print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τζόκερ  |   Σεισμός  |   Φάκελοι Έπστιν  |   Πόλεμος στο Ιράν

Άρθρα και θέματα

SOS: Το αλκοόλ ευθύνεται για καρκίνο και στην Ελλάδα

Κατηγορία: Υγεία - 11/04/2011

/loc_mk/images/editorial/

Σχεδόν το 10% των συνολικών καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες στην Ευρώπη αποδίδεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, με συμμετοχή ελλήνων ερευνητών, που ανέλυσε στοιχεία από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα.

Για μερικές μορφές καρκίνου, τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα, καθώς υπολογίστηκε ότι το 44% των καρκίνων του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος (στόματος-λαιμού-οισοφάγου), το 33% των καρκίνων του εντέρου και το 25% των καρκίνων του ήπατος συνδέονται με το αλκοόλ σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Δανία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαντλέν Σούτσε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, μελέτησαν πολλές δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις διάφορων περιστατικών καρκίνου και συμπέραναν ότι σε αρκετές χιλιάδες από αυτές η ασθένεια προκλήθηκε από την κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα συνιστώμενα όρια.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συνέβαλαν η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, η λέκτορας Βασιλική Μπενέτου και ο Δημοσθένης Ζύλης του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ και ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασιού 125 ml (χιλιοστόλιτρα) ή με ένα ποτήρι μπίρα των 260 ml. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για τους άνδρες είναι δύο μερίδες αλκοόλ (24 γραμμάρια) ή δύο ποτήρια κρασιού.

Από όλους τους καρκίνους που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το 40% έως 98% εμφανίζονται σε ανθρώπους που συστηματικά πίνουν πάνω από το όριο. Οι Γερμανοί (σε ποσοστό περίπου 44% και για τα δύο φύλα) είναι αυτοί που πίνουν παραπάνω από το συνιστώμενο όριο και ακολουθούν οι Δανοί και οι Βρετανοί.

Στην Ελλάδα, πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο εκτιμάται ότι πίνουν το 32,4% των ανδρών (ένας στους τρεις) και το 23,4% των γυναικών (σχεδόν μια στις τέσσερις), ποσοστά σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ανδρών στις ευρωπαϊκές χώρες (39% των ανδρών και 33,2% των γυναικών).

Στον ελληνικό πληθυσμό άνω των 15 ετών, το 6,7% των ανδρών και το 21% των γυναικών εκτιμάται ότι δεν έχει πιεί ποτέ αλκοόλ στη ζωή του, το 9,3% των ανδρών και το 19% των γυναικών κάποτε έπιναν αλλά τώρα το έχουν κόψει, ενώ το 84% των ανδρών και το 60% των γυναικών υπολογίζεται ότι πίνουν αλκοόλ κανονικά εφ’ όρου ζωής. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ για αυτή την τρίτη κατηγορία στην χώρα μας εκτιμάται ότι είναι 27,4 γραμμάρια αλκοόλ από τους άνδρες και 14,4 γραμμάρια από τις γυναίκες.

«Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κατανάλωση αλκοόλ είχε περιοριστεί σε δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα από τους άνδρες και σε ένα ποτό τη μέρα από τις γυναίκες, κάτι που συστήνουν πολλοί οργανισμοί υγείας. Και ακόμα, περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου θα αποφεύγονταν, αν οι άνθρωποι μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από αυτά τα όρια ή έκοβαν το αλκοόλ τελείως» δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κυρίως καρκίνο του ήπατος, του μαστού, του εντέρου, του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

Όταν το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετατροπής των κυττάρων σε καρκινικά. Ο περιορισμός του αλκοόλ, μαζί με τη σωματική άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και το κόψιμο του τσιγάρου, είναι από

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Κυρ, 26 Ιουλ 2026

Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειο

Γιορτάζουν

Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Έρση, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βίβιαν, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Βούλα, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  Αγορά Κλειστή 24/07/2026 17:19    2.492,71  +36,55  +1,49%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
26/07/2026 22:00:02
1,13752
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
25/07/2026 09:00:05
0,85325
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
24/07/2026 23:00:06
186,28800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
26/07/2026 22:00:04
0,92972
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
26/07/2026 11:00:05
1,60189

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Γλίτωσε το λαό της Βενεζουέλας από έναν δυνάστη και τους προσέφερε ελπίδα
  Όχι - Δεν τηρήθηκε το διεθνές δίκαιο και όλα έγιναν για το πετρέλαιο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ