print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Πόλεμος στην Ουκρανία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ

Άρθρα και θέματα

Ανακύκλωση, μία κερδοφόρος βιομηχανία

Κατηγορία: Περιβάλλον και Πλανήτης - 25/05/2011

/loc_mk/images/editorial/

Σε μία από της πλέον επικερδείς βιομηχανίες εξελίσσεται η ανακύκλωση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Ελλάδα «φιγουράρει» στις τελευταίες θέσεις.

«Τρίτη σε τζίρο σε παγκόσμια κλίμακα έρχεται η βιομηχανία της ανακύκλωσης, δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Για την Ελλάδα η ανακύκλωση είναι επιτακτική ανάγκη» αναφέρει ο προϊστάμενος του γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης, Συσκευασιών και ¶λλων Προϊόντων (ΕΟΕΣΔΑΠ), Αδαμάντιος Σκορδίλης.

Προσθέτει ότι «η ανακύκλωση είναι από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες. Κατατάσσεται τρίτη μετά τα πετρέλαια και τα όπλα και ξεπέρασε και τις φαρμακοβιομηχανίες. Στην Ελλάδα είναι απαραίτητη επειδή δεν έχουμε πρώτες ύλες για τα πλαστικά (πετρέλαιο), το χαρτί (χαρτομάζα), το γυαλί και το μέταλλο (εκτός του βωξίτη). Επίσης με την ανακύκλωση εξοικονομούνται ετησίως 350.000 κυβικά σε διοξείδιο του άνθρακα».

Σήμερα, καλούμαστε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια και η μόνη ενδεδειγμένη λύση, μιας και η παραγωγή νέων προϊόντων δεν σταματάει, είναι η ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2009 ο μέσος κάτοικος της ΕΕ παράγει 513 κιλά σκουπίδια ετησίως. Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός είναι 478 κιλά.

Στην ΕΕ ανακυκλώνεται κατά μέσο όρο το 24% των αστικών στερεών αποβλήτων. Στην Ελλάδα το 82% οδηγείται στις χωματερές, ανακυκλώνεται το 17% και μόνο το 2% κομποστοποιείται. Πρωταθλήτριες στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση εμφανίζονται η Αυστρία (70%), η Γερμανία (66%).

Η πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για το σύνολο των ανακυκλώσιμων (χαρτί, μέταλλα, γυαλί, πλαστικά) οι οποίοι είναι 50% ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, γι' αυτά τα υλικά, μέχρι το 2020. Για τα οργανικά προβλέπει υποχρεωτικά και γι' αυτά διαλογή στην πηγή.

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα της Eurostat, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση στην Ελλάδα υπολείπονται πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Λειτουργούν 11 συλλογικά συστήματα και ένα ατομικό.

Η Ελλάδα δεν εμφανίζεται μόνο ουραγός στην κομποστοποίηση, αλλά και αυτή η ελάχιστη που κάνει δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιείται για λίπασμα παρά για επίστρωση στις χωματερές.

Πέρα όμως από τα ανεκμετάλλευτα απορρίμματα που θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδος, ζητούμενο παραμένει η μείωση των συσκευασιών, η επαναχρησιμοποίηση των παλιών, καθώς και αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών που τους θέλει απλώς καταναλωτές.

Στην «Κοινή Πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική» που κατέθεσαν τέσσερις οικολογικές οργανώσεις: η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Greenpeace, η Μεσόγειος SOS και η WWF εκτός από τον άξονα επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση - ανακύκλωση, πρωταρχική έμφαση δίνεται και στην πρόληψη με νομοθετικές παρεμβάσεις από την πολιτεία «για τη μείωση της αχρείαστης συσκευασίας σε διάφορα καταναλωτικά αγαθά, η επανεξέταση του συνολικού παραγωγικού μοντέλου προϊόντων, καθώς και η υιοθέτηση από τους πολίτες φιλοπεριβαλλοντικών τρόπων συμπεριφοράς και αγορών».

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Παρ, 7 Οκτ 2022

Κηρώνοντας κυρτό φεγγάρι  Κηρώνοντας κυρτό φεγγάρι
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Βάκχος, Βάκχη, Βακχία, Πολυχρόνιος, Πολυχρόνης, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα, Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή, Σεργιούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:03    816,68  -2,46  -0,30%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
13/08/2022 20:00:01
1,02575
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
13/08/2022 20:00:01
0,84567
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
13/08/2022 20:00:01
136,92000
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
13/08/2022 20:00:04
0,96560
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
13/08/2022 20:00:01
1,31000

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ