print email favorite thumb_up

× Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πληγέντες από τις πλημμύρες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας

Νέα - Εκδηλώσεις

Θες να γίνεις trader; – Να όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Κατηγορία: Ελλάδα και Κόσμος - 04/01/2023 00:55:12

Σίγουρα θα έχετε δει διαφημίσεις για FOREX, κρυπτονομίσματα ή για αγορές μετοχών στα social media τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη του ίντερνετ έχει βοηθήσει στην εξάπλωση της γνώσης και των τεχνικών, που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν καλά κρυμμένες μεταξύ των πιο επιτυχημένων traders (μεσίτες ή χρηματιστές στα Ελληνικά). Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πλατφορμών trading που είναι εύκολες στη χρήση και φιλικές προς τον αρχάριο χρήστη, έχουν δώσει την ευκαιρία σε πολλούς νέους επενδυτές να ασχοληθούν με το κομμάτι του trading. Ωστόσο, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τουλάχιστον τις πιο σημαντικές μεθόδους και εργαλεία trading για όλες τις δημοφιλείς αγορές (συναλλάγματα, μετοχές, κρυπτονομίσματα, commodities, κ.α.), καθώς και να δείτε τη σύγκριση των μεσιτών δυαδικών επιλογών, με την ησυχία σας μετά την ανάγνωση της ανάλυσης μας.

Trading με κινητό τηλέφωνο

Κατηγοριοποίηση με βάση τον χρονικό ορίζοντα

Η πιο σημαντική κατηγοριοποίηση του trading γίνεται με βάση τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο θέλει να δραστηριοποιηθεί ο κάθε trader. Αναλόγως του χρονικού διαστήματος στο οποίο διαρκεί η αγορά και η πώληση ενός χρηματιστηριακού στοιχείου, ποικίλει το ρίσκο, η ανταμοιβή και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά όπως οι προμήθειες, ο χρόνος ενασχόλησης κ.α.

Οι κατηγορίες αυτές είναι οι ακόλουθες.

1. Day trading (χρονικός ορίζοντας μιας ημέρας)

Όπως λέει και το όνομά του, στο day trading η αγορά και η πώληση ενός χρηματιστηριακό εμπόρευμα συμβαίνει σε μία ημέρα. Το ρίσκο είναι υψηλό, η ανταμοιβή υψηλή και απαιτείται υψηλό επίπεδο εμπειρίας για να μπορέσει να ασχοληθεί κάποιος με αυτή τη πολύ δημοφιλή μέθοδο trading.

2. Swing trading (χρονικός ορίζοντας μερικών εβδομάδων)

Στο Swing trading οι χρηματιστές προσπαθούν να εντοπίσουν κάποια αλλαγή στην τάση των μετοχών ή των κρυπτονομισμάτων. Κάνοντας την κατάλληλη τεχνική ανάλυση και με την κατάλληλη στρατηγική, κρατάνε μία θέση εκμεταλλευόμενη τη νέα τάση (ανοδική ή καθοδική), για όσο αυτή κρατήσει.

3. Position trading (χρονικός οριζοντας σε μήνες ή και χρόνια)

Γενικά ο κανόνας λέει ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο χρονικός ορίζοντας με τον οποίο ασχολείται ένας trader, τόσο πιο μικρό είναι το ρίσκο. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε μία μετοχή εταιρείας που θεωρείτε ότι είναι πολλά υποσχόμενη για το μέλλον, και να κρατήσετε την μετοχή για μήνες ή και χρόνια μέχρι να την εξαργυρώσετε. 

4. Scalpers (χρονικός ορίζοντας μερικών λεπτών)

Η τελευταία κατηγορία είναι οι traders που εμπορεύονται χρηματιστιριακά στοιχεία σε χρονικό ορίζοντα 2, 5, 30 λεπτών ή και μερικών ωρών. Το ρίσκο εδώ είναι πάρα πολύ μεγάλο, ενώ οι δικλείδες ασφαλείας (stop loss, take profit) είναι απαραίτητες για να μην ‘ρευστοποιηθείτε’ (χάσετε το κεφάλαιό σας). 

Χρήσιμα εργαλεία trading

Όπως είπαμε και πριν υπάρχουν 4 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού ξεκινήσετε το trading, χωρίς να συμπεριλάβουμε την έρευνα που θα πρέπει να κάνετε και από μόνοι σας. Αυτά είναι 1) Η αγορά με την οποία θα ασχοληθείτε, 2) ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα κάνετε trading 3) τα εργαλεία trading που θα χρησιμοποιήσετε και επίσης πολύ σημαντικό 4) το ποιο μεσίτη/broker/πλατφόρμα trading θα εμπιστευτείτε.

Εν συντομία τα πιο γνωστά εργαλεία trading είναι τα παρακάτω:

Futures trading

Ένα είδους συμβόλαιο στο οποίο δεσμεύεστε να αγοράσετε κάτι μελλοντικά. Για παράδειγμα, μία μετοχή στην αγορά αναμένεται να ανέβει. Εσείς τότε θα θέλετε να αγοράσετε με όσο μικρότερη τιμή γίνεται την μετοχή αυτή. Επομένως, αποκτάτε ένα συμβόλαιο Futures το οποίο με το που λήξει θα πρέπει να αγοράσετε ή να πουλήσετε την αντίστοιχη μετοχή.   

Options trading

Εδώ έχετε την επιλογή να μην αγοράσετε ή πουλήσετε την μετοχή που σας δεσμεύει το συμβόλαιο. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσετε την τιμή συμβολαίου (premium). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλατε, για ένα μικρό ποσό δεν δεσμεύεστε με αγορά του χρηματιστηριακού εμπορεύματος.  

Binary trading 

Και εδώ δεσμεύεστε με την αγορά ενός χρηματιστηριακού εμπορεύματος, ωτόσο οι επιλογές σας είναι 2. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά τότε απλά χάνετε το ποσό premium, αν πέσετε μέσα, κρατάτε το premium μαζί με το κέρδος σας.

Περισσότερα νέα του mykosmos.gr >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:25:00    1.215,8  -1,95  -0,16%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
25/09/2023 16:00:01
1,06025
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
25/09/2023 16:00:02
0,86798
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
25/09/2023 16:00:07
157,75500
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
25/09/2023 16:00:01
0,96671
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
25/09/2023 16:00:09
1,42831

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Κλιματική αλλαγή
  Τυχαίο γεγονός