print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Διατηρείς τη γλύκα, αποφεύγεις τις θερμίδες!

Κατηγορία: Υγεία - 13/02/2013

/loc_mk/images/editorial/

Η στέβια, που μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία δύο χρόνια, αποτελεί ένα φυσικό γλυκαντικό που το χρησιμοποιούμε στα ροφήματα και τη ζαχαροπλαστική χωρίς... ενοχές, αφού είναι πέντε φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη κι όμως δεν παχαίνει!

Η στέβια, ωστόσο, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να καταφέρει να απομακρύνει εντελώς από τη ζωή μας και τη ζάχαρη αλλά και τον... καπνό από τα χωράφια, αφού η καλλιέργειά της αναπτύσσεται- κυρίως- σε μέρη που παλαιότερα χαρακτηρίζονταν καπνοπαραγωγικά.

Στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολλά τέτοια μέρη, γίνονται σταθερά βήματα αναγνώρισης της καλλιέργειας.

"Έτσι όπως είναι σήμερα η γεύση της στέβιας δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη ζάχαρη. Αυτή η ξεχωριστή και ιδιόμορφη γεύση δεν αρέσει σε πολλούς που τη δοκιμάζουν. Ανεξαρτήτου γεύσης, η στέβια έχει μηδαμινές θερμίδες και μας δίνει ένα επιπλέον 'όπλο' για να διώξουμε τα περιττά κιλά" αναφέρει η διαιτολόγος Βαλεντίνα Δερμιτζάκη.

"Τώρα, αν πουν να τροποποιήσουν την γεύση, απομονώνοντας τις ουσίες που την διαφοροποιούν από τη μία θα είναι πολύ καλό γιατί θα μπορεί να χρησιμοποιείται από μεγαλύτερη μερίδα ατόμων, αλλά από την άλλη δεν θα μιλούμε για φυσικό προϊόν, καθώς θα χάσει την αυθεντικότητά της λόγω επεξεργασίας. Θεωρώ ότι η γεύση της είναι καθαρά θέμα συνήθειας και αν κάποιος τη συνηθίσει, τότε σίγουρα είναι κερδισμένος και θα μπορεί να πορευτεί μαζί της" σημειώνει.

Διαβάστε: Όλη η αλήθεια για τη στέβια

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της στέβιας έναντι της ζάχαρης, η διαιτολόγος Σιππέλ Ραμόνα επισημαίνει: "Σίγουρα, έχουμε να κάνουμε με ένα φυτικό προϊόν και μία χημική επεξεργασμένη ουσία. Η ελάχιστη θερμιδική αξία αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο να τη χρησιμοποιήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα κιλά τους, αλλά και αυτούς που προσέχουν τη δίαιτά τους. Προσωπικά, συστήνω τη στέβια σε όλους όσοι μπορούν να τη χρησιμοποιούν. Το τελευταίο καιρό βλέπουμε να χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική, δίνοντας στα γλυκά ιδιαίτερη γεύση. Αυτό πάντως που διαπιστώνω είναι ότι ελάχιστοι τη χρησιμοποιούν στον καφέ, καθώς αλλοιώνει τη γεύση. Οι τελευταίοι, μάλιστα, προτιμούν να χρησιμοποιούν το 1/5 της ζάχαρης παρά το συγκεκριμένο φυτικό προϊόν".

Στην ιδιαίτερη γεύση της στέβιας αναφέρθηκε και η διαιτολόγος Χρύσα Καρεσίου: "Η ιδιαίτερη γεύση της στέβιας δεν είναι αρεστή σε 8 στους 10 που τη δοκιμάζουν. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Αυτοί που καλλιεργούν και ασχολούνται με την στέβια το γνωρίζουν και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της γεύσης. Όμως, αν μου ζητήσετε να εκφέρω γνώμη για το αν η στέβια θα αντικαταστήσει την ζάχαρη, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ. Σίγουρα μας λύνει τα χέρια εμάς τους διαιτολόγους, καθώς την προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε έφηβους, ενήλικες, παιδιά και διαβητικούς"

"Σήμερα, λέμε ότι η στέβια είναι ένα φυσικό προϊόν, όμως κανείς δεν μας αναφέρει αν η μεγάλη δόση έχει επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αφού βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια διάθεσής της και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πολλά. Μπορεί να είναι ένα φυσικό προϊόν, όμως αυτό δεν την απαλλάσσει από τίποτε. Γενικά και η στέβια θέλει τον χρόνο της" καταλήγει η κ. Καρεσίου.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:04    858,93  -40,04  -4,45%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
27/11/2021 22:00:01
1,13180
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
27/11/2021 22:00:02
0,84855
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
27/11/2021 22:00:05
128,23600
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
27/11/2021 22:00:05
1,04337
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
27/11/2021 22:00:01
1,44806

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ