print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τζόκερ  |   Σεισμός  |   Φάκελοι Έπστιν  |   Πόλεμος στο Ιράν

Άρθρα και θέματα

Κανένας λόγος ανησυχίας για τρόφιμα από την Ιαπωνία

Κατηγορία: Περιβάλλον και Πλανήτης - 22/03/2011

/loc_mk/images/editorial/

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα σχετικά με εισαγόμενα τρόφιμα από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου, Νίκο Κατσαρό. Όπως εξήγησε ο ίδιος, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχει και προειδοποιεί για επικίνδυνα τρόφιμα.

«Εισάγουμε από την Ιαπωνία κυρίως ψαρικά, όπως ο τόνος και διάφορες σάλτσες. Υπάρχει όμως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης για τρόφιμα και ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το οποίο σημαίνει ότι αν σε μια χώρα της Ε.Ε, όπως π.χ. η Ολλανδία μπουν είτε ζωοτροφές είτε αγροτικά προϊόντα μολυσμένα με ραδιενέργεια, θα το εντοπίσουν οι ολλανδικές αρχές και μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης θα ενημερώσουν όλες τις χώρες της Ε.Ε.», επισημαίνει ο κ. Κατσαρός.

«Για συσκευές όπως αυτοκίνητα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη, καλά θα κάνουν οι παραλήπτες αν αυτά δεν έχουν ελεγχθεί από τα σημεία εισόδου, να τα παρακολουθήσουν οι ίδιοι, να τους κάνουν ένα πλύσιμο με γάντια και στη συνέχεια να απομακρύνουν τόσο τα γάντια όσο και το υλικό πλυσίματος», τονίζει ο κ. Κατσαρός.

Στη χώρα μας από τις 14 Μαρτίου, οι δύο Συνοριακοί Σταθμοί υγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών, πήραν εντολή αυστηρής επιφυλακής για προϊόντα κυρίως αλιεύματα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Ιαπωνίας και συγκεντρώθηκαν μετά τις 12 Μαρτίου.

Σε όλα τα προϊόντα, που προέρχονται από την Ιαπωνία και αναμένονται στην χώρα μας μετά το τέλος Μαρτίου, θα διενεργούνται αυστηρές διερευνητικές δειγματοληψίες για την ανίχνευση ραδιενέργειας ασχέτως εγκατάστασης επεξεργασίας και χώρας προέλευσης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται άμεσα στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» για έλεγχο.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 25 Ιουλ 2026

Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειο

Γιορτάζουν

Αννα, Αννούλα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Ευπράξιος, Εύπραξος, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολυμπία, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Παρασκευή, πολυούχος της Κομοτηνής και της Χαλκίδας

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  Αγορά Κλειστή 24/07/2026 17:19    2.492,71  +36,55  +1,49%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
25/07/2026 09:00:04
1,13758
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
25/07/2026 09:00:05
0,85325
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
24/07/2026 23:00:06
186,28800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
25/07/2026 09:00:06
0,92974
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
25/07/2026 08:00:02
1,60188

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Γλίτωσε το λαό της Βενεζουέλας από έναν δυνάστη και τους προσέφερε ελπίδα
  Όχι - Δεν τηρήθηκε το διεθνές δίκαιο και όλα έγιναν για το πετρέλαιο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ