print email favorite thumb_up

×Σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα. Περισσότερα >>

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση στο Mall

Κατηγορία: Ειδησεογραφία - 25/01/2013

/loc_mk/images/editorial/

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, την Κυριακή, στο Mall ανέλαβε με προκήρυξή της στο Διαδίκτυο (Indymedia) η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: ¶γρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων".

Στο μακροσκελές κείμενο, που θυμίζει "μανιφέστο" των αναρχικών οργανώσεων, ο συντάκτης εξηγεί αναλυτικά τους λόγους της επιλογής του στόχου, κάνει εκτενή αναφορά στον καταναλωτισμό και στην καταστολή του κράτους και αναφέρεται λεπτομερώς στον τρόπο τοποθέτησης της βόμβας και τα μέτρα προφύλαξης, αντικρούοντας την άποψη ότι επρόκειτο για τυφλή τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο "συκοφαντίες, άθλια προπαγάνδα και αποπροσανατολισμό".

Καλεί δε όσους ακολουθήσουν το παράδειγμά τους να μην δείξουν εγκληματική αμέλεια και να λαμβάνουν τα ίδια μέτρα για να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αθώων πολιτών.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι της επίθεσης προηγήθηκαν τέσσερα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα (έως τώρα γνωρίζαμε για δύο), επισημαίνοντας πως εκτός από την Ελευθεροτυπία και τη Zougla, κάλεσαν επίσης την ασφάλεια του Mall και την εφ. Το Ποντίκι, με τον υπάλληλου του τελευταίου να εκλαμβάνει ως φάρσα το τηλεφώνημα.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά: "Οι σύντροφοι που συμμετείχαν στην επιχείρηση, τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο ντουλαπάκι ενός διαφημιστικού περιπτέρου εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα πειραχτεί από κάποιον κατά λάθος.

Οι βλακείες περί τοποθέτησης του μηχανισμού σε κάδο ή σε περίοπτη θέση είναι κομμάτι της κρατικής προπαγάνδας.

Δώσαμε υπεραρκετό χρόνο για την εκκένωσή του εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα οποιουδήποτε τύχαινε να βρεθεί εντός του.

Επίσης η μέρα και η ώρα που επιλέξαμε (πρωί Κυριακής) ήταν η κατάλληλη διότι λόγω της μικρής προσέλευσης κόσμου (κλειστά μαγαζιά - αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουν οι προβολές) η εκκένωση θα ήταν σίγουρη όπως και έγινε.

Είναι πάγια αρχή μας να μη θέσουμε σε οποιοδήποτε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές τυχαίων ανθρώπων έστω και αν αυτό σημαίνει έκπτωση των μέτρων της δικής μας ασφάλειας.

Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έγιναν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση, από άλλον σύντροφο με τον οποίο ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας οι σύντροφοι που έκαναν την τοποθέτηση.

Την στιγμή που ειδοποιήθηκε η αστυνομία οι σύντροφοι που έκαναν την τοποθέτηση παρέμεναν ακόμα εκεί, ώστε να μην αφήσουμε ούτε λεπτό εκτεθειμένο τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάρθηκαν 4 προειδοποιητικά τηλεφωνήματα: στην υπηρεσία ασφαλείας του Mall και στα Μ.Μ.Ε, zougla.gr, Ελευθεροτυπία, και εφημερίδα Ποντίκι του οποίου ο υπάλληλος το αντιμετώπισε ως φάρσα, αποδεικνύοντας πως αυτή η ανεύθυνη στάση θα μπορούσε -αν εμείς δεν ήμασταν προνοητικοί- να κοστίσει ανθρώπινες ζωές".Για την επιλογή του στόχου, τονίζουν: "Για εμάς το Mall και το κάθε Mall είναι τεράστιο νεκροταφείο ανθρώπων και αληθινών αξιών. Για αυτό και το χτυπήσαμε... Στα θεμέλια των εμπορικών κέντρων είναι θαμμένοι οι δολοφονημένοι από τον καπιταλισμό... Τα εμπορικά κέντρα είναι βιομηχανίες παραγωγής ελεγχόμενων επιθυμιών και κάτεργα για τους μισθωτούς σκλάβους".

Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά για αστυνομοκρατία και καταλήψεις, γίνεται έμμεση κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καθώς και στο ρόλο της Χρυσής Αυγής.

Για την ταυτότητα τους στην προκήρυξη τονίζεται: "Είμαστε αναρχικοί, αντικρατιστές, και εχθροί της δημοκρατίας. Και αν η δράση μας καταδικάζεται από το πολιτικό σύστημα εμείς έχουμε από καιρό καταδικάσει το πολιτικό σύστημα στην καταστροφή του".

Τέλος γίνεται εκτενής αναφορά για συμπαράσταση στους φυλακισμένους αναρχικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, στα μέλη των "Πυρήνων της Φωτιάς", στους "αμετανόητους αγωνιστές Δημήτρη Κουφοντίνα και Σάββα Ξηρό" και καλεί όλους τους αναρχικούς "να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσίες, να οπλιστούμε με Καλάσνικοφ και σφαίρες, να επανοικειοποιηθούμε το Δρόμο και τις γειτονιές, να ληστέψουμε το χρήμα και να καταλάβουμε τα κτίρια".

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι η "¶γρια Ελευθερία" και οι "Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων" είναι μετεξέλιξη του "Κινήματος 12 Φλεβάρη" που ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο Μετρό, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κάνουν λόγο για "προβλέψιμο κείμενο" και εντοπίζουν σειρά ομοιοτήτων στις προκηρύξεις των δύο οργανώσεων.

Τα στελέχη της Κατεχάκη μιλούν για την ίδια "ιδεολογική πλατφόρμα" στα δύο κείμενα και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο γεγονός ότι "τα μέλη της νέας αυτής "σύμπραξης οργανώσεων" δεν αναφέρουν οτιδήποτε για την προέλευσή τους, όμως σε ένα σημείο του κειμένου επισημαίνουν ότι "πάγια αρχή μας να μη θέσουμε σε οποιοδήποτε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές τυχαίων ανθρώπων" σαν να έχουν επαναλάβει ένα παρόμοιο εγχείρημα".

* Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ, στη λ. Συγγρού.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  13:32:12    858,88  -12,46  -1,43%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
30/11/2021 13:00:01
1,13624
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
30/11/2021 13:00:01
0,85084
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
30/11/2021 13:00:07
128,21700
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
30/11/2021 13:00:01
1,04298
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
30/11/2021 13:00:01
1,45223

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ