print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Υπό κλοιό «αγανακτισμένων» διαδηλωτών και βουλευτών η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο

Κατηγορία: Ειδησεογραφία - 14/06/2011

/loc_mk/images/editorial/

Στο κρισιμότερο 20ήμερο τής μέχρι τώρα θητείας της εισέρχεται η κυβέρνηση, εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται, και τα οποία έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, άρχισαν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που γίνονται αποδέκτες αντιδράσεων από τους ψηφοφόρους τους, αλλά και εξωδίκων. Με την προσοχή στραμμένη στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι βουλευτές που θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν δεν θα καταψηφίσουν τα μέτρα, αλλά θα παραιτηθούν. Πάντως, ο βουλευτής Κοζάνης Αλ.Αθανασιάδης επανέλαβε στον Βήμα 99,5 ότι θα καταψηφίσει το Πρόγραμμα.

Η συζήτηση στη Βουλή (Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων) του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ξεκινά την Τετάρτη, υπό τον κλοιό των διαδηλωτών. Τόσο τα εργατικά συνδικάτα όσο και οι «Αγανακτισμένοι» δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικό «παρών», ενώ προετοιμάζεται και η περικύκλωση του Κοινοβουλίου.

Η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου, ενώ εάν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδιασμού στις 30 Ιουνίου θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέσω των διαδικασιών αυτών το τεταμένο κλίμα θα εκτονωθεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έντονη είναι η ανησυχία για το τι τελικά θα πράξουν κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια οι βουλευτές που διαφωνούν με τα νέα μέτρα. Το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται προς τον βουλευτή Κοζάνης Αλέξανδρο Αθανασιάδη που επανέλαβε, μέσω του Βήμα 99,5, ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Οι διαμαρτυρίες του κόσμου είναι εύλογες» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το Μεσοπρόθεσμο «πολύ σκληρό». «Μετά το πρώτο Μνημόνιο περιμέναμε ότι εκεί θα τελείωνε η ιστορία και τα πράγματα θα άλλαζαν. Το δεύτερο Μνημόνιο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα» υπογράμμισε, επιμένοντας και στη θέση του για τη ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ δεν πρέπει να πουληθεί, δεν πρέπει να δοθεί σε ξένο επενδυτή. Είναι επιχείρηση στρατηγικής σημασίας» επέμεινε ο κ. Αθανασιάδης, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. «Έχω μάθει να υπηρετώ τις αξίες και τα πιστεύω μου» είπε.

Σύμφωνα με τα Νέα, η αρχική εκτίμηση ότι 3 ή 4 βουλευτές ενδέχεται να διαφοροποιηθούν δεν έχει αλλάξει, αλλά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι βουλευτές θα επιλέξουν το δρόμο της παραίτησης και όχι της καταψήφισης για να εκφράσουν τις διαφωνίες τους.

Πάντως, όσοι βρέθηκαν στις περιφέρειές τους για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έγιναν αποδέκτες των έντονων αποδοκιμασιών από τους ψηφοφόρους τους. Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη, ενώ διαπιστώνουν ραγδαία επιδείνωση του κλίματος εις βάρος της κυβέρνησης.

Αίσθηση, άλλωστε, προκαλεί και η «βροχή» εξωδίκων προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άρχισαν να στέλνουν πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας. Μετά τους βουλευτές Ηρακλείου, Ηλείας και Πιερίας, εξώδικο έλαβαν τρεις βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καλούνται να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική καταγράφεται καθαρά πλέον στις δημοσκοπήσεις, που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει αναλώσει σηµαντικό χρόνο σε επικοινωνίες µε υπουργούς και συνεργάτες του, σχετικά µε την κατάσταση που διαµορφώνεται.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Κυρ, 5 Δεκ 2021

Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι  Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαβούλη, Σαββούλα, Σαβούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
05/12/2021 17:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
05/12/2021 17:00:01
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
05/12/2021 17:00:09
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
05/12/2021 17:00:04
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
05/12/2021 17:00:02
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ