print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Ατύχημα στα Τέμπη  |   Τζόκερ  |   Ευρωεκλογές  |   Σεισμός

Άρθρα και θέματα

«Nέο» είδος λεμουρίου διχάζει τους επιστήμονες

Κατηγορία: Περιβάλλον και Πλανήτης - 19/12/2010

/loc_mk/images/editorial/

Στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Μαδαγασκάρη», ο Σάσα Μπάρον Κόεν υποδύεται το βασιλιά των λεμουρίων Τζούλιαν. Στο νέο ντοκιμαντέρ του BBC «Δεκαετία Ανακαλύψεων» πρωταγωνιστής είναι ένας αληθινός λεμούριος, τον οποίο μάλιστα είχαν την τύχη να καταγράψουν για πρώτη φορά οι εικονολήπτες του βρετανικού δικτύου.

Τα συμπαθή τετράποδα, συγκρίσιμα στο μέγεθος με γάτες, είναι πρωτεύοντα θηλαστικά που απαντώνται αποκλειστικά στο εξωτικό νησί. Ο συγκεκριμένος λεμούριος διακρίνεται από τα γνωστά έως σήμερα είδη, από τα μακριά του άκρα και τη μεγάλη γλώσσα του, η οποία μάλιστα καταλήγει σε μια τριχωτή «προέκταση» που - κατά τους επιστήμονες- ίσως του χρησιμεύει για να τρώει νέκταρ.

Της αποστολής ηγήθηκε ο καθηγητής, ειδικός στους λεμουρίους και πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Διατήρηση της Φύσης Ρας Μίτερμαϊερ, ο οποίος εντόπισε για πρώτη φορά το είδος αυτό το 1995 σε ένα δάσος της βορειοανατολικής Μαδαγασκάρης. Όπως λέει, κατάλαβε αμέσως πως επρόκειτο για ένα άγνωστο υποείδος, κάτι που μένει να αποδειχθεί μέσω αναλύσεων του DNA του. Ο Μίτερμαϊερ επέστρεψε στην περιοχή μόλις τον Οκτώβριο, εντόπισε το λεμούριο και κατόρθωσε να τον αιχμαλωτίσει χρησιμοποιώντας όπλο με ηρεμιστικό. Πήρε δείγματα αίματος και τον άφησε ξανά ελεύθερο μόλις συνήλθε.

«Πρόκειται για ακόμη μία συναρπαστική ανακάλυψη από τη Μαδαγασκάρη, μια περιοχή πρώτης προτεραιότητας σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα και ένα από τα πλέον εκπληκτικά μέρη του πλανήτη», λέει ο Μίτερμαϊερ. «Το πιο συναρπαστικό απ�όλα είναι ότι εξακολουθούμε να εντοπίζουμε νέα είδη λεμουρίων καθώς και φυτών και ζώων σε αυτή τη χώρα που ήδη έχει χάσει το 90% και πλέον της βλάστησής της».

Επιφυλακτικοί άλλοι επιστήμονες

Το πάθος του Μίτερμαϊερ αφήνει κάποιους ασυγκίνητους. Η Λιν Γκρέινενφελντ, ειδική στα πρωτεύοντα θηλαστικά από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική. «Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν περιγραφεί πολλά νέα είδη λεμουρίων και νομίζω πως δικαίως κάποιοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την εγκυρότητα κάποιων ευρημάτων».

Όπως λέει, κάποιοι οικολόγοι βιάζονται πολλές φορές να μιλήσουν για την ανακάλυψη ενός νέου είδους γιατί αυτό τους βοηθά να κινητοποιήσουν τον κόσμο με στόχο την προστασία συγκεκριμένων οικοσυστημάτων. «Κάθε νέο είδος - ειδικά πρωτεύοντος θηλαστικού- μπορεί να λειτουργήσει ως επιπλέον επιχείρημα υπέρ της προστασίας των εναπομεινάντων δασών».

Το μόνο που μένει είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων να δικαιώσουν τη μία από τις δύο πλευρές. Μέχρι τότε, οι τηλεθεατές στη Βρετανία θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν στο ντοκιμαντέρ του BBC τον περίφημο λεμούριο και πολλά άλλα είδη που έχουν ανακαλυφθεί το τελευταίο διάστημα και τα οποία προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας για τη Φύση.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  00:00:00    -  +0  +0,00%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
13/06/2024 08:00:01
1,08080
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
13/06/2024 08:00:01
0,84540
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
13/06/2024 08:00:09
169,70800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
13/06/2024 08:00:01
0,96740
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
13/06/2024 08:00:11
1,48490

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Έχει επιδεινωθεί το κλίμα στον πλανήτη και τη χώρα μας
  Όχι - Είναι τυχαίο φαινόμενο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ