print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Ενωτικός ο νέος αιγύπτιος πρόεδρος, την ώρα που συλλαμβάνονται ισλαμιστές

Κατηγορία: Ειδησεογραφία - 05/07/2013

/loc_mk/images/editorial/

Κάιρο, Αίγυπτος - Την ώρα που ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, αναλάμβανε καθήκοντα στη μεταβατική περίοδο μετά την καθαίρεση του Μόρσι από την στρατό, η κυβέρνηση προχωρούσε σε συλλήψεις ισλαμιστών πολιτικών, παρά τις προεδρικές διακηρύξεις για ενότητα και παρά τα ανοίγματα σε όλες τις παρατάξεις, εκνευρίζοντας ακόμα και τα μετριοπαθή κόμματα, που θα ήθελαν να δουν απαλλαγή από τις τακτικές του παρελθόντος.

Ο ίδιος ο Μόρσι, που κάλεσε τους οπαδούς του να δείξουν ψυχραιμία για να μην χυθεί αίμα κρατείται προληπτικά στο υπουργείο ¶μυνας. Μαζί του τέθηκαν υπό κράτηση και τα στελέχη του επιτελείου του που είναι στη φυλακή Τόρα, όπου κρατείται και ο Μουμπάρακ.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου έτεινε χείρα φιλίας και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους λέγοντας ότι «είναι και αυτοί μέρος του λαού». Κανένας, είπε ακόμη, «δεν αποκλείεται, αν δεχτούν την πρόσκληση ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν να οικοδομήσουν το έθνος».

Οι διαδηλώσεις έδωσαν τη δυνατότητα να ενωθούν οι αιγύπτιοι, είπε ο Μανσούρ, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό ο λαός «διόρθωσε την πορεία της λαμπρής επανάστασης».

Μίλησε ακόμη για εκλογές, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα. Οι ανακοινώσεις του στρατού ήταν την Τετάρτη και αυτές ασαφείς και μιλούσαν για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σύντομα.

Μεταβατικός πρωθυπουργός κυβέρνησης τεχνοκρατών φαίνεται ότι θα αναλάβει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαρανττέι, σημαντικό στέλεχος της αντιπολίτευσης επί Μόρσι και πρώην επικεφαλής της IAEA, προσωπικότητα δηλαδή γνωστή στο εξωτερικό, με κύρος στη χώρας της και έρεισμα στους νέους αλλά και σε ισλαμιστές.

Συλλήψεις ισλαμιστών
Από την άλλη πλευρά, και πάρα τα μηνύματα, από δικαστικές και στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώθηκε ότι συνελήφθησαν ο επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπάντι, και ο υπαρχηγός, Χαΐράτ ελ-Σατέρ, επιχειρηματίας που ήταν η πρώτη επιλογή για την προεδρία το 2012, πριν προκριθεί ο Μόρσι.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για περίπου 300 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας.

Ανάμεικτες οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στις εξελίξεις στην Αίγυπτο

Ακόμη, από το βράδυ της Τετάρτης, ελάχιστα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του στρατού για την αποπομπή του Μόρσι, βγήκε εκτός τηλεοπτικού αέρα δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός των Αδελφών Μουσουλμάνων και, αργότερα, άλλοι δύο μικρότεροι, ενώ ακόμη καταγράφηκαν και συλλήψεις στελεχών των σταθμών.

Στις συλλήψεις ισλαμιστών και στο κλείσιμο σταθμών αντέδρασαν μέλη των φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την αλλαγή στην κορυφή της εξουσίας. Όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα, επισήμανε το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας και συνεχίζει εκφράζοντας τη διαφωνία του στην απόρριψη οποιουδήποτε κόμματος «και ειδικά των ισλαμιστικών κομμάτων».

Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας υποστηρίζει ότι αυτό που συνέβη στη χώρα δεν ήταν πραξικόπημα αλλά «απαραίτητη απόφαση που πάρθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις για να προστατευτεί η δημοκρατία, για να διατηρηθεί η ενότητα και η ακεραιότητα της χώρας και να αποκατασταθεί η σταθερότητα».

Προς αποκλιμάκωση της έντασης

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η πολιτική ένταση, σαλαφιστική ομάδα με σημαντική επιρροή κάλεσε τους ισλαμιστές να φύγουν από τους δρόμους για να μην βάλουν το εαυτό τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Πρέπει να αντιληφθούν την νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα και να δείξουν υπομονή, λένε ακόμη στους οπαδούς τους.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις με αφορμή την πρώτη επέτειο ανόδου στην εξουσία του Μόρσι, έχουν ήδη σκοτωθεί πάνω από 30 άνθρωποι στις διαδηλώσεις.

Αναφορές για συγκρούσεις και επιθέσεις σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον ανατραπέντα πρόεδρο, καταγράφηκαν και την Τετάρτη. Τη νύχτα πάντως οι δρόμοι είχαν γεμίσει με οπαδούς της αντιπολίτευσης που πανηγύριζαν την απόφαση ανατροπής.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:04    858,93  -40,04  -4,45%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
27/11/2021 14:00:01
1,13170
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
27/11/2021 14:00:02
0,84879
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
27/11/2021 14:00:09
128,27000
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
27/11/2021 14:00:03
1,04401
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
27/11/2021 14:00:01
1,44714

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ