print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Ερευνητές δημιούργησαν βιοτεχνητά όργανα

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 03/11/2010

/loc_mk/images/editorial/

Iσπανοί ερευνητές παρουσίασαν στη Μαδρίτη μία νέα μέθοδο για τη δημιουργία (των επικαλουμένων βιοτεχνητών) οργάνων με μητρικά κύτταρα από τον ίδιον τον ασθενή, περιορίζοντας τους κινδύνους για τον τελευταίο να απορριφθούν αυτά σε περίπτωση μεταμόσχευσης.

Η τεχνική συνίσταται στο άδειασμα από το κυτταρικό τους περιεχόμενο οργάνων από νεκρούς ασθενείς, που έχουν κριθεί ως μη συμβατοί για μεταμοσχεύσεις, για να τα «επανακυτταρώσουν» με «μητρικά κύτταρα του ασθενούς προκειμένου να ανασυστήσουν το εσωτερικό» του οργάνου, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπεύθυνος του προγράμματος Δρ. Φρανθίσκο Φερνάντεθ ¶βιλες, υπεύθυνος της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γρεγκόριο Μαρανιόν.

Το νοσοκομείο φιλοξενεί το «πρώτο εργαστήριο στον κόσμο για την αναπαραγωγή βιοτεχνητών οργάνων από μητρικά κύτταρα ενηλίκων, με στόχο τη μεταμόσχευσή τους», τόνισε εύχαρις η υπουργός Επιστημών και Καινοτομίας Κριστίνα Γκαρμενδία. Το εργαστήριο αποτελεί καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στο μαδριλένικο νοσοκομείο, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΟΝΤ) και το αμερικανικό Παν/μιο της Μινεσότα, το οποίο είχε προηγηθεί στην έρευνα της μεθόδου σε ποντίκια.

Η σημερινή παρουσίαση της μεθόδου αποτελεί τον «τρίτο δρόμο» μεταξύ της μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων και τεχνητών οργάνων, δήλωσε ο Ραφαέλ Ματεσάνθ, διευθυντής του ΟΝΤ.

Η χρήση της στην ιατρική, που θα καταστεί δυνατή «όχι πριν περάσουν πέντε, ή μάλλον δέκα χρόνια», τονίζει ο ¶βιλες, «θα θέσει τέλος σε δύο προβλήματα: την έλλειψη δωρητών, ή κατάλληλων οργάνων, για μεταμοσχεύσεις και την απόρριψη οργάνου από τον δέκτη ασθενή.

Ο στόχος είναι να «δημιουργηθεί μία τράπεζα από μήτρες οργάνων» κενωθεισών από τα κύτταρά τους, οι οποίες θα μπορούν να διατηρηθούν επί πολλούς μήνες, χάρις στις οποίες «θα μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα όργανα κατάλληλα για τους αντίστοιχους ασθενείς». Προς ώρας, οκτώ καρδιές είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αναπλάσουν μερικώς μία από αυτές έως τα τέλη του έτους.

Στο μέλλον «οι μήτρες αυτές θα μπορούν να προέρχονται όχι μόνον από ανθρώπους, αλλά και από ζώα», εξήγησε ο ίδιος γιατρός.

Η Ισπανία έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια για τις προόδους της στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, έχοντας επιτύχει για παράδειγμα τον περασμένο Μάρτιο ολική μεταμόσχευση προσώπου. Επίσης έχει αναγνωρισθεί ως πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον αριθμό δωρεών οργάνων, με 4.028 μεταμοσχεύσεις μέσα στο 2009, τόνισε το υπουργείο Υγείας.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 4 Δεκ 2021

Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)  Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Βαρβάρα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Βαρβάρα, πολυούχος της Δράμας και της Αργυρούπολης

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
04/12/2021 21:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
04/12/2021 21:00:02
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
04/12/2021 21:00:05
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
04/12/2021 21:00:06
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
04/12/2021 21:00:02
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ