print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

"Νεκρός ο Μπιν Λαντεν", Πλαστή η φωτογραφία του

Κατηγορία: Ειδησεογραφία - 02/05/2011

/loc_mk/images/editorial/

Η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν μετά τον θάνατό του στο Πακιστάν και ποντίσθηκε στη θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times και μεταδόθηκε από τα δίκτυα CNN και MSNBC. Ο τόπος και οι συνθήκες δεν έχουν ανακοινωθεί, πάντως το Αφγανιστάν δεν έχει θάλασσα και επομένως αν αληθεύει η πληροφορία η σορός πρέπει να έχει μεταφερθεί αλλού.

Σημείωση: η σχετική φωτογραφία δίπλα διακινείται από πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής.

"Δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το σώμα του έτυχε της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα", είχε προηγουμένως δηλώσει αμερικανός αξιωματούχος.

Το σώμα ενός μουσουλμάνου νεκρού πρέπει να πλυθεί από άνδρες μουσουλμάνους και να ταφεί το συντομότερο δυνατόν, συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά τον θάνατο. Λευκό σάβανο καλύπτει το σώμα, το οποίο είτε ενταφιάζεται, είτε ποντίζεται.

Μέλος της Αλ Κάιντα παραδέχεται το θάνατο

Μέλος της Αλ-Κάιντα της Υεμένης παραδέχθηκε το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί "καταστροφή" για το τρομοκρατικό δίκτυο.

"Η είδηση αυτή αποτελεί καταστροφή για όλους μας. Αρχικά, δεν πιστέψαμε την πληροφορία, αλλά ήλθαμε σε επαφή με τους αδελφούς μας στο Πακιστάν, οι οποίοι μάς το επιβεβαίωσαν", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο το μέλος αυτό της Αλ-Κάιντα στην αραβική Χερσόνησο (Αqpa).Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα στελέχη της Aqpa, η οποία δημιουργήθηκε με την ένωση ομάδων της Αλ-Κάιντα της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης, θα συναντηθούν στη νότια Υεμένη για να εκδώσουν ανακοίνωση για "το μέλλον της τζιχάντ κατά την προσεχή περίοδο".

H ανακοίνωση του θανάτου από τον αμερικανο πρόεδρο

Το θάνατο του ιδρυτή της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό. Πρόσθεσε ότι η σορός του βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων.

"Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ενός τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών", δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο. "Αποδόθηκε δικαιοσύνη", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Όπως έγινε γνωστό ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ. Ανώτατος αξιωματούχος εκτίμησε ότι εκτός του Μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν τέσσερις ακόμη ενήλικες και πιστεύεται πως ένας από αυτούς είναι γιος του μπιν Λάντεν

Τι ειπε ο Ομπάμα για την επιχείρηση

"Τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από χρόνια επίπονης εργασίας από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, ενημερώθηκα ότι υπήρχαν πληροφορίες που οδηγούσαν στον Μπιν Λάντεν. Χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να επιβεβαιωθούν. Και τέλος την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είχαμε αρκετές πληροφορίες για να δράσουμε και ενέκρινα μία επιχείρηση για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν προκείμενου να προσαχθεί στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε στο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος.

Σήμερα με διαταγή μου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία στοχευμένη επιχείρηση εναντίον του συγκροτήματος Αμπάντ Αμπάντ στο Πακιστάν. Μία μικρή ομάδα Αμερικανών εκτέλεσε την επιχείρηση επιδεικνύοντας εξαιρετικό θάρρος και ικανότητα. Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και φροντίσαμε ώστε να μην υπάρξουν τραυματίες ανάμεσα στους πολίτες. Έπειτα από ανταλλαγή πυρών σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και πήραν τη σορό του", ανακοίνωσε ο Ομπάμα.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο θάνατος του επικεφαλής της αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό", υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. "Ξεκαθάρισα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ".

Πως έφθασαν στον Μπιν Λάντεν

Τέσσερις άνθρωποι εκτός από τον Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν στην αμερικανική επιχείρηση εναντίον της κατοικίας του αρχηγού της αλ Κάιντα, περίπου πενήντα χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από μια "μικρή ομάδα", αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν έχει διευκρινίσει αν την αποτελούσαν μέλη της CIA ή των ειδικών δυνάμεων. Ένας από τους γιους του μπιν Λάντεν, δύο άντρες προφανώς συνεργάτες του και μια γυναίκα σκοτώθηκαν στην διάρκεια της 40λεπτης επιχείρησης. Επίσης τραυματίστηκαν άλλες δύο γυναίκες. Αρκετές γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν μέσα στην κατοικία.

Ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν από τα πυρά της ομάδας κρούσης, της οποίας κανένα μέλος δεν τραυματίστηκε, τόνισε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Ήταν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη επιχείρηση", δήλωσε και πρόσθεσε πως ένα πακιστανικό ελικόπτερο συνετρίβη εξαιτίας "μηχανικής βλάβης" αναγκάζοντας όλα τα μέλη της ομάδας να επιβιβαστούν σε άλλο για να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση.

Το συγκρότημα όπου ζούσε ο μπιν Λάντεν ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια. Είναι καλά προφυλαγμένο με ψηλούς τοίχους και συρματοπλέγματα. Οι πρώτες πληροφορίες ότι ο μπιν Λάντεν πιθανόν να βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή έφτασαν στις αμερικανικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Οδηγία του State Department

Το State Department κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί για τυχόν "αντιαμερικανικές επιθέσεις" μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μπιν Λάντεν. "Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών.

Εκατοντάδες Αμερικανοί ανεμίζοντας σημαίες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Λευκό Οίκο. Η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί.


Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος ήταν πρόεδρος όταν σημειώθηκε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, χαιρέτησε την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ένα γεγονός το οποίο χαρακτήρισε "κοσμοϊστορικό". "Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται, όμως σήμερα η Αμερική έστειλε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα: Ανεξάρτητα με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί", επεσήμανε ο Μπους σε ανακοίνωσή του.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για όλον τον κόσμο, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. "Η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τις χειρότερες τρομοκρατικές ωμότητες: την 11η Σεπτεμβρίου (2001) και τόσες άλλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς Βρετανούς", τόνισε ο Κάμερον.

Η Γαλλία "χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ" οι οποίες καταδίωκαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν επί 10 χρόνια, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάιντα, τον οποίο (θάνατο) χαρακτήρισε "σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

"Η ανακοίνωση από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν ύστερα από μια αξιοσημείωτη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Η Γαλλία χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ, οι οποίες τον καταζητούσαν επί δέκα χρόνια", τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. "Η μάστιγα της τρομοκρατίας υπέστη ένα ιστορικό πλήγμα, αλλά αυτό δεν είναι τέλος της Αλ-Κάιντα", προειδοποίησε ο Σαρκοζί.

Ως "νίκη του καλού ενάντια στο κακό και της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα" χαρακτήρισε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. "Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των ΗΠΑ και όλης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της αλ-Κάιντα και της τρομοκρατίας", δήλωσε ο ιταλός υπουργός εξαίροντας "την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στις προσπάθειες εντοπισμού του υπεύθυνου για το πιο τραγικό γεγονός από τις αρχές του αιώνα", της επίθεσης εναντίον των Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη.

Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι "μια καλή είδηση για όλους όσοι σκέφτονται ελεύθερα και είναι υπέρ της ειρήνης στον κόσμο".

Στο Τόκιο, ο ιάπωνας υπουργός ¶μυνας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα ενισχύσει την ασφάλεια των στρατιωτικών της βάσεων για ν΄αντιμετωπίσει πιθανά αντίποινα μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν

-----------------------------------------------------------------------------------------

Μια πλαστή φωτογραφία, η οποία δήθεν έδειχνε το ματωμένο και πρησμένο πρόσωπο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και προβλήθηκε από πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αναμεταδόθηκε από τηλεοράσεις σ' όλο τον κόσμο και από ιστότοπους, πριν αποσυρθεί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εξέτασε τη φωτογραφία μ' ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο απέδειξε ότι το στιγμιότυπο είχε πλαστογραφηθεί χρησιμοποιώντας τα γένια και το κάτω μέρος του προσώπου μιας παλαιότερης φωτογραφίας του Μπιν Λάντεν.

"Τα γένια είναι θολά, βλέπει κανείς καθαρά ότι πρόκειται για μοντάζ", δήλωσε ο Μλάντεν Αντόνοφ, διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον ιστότοπό του, το αμερικανικό δίκτυο MSNBC διευκρίνισε ότι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το NBC News ότι η εικόνα ήταν πλαστή. "Ουδείς αμερικανός ούτε πακιστανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της", προσθέτει το δίκτυο στον ιστότοπό του.

Το μεσημέρι δεν υπήρχε δημοσιευμένη καμιά επίσημη φωτογραφία του Μπιν Λάντεν νεκρού.

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα ήταν τα πρώτα που προέβαλαν τη φωτογραφία ως αυτή του Μπιν Λάντεν και ακολούθησαν το BBC και το CNN που πολύ γρήγορα σταμάτησαν να την μεταδίδουν.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Κυρ, 5 Δεκ 2021

Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι  Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαβούλη, Σαββούλα, Σαβούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
05/12/2021 16:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
05/12/2021 16:00:01
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
05/12/2021 16:00:08
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
05/12/2021 16:00:04
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
05/12/2021 16:00:01
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ