print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Χάνουμε ύψος όσο μεγαλώνουμε

Κατηγορία: Υγεία - 04/02/2013

/loc_mk/images/editorial/

Κάθε φορά που πάτε το μωρό σας στον παιδίατρο, αυτός μετρά το ύψος του, αναγκαστικά, σε οριζόντια θέση. Την πρώτη φορά που θα το μετρήσει όρθιο, αφού έχει καταφέρει να σταθεί στα δύο του πόδια, το μέτρο θα δείξει μικρότερο ύψος. Αυτή η διαφορά όμως είναι φυσιολογική, όχι γιατί το μωρό έχασε ύψος, αλλά γιατί η βαρύτητα συμπιέζει τη σπονδυλική στήλη και το κάνει να φαίνεται κοντύτερο.
Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, θα παρατηρούσαμε το ίδιο φαινόμενο αν μετρούσαμε τακτικά το ύψος μας. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Από την ηλικία των 40 και μετά, όπως αναφέρουν τα Νέα, χάνουμε ύψος λόγω γήρανσης ή ασθένειας, αλλά και βαρύτητας.
Συγκεκριμένα, κατά μέσον όρο, κονταίνουμε 1,2 εκατοστά ανά δεκαετία. Και δυστυχώς, αυτό το ύψος είναι αδύνατο να το ανακτήσουμε, εκτός αν το ρίξουμε στο πιλάτες ή στη γιόγκα.

Ο Ντέιβιντ Ρούμπεν, υπεύθυνος γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, εξηγεί στον Ερικ Ναγκούρνι των «New York Times»: «Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι ανάμεσα στους 24 σπονδύλους, που περιγράφονται και ως ελαστικό μαξιλαράκι, φθείρονται και αδυνατίζουν, κι έτσι συμπιέζεται η σπονδυλική στήλη». Σκεφτείτε τους δίσκους σαν ένα ντόνατ.

Το εξωτερικό τους περίβλημα είναι πιο σκληρό, αλλά το εσωτερικό τους είναι υγρό. Το 88% του υγρού αυτού είναι νερό και τα υπόλοιπα διάφορα θρεπτικά συστατικά. Ο δίσκος αυτός αποτελεί το 33% του μήκους της σπονδυλικής στήλης. Αν το νερό χαθεί από το εσωτερικό του, κάτι που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη σωστής κίνησης και άσκησης, τότε αυτόματα κονταίνουμε.

«Η οστεοπόρωση επίσης εντείνει το πρόβλημα. Κι όσοι δεν έχουν αρκετό ασβέστιο, παθαίνουν εύκολα σπονδυλικά κατάγματα, τα οποία μπορεί και να μην καταλάβουν», συνεχίζει ο κ. Ρούμπεν.

Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική κύρτωση της σπονδυλικής στήλης, που είναι ορατή σε αρκετούς ηλικιωμένους. Οταν είναι πολύ έντονη, ονομάζεται υπερκύφωση. Το φαινόμενο βέβαια, παρατηρείται ακόμα και σε άτομα χωρίς οστεοπόρωση, λόγω απώλειας μυϊκής μάζας και γράμμωσης, ειδικά σε βασικούς μυς όπως οι κοιλιακοί, που στηρίζουν τη μέση και κατΆ επέκταση ολόκληρο το σώμα.

Σημαντικό ρόλο στην απώλεια ύψους παίζει επίσης η επίπεδη καμάρα στο πόδι. Και μη νομίζετε ότι επηρεάζει μόνο όσους έχουν πλατυποδία. Ολοι το παθαίνουν αναπόφευκτα, καθώς περνούν τα χρόνια.

Η άσκηση σώζει. Η διαδικασία της γήρανσης δεν μπορεί να αντιστραφεί, ακόμα τουλάχιστον. Ομως υπάρχουν πράγματα που μπορούν να την επιβραδύνουν. Το σημαντικότερο από όλα, λένε οι επιστήμονες, είναι η σωστή άσκηση. Οσοι ασκούνται και δυναμώνουν τον κορμό τους μπορούν να ξανακερδίσουν όλο ή μέρος του χαμένου ύψους μέσω της σωστής στάσης σώματος.

Και αρκετές έρευνες καταδεικνύουν ότι η γιόγκα και το πιλάτες μπορούν να αντιστρέψουν την κύρτωση της σπονδυλικής στήλης. Αν μάλιστα, τα ξεκινήσετε σε μικρότερη ηλικία, μπορεί και να μην εμφανίσετε καμία κύρτωση, αν και για να μπορέσουν να το πουν αυτό με σιγουριά χρειάζεται περισσότερη έρευνα, λένε οι ειδικοί.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:04    858,93  -40,04  -4,45%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
27/11/2021 21:00:01
1,13180
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
27/11/2021 21:00:01
0,84855
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
27/11/2021 21:00:03
128,23600
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
27/11/2021 21:00:03
1,04337
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
27/11/2021 21:00:01
1,44806

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ