print email favorite thumb_up

Άρθρα και θέματα

Σοκότρα: Ένα «εξωγήινο» νησί στη μάχη για επιβίωση

Κατηγορία: Περιβάλλον και Πλανήτης - 21/12/2010

/loc_mk/images/editorial/

Το έχουν χαρακτηρίσει το πλέον «εξωγήινο» τοπίο στον κόσμο χάρη στην ομορφιά του και στην τεράστια ποικιλία ειδών που φιλοξενεί, κάτι που πριν από δύο χρόνια αναγνώρισε και η UNESCO εντάσσοντας το σύμπλεγμα νησιών Σοκότρα, ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πολλά από τα είδη φυτών, ζώων και πτηνών που απαντώνται στη Σοκότρα, στο βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό, είναι μοναδικά και αυτό δεν είναι υπερβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, το 37% των 825 ειδών φυτών, 9 στα 10 ερπετά και σχεδόν το σύνολο των σαλιγκαριών που ζουν στα νησιά δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Όπως καταδεικνύουν όμως πρόσφατες μελέτες και αναφορές, η χλωρίδα και η πανίδα της Σοκότρα έχουν υποβαθμιστεί τελευταία σε τέτοιο βαθμό που πλέον ολόκληρο το οικοσύστημα απειλείται με ολοκληρωτική κατάρρευση. Τι φταίει; Όπως λένε οι ντόπιοι, εδώ και περίπου δύο χρόνια, η πυκνή ομίχλη που συνήθως καλύπτει τα νησιά έχει αρχίσει να διαλύεται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα φυτά όπως το αίμα δράκου να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

Θέμα πολιτικής βούλησης

Οργανώσεις και ειδικοί σε θέματα βιοποικιλότητας διερωτώνται εάν η Υεμένη, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από τεράστια προβλήματα όπως η τρομοκρατία, έχει την πολιτική βούληση να προσθέσει ένα ακόμη κεφάλαιο στην ατζέντα της.

Όπως μετέδωσε πρόσφατα το αλ-Τζαζίρα, ομάδα Ιταλών ειδικών μετέβησαν στη Σοκότρα για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις επιπτώσεις του φαινομένου -που το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο απέδωσε στην κλιματική αλλαγή- στη βιοποικιλότητα του νησιωτικού συμπλέγματος.

Οι ίδιοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι, δεδομένης και της πολιτικής αναταραχής στη χώρα, η κυβέρνηση στη Σανάα δεν έχει ούτε τη θέληση ούτε την ικανότητα να εστιάσει την προσοχή της στη διατήρηση της Φύσης.

Ακόμη και σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα είναι χαμηλά στη λίστα των προβλημάτων προς αντιμετώπιση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, επιστήμονες του Ιδρύματος Κάρνεγκι προειδοποίησαν ότι η Σανάα ενδέχεται μέσα σε διάστημα μόλις μιας δεκαετίας να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο χωρίς νερό.

Βασικές αιτίες: ότι ο πληθυσμός της αυξάνεται κατά 7% το χρόνο, ενώ η Υεμένη που μαστίζεται και από τη διαφθορά δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε τους πόρους να συλλέξει και να διαχειριστεί το νερό της βροχής.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Τετ, 7 Ιουν 2023

Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Ζηναΐς, Ζηναΐδα, Παναγής, Πανάγος, Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:03    1.244,75  +26,89  +2,21%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
06/06/2023 22:00:01
1,06940
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
06/06/2023 22:00:01
0,86043
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
06/06/2023 22:00:02
149,34900
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
06/06/2023 22:00:02
0,97062
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
06/06/2023 22:00:05
1,43327

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Νέα Δημοκρατία
  ΣΥΡΙΖΑ
  ΠΑΣΟΚ
  ΚΚΕ
  Ελληνική Λύση
  ΜέΡΑ25
  Άλλο κόμμα
  Λευκό/Ακυρο