print email favorite thumb_up

Άρθρα και θέματα

Ομορφιά και εξυπνάδα πάνε χέρι-χέρι

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 17/01/2011

/loc_mk/images/editorial/

Οι εμφανίσιμοι άνδρες (κυρίως), αλλά και οι ωραίες γυναίκες σε κάπως μικρότερο βαθμό, δεν έχουν «ευλογηθεί» μόνο με μια προνομιακή εξωτερική εμφάνιση, αλλά επιπλέον φαίνεται πως, κατά μέσο όρο, είναι και πιο έξυπνοι σε σχέση με τους υπόλοιπους...κοινούς θνητούς.

Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται μια νέα έρευνα ενός ιαπωνικής καταγωγής ερευνητή της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, ο οποίος και στο παρελθόν έχει προκαλέσει αίσθηση με τις «πολιτικά ανορθόδοξες» έρευνές του. Μεταξύ άλλων, έχει ισχυριστεί ότι οι προοδευτικοί και οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι από τους συντηρητικούς και τους θρησκευόμενους.

Ο εξελικτικός ψυχολόγος Σατόσι Καναζάβα, που διδάσκει στο Τμήμα Μάνατζμεντ της London School of Economics, ο οποίος δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό “Intelligence” (Νοημοσύνη), σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 17.400 ατόμων, οι οποίοι όλοι είχαν γεννηθεί στη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εβδομάδας του Μαρτίου 1958.

Η μελέτη του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιο εμφανίσιμοι έχουν κατά μέσο όσο δείκτη νοημοσύνης (IQ) περίπου 14 μονάδες πάνω από το μέσο όρο, διαλύοντας έτσι τον μύθο ότι οι ωραίες ξανθές είναι απλώς…ξανθές.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο ωραίοι και οι πιο ωραίες φαίνεται να προσελκύουν συντρόφους που δεν είναι κι αυτοί μόνο όμορφοι, αλλά και έξυπνοι επίσης. Τα παιδιά αυτά των προικισμένων ζευγαριών, κατά τον Καναζάβα, τείνουν να κληρονομούν αυτά τα βιολογικά-νοητικά πλεονεκτήματα, «χτίζοντας» έτσι μια γενετική «αλυσίδα» στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως δήλωσε ο Καναζάβα τους «Τάιμς του Λονδίνου», «η φυσική ελκυστικότητα σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη γενική νοημοσύνη... Η συσχέτιση αυτή είναι ισχυρότερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες». Στη Βρετανία, ειδικότερα, όπως είπε, οι ωραίοι άνδρες έχουν IQ μεγαλύτερο κατά 13,6 μονάδες από τον μέσο όρο του πληθυσμού, ενώ οι ωραίες γυναίκες έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης κατά 11,4 μονάδες.

«Ο ισχυρισμός ότι οι ωραίοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι είναι καθαρά επιστημονικός. Δεν έχει να κάνει με το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους άλλους ή να τους κρίνουμε», διευκρίνισε ο Καναζάβα. Ο ίδιος «αιρετικός» ερευνητής εξάλλου ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με τις έρευνές του, τα κορίτσια της μεσαίας τάξης τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με τα κορίτσια της εργατικής τάξης.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 15 Αυγ 2026

Γιορτάζουν

Δέσποινα, Δέσπω, Δεσποίνου, Δεσποινιώ, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Πιπίνα, Γεσθημανή, Ιεσθημανή, Γεθσημανή, Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα, Ηλιοστάλακτη, Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Πάνη, Τότα, Τούλα, Πρέσβεια, Πρεσβεία, Καθολική, Θεοτόκης, Θεοτοκία, Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια, Κρίστι, Κρύστα, Κρυσταλλω, Κρουσταλλω, Κρουσταλω, Κρυσταλια, Κρυσταλλια, Κρουσταλενια, Κριστι, Κρυστα), Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μαρία, Μάριος, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαριέττα, Μαρούσα, Μάρσια, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μιρέιγ, Μιρέϊγ, Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  Αγορά Κλειστή 14/08/2026 17:19    2.623,25  +10,02  +0,38%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
15/08/2026 16:00:05
1,15736
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
14/08/2026 11:00:06
0,85484
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
10/08/2026 12:00:03
183,44500
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
14/08/2026 14:00:09
0,93944
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
15/08/2026 13:00:02
1,60428

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Γλίτωσε το λαό της Βενεζουέλας από έναν δυνάστη και τους προσέφερε ελπίδα
  Όχι - Δεν τηρήθηκε το διεθνές δίκαιο και όλα έγιναν για το πετρέλαιο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ