print email favorite thumb_up

×Σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα. Περισσότερα >>

Νέα - Εκδηλώσεις

Εδώ είναι 5 έξυπνες επενδυτικές συνήθειες που πρέπει να ξεκινήσετε το 2022

Κατηγορία: Ελλάδα και Κόσμος - 08/02/2022 09:06:23

Το νέο έτος είναι μια εποχή που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τον εαυτό τους να βάζει στόχους και αποφάσεις για τους επόμενους μήνες. Είναι επίσης η τέλεια στιγμή για να δημιουργήσετε έξυπνες επενδυτικές συνήθειες που θα σας ωφελήσουν όχι μόνο για τον επόμενο χρόνο αλλά πιθανώς και για την υπόλοιπη ζωή σας.

Για να σας βοηθήσουμε στο επενδυτικό σας ταξίδι, μιλήσαμε με δύο ειδικούς στις επενδύσεις για να συζητήσουμε έξυπνες επενδυτικές συνήθειες που μπορείτε να εφαρμόσετε το 2022. Από τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων έως τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας έως την εστίαση στη μακροπρόθεσμη, απόκτηση γνώσης πως αγοραζω μετοχες - αυτές οι συνήθειες μπορούν θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους φέτος. 

Έχετε ένα σχέδιο

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της επένδυσης είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων οικονομικών στόχων και στη συνέχεια η εφαρμογή ενός σχεδίου για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχετε συγκεκριμένους επενδυτικούς στόχους είναι ότι καθιστά δυνατή την αντίστροφη μηχανική τους για να διασφαλίσετε ότι θα τους πετύχετε.

Πάρτε για παράδειγμα τη σύνταξη. Όταν έχετε θέσει έναν στόχο για την ηλικία που θέλετε να συνταξιοδοτηθείτε και πόσα χρήματα θέλετε να ξοδεύετε κάθε χρόνο στη σύνταξη, μπορείτε να υπολογίσετε το ποσό σε δολάρια με το οποίο θα χρειαστείτε για να συνταξιοδοτηθείτε άνετα, καθώς και πόσα Θα χρειαστεί να επενδύετε κάθε μήνα για να επιτύχετε αυτόν τον τελικό στόχο. Η ίδια ιδέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογίσετε πόσα πρέπει να εξοικονομείτε μηνιαία για οποιοδήποτε οικονομικό στόχο.

Όταν πρόκειται για επένδυση, ξεκινήστε έχοντας στο μυαλό σας το τέλος. Η γνώση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οικονομικών σας στόχων μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να μετρήσετε ένα οικονομικό σχέδιο και να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που είναι κατάλληλο για τους συγκεκριμένους στόχους σας.

Εξοικονόμηση υψηλότερου ποσοστού εισοδήματος

Δεν υπάρχει σκληρός και γρήγορος κανόνας για το ποσοστό του εισοδήματός σας που πρέπει να επενδύσετε.

Να θυμάστε ότι το ποσοστό που πρέπει να αποταμιεύσετε εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημά σας, την ηλικία σας σήμερα, την ηλικία στην οποία σκοπεύετε να συνταξιοδοτηθείτε και το επιθυμητό ετήσιο εισόδημά σας κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης.

Διαφοροποιήστε τις επενδύσεις σας

Εάν είστε εξοικειωμένοι με τις επενδύσεις, τότε πιθανότατα έχετε ακούσει τις συμβουλές για διαφοροποίηση των επενδυσεων σας. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα;

Η διαφοροποίηση είναι όταν έχετε κατανοήσει τα χρήματά σας σε πολλές διαφορετικές επενδύσεις. Για παράδειγμα, αντί να επενδύετε μόνο σε μετοχές, έχετε επίσης χρήματα σε ομόλογα, μετρητά και πιθανώς εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία. Και αντί να επενδύετε μόνο σε μετοχές από μια μεμονωμένη εταιρεία ή τομέα, έχετε επενδύσει σε πολλές εταιρείες σε διάφορους τομείς.

Ο στόχος είναι να αποτρέψετε οποιαδήποτε μεμονωμένη συμμετοχή από το να πετύχει ή να σπάσει την οικονομική σας επιτυχία, καθώς οι συγκεντρωμένες θέσεις μπορούν να επιδεινώσουν την αστάθεια.

Σήμερα, είναι αρκετά συνηθισμένο να μπορείτε να αγοράζετε κλασματικές μετοχές του ETF, οπότε ακόμα κι αν δεν έχετε πολλά χρήματα για επένδυση, μπορείτε να εκτεθείτε στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων.

Περιορίστε τον κίνδυνο σας

Η επένδυση είναι εγγενώς επικίνδυνη. Στην περίπτωση του χρηματιστηρίου, κινδυνεύετε να χάσετε χρήματα όταν μια συγκεκριμένη εταιρεία, ένας συγκεκριμένος τομέας ή ολόκληρη η αγορά πέφτει. Ακόμη και οι λεγόμενες ασφαλείς επενδύσεις όπως τα μετρητά και τα κρατικά ομόλογα ενέχουν κάποιο κίνδυνο. Σε αυτήν την περίπτωση, αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο οι επενδύσεις σας να μην συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, που σημαίνει ότι τα χρήματά σας χάνουν αξία.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους εσείς ως επενδυτής μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου σας. Μία από τις πιο σημαντικές τακτικές είναι, όπως συζητήσαμε προηγουμένως, η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι προσθέτετε στο χαρτοφυλάκιό σας αρχικά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, οι στρατηγικές κρυπτονομισμάτων και ημερήσιων συναλλαγών ήταν στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να αναρωτιούνται εάν πρέπει να τις προσθέσω στα χαρτοφυλάκιο τους. Δυστυχώς, αυτοί οι τύποι επενδύσεων μπορεί να είναι πολύ κερδοσκοπικές και να μοιάζουν περισσότερο με τζόγο παρά με μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιό σας, σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες.

Περισσότερα νέα του mykosmos.gr >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  12:12:32    1.020,72  -2,72  -0,27%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
29/03/2023 11:00:01
1,08354
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
29/03/2023 11:00:02
0,87880
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
29/03/2023 11:00:13
142,97300
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
29/03/2023 11:00:01
0,99644
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
29/03/2023 11:00:12
1,47396

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Νέα Δημοκρατία
  ΣΥΡΙΖΑ
  ΠΑΣΟΚ
  ΚΚΕ
  Ελληνική Λύση
  ΜέΡΑ25
  Άλλο κόμμα
  Λευκό/Ακυρο