print email favorite thumb_up

Άρθρα και θέματα

Ο Νεάντερταλ είχε ξαδέλφια στα νησιά του Ειρηνικού

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 23/12/2010

/loc_mk/images/editorial/

Δείγματα DNA από προϊστορικό σκελετό ενός κοριτσιού που βρέθηκε στη Σιβηρία δείχνει ότι πιθανόν να ήταν συγγενής με τους Νεάντερταλ και το είδος της να διασταυρώθηκε με τον πρώιμο σύγχρονο άνθρωπο.

Η φυλή αυτή, με την ονομασία Denisovans (από το σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας), έζησε πριν από 30.000 χρόνια και "συνέβαλε" σημαντικά στο DNA των σύγχρονων Μελανήσιων από τα νησιά του Ειρηνικού, επισημαίνουν ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ίδια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε την ανακάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών προϊστορικών ανθρώπων χρησιμοποιώντας DNA από το οστό δακτύλου που βρέθηκε σε σπήλαιο.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Ράιχ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και τον Σβάντε Πάαμπο από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, ανάλυσε περισσότερα δείγματα DNA από το κορίτσι, ηλικίας πέντε ως δέκα ετών.

"Η εικόνα που προκύπτει από την ανάλυση του πυρηνικού γονιδιώματος δείχνει ότι ο πληθυσμός των Denisovans είναι συγγενής με τους Νεάντερταλ", επισημαίνουν.

Οι επιστήμονες συνέκριναν DNA από τον συγκεκριμένο πληθυσμό με τον γενετικό κώδικα 38 σύγχρονων ανθρώπων από 53 φυλές και βρήκαν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του DNA δύο Μελανησίων ταιριάζει με αυτό του κοριτσιού από το σπήλαιο Ντενίβοσα.

"Είναι πρόγονοι των ανθρώπων στην Παπούα-Νέα Γουινέα, αλλά όχι της μεγάλης πλειοψηφίας των λαών της Ευρασίας", τονίζει ο Ράιχ, ο οποίος είναι γενετιστής.

Αυτό σχηματίζει την εικόνα ότι οι πρώιμοι πρόγονοι ορισμένων κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού πέρασαν από την Ασία και διασταυρώθηκαν με τους Denisovans.

Οι σύγχρονοι Μελανήσιοι ζουν στα νησιά της Νέας Γουινέας, στο Βανουάτου, στη Νέα Καληδονία, στα Νησιά του Σολόμωντα και σε άλλα κοντινά νησιά. Γενετικά διαφέρουν από τους κατοίκους της Πολυνησίας.

Τον Μάιο, ομάδα με επικεφαλής των Πάαμπο προχώρησε σε αναλύσεις ενός τραπεζίτη που βρέθηκε στο ίδιο σπήλαιο της Σιβηρίας και βρήκε ότι ταιριάζει με το DNA του οστού του δακτύλου. Το δόντι από την περιοχή Ντενίσοβα είναι πολύ μεγαλύτερο από το δόντι ενός σύγχρονου ανθρώπου και στο σχήμα του μοιάζει περισσότερο με αυτό ενός προϊστορικού ανθρώπου.

"Ελπίζουμε πως τα αποτελέσματα αυτά θα κινητοποιήσουν τους αρχαιολόγους και τους παλαιοντολόγους να μελετήσουν τα μέρη που πέρασαν οι Denisovans. Μέχρι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας ένα οστό δακτύλου, ένα δόντι και ένα γονιδίωμα", υπογράμμισε ο Ράιχ.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες διατυπώνουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες διαφορετικά ανθρώπινα είδη ζούσαν δίπλα-δίπλα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές τα τελευταία ένα εκατομμύριο χρόνια. Πολλά όμως από αυτά τα είδη έζησαν σε τροπικές ζώνες, όπου είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν τα οστά.

"Αναλύσεις αρχαίων και σύγχρονων DNA θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μύθους της δημιουργίας και να φωτίσουμε τις λεπτομέρειες των μοριακών σκιών στο σπήλαιο", υπογραμμίζουν οι γενετιστές Κάρλος Μπουσταμάντε και Μπρένα Χεν από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, προλογίζοντας την δημοσιευμένη έρευνα.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Τετ, 7 Ιουν 2023

Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Ζηναΐς, Ζηναΐδα, Παναγής, Πανάγος, Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:03    1.244,75  +26,89  +2,21%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
06/06/2023 22:00:01
1,06940
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
06/06/2023 22:00:01
0,86043
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
06/06/2023 22:00:02
149,34900
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
06/06/2023 22:00:02
0,97062
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
06/06/2023 22:00:05
1,43327

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Νέα Δημοκρατία
  ΣΥΡΙΖΑ
  ΠΑΣΟΚ
  ΚΚΕ
  Ελληνική Λύση
  ΜέΡΑ25
  Άλλο κόμμα
  Λευκό/Ακυρο