print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Στο βυθό κατέληξε το φουτουριστικό ταχύπλοο που παρενοχλούσε φαλαινοθήρες

Κατηγορία: Ειδησεογραφία - 09/02/2010

/loc_mk/images/editorial/

Ένα ταχύπλοο υψηλής τεχνολογίας, που χρησιμοποιούσαν ακτιβιστές για να παρενοχλήσουν τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες στην Ανταρκτική, βυθίστηκε την Παρασκευή δύο ημέρες μετά τον εμβολισμό του από αντίπαλο σκάφος.

Το τελευταίο επεισόδιο ανάμεσα στον ιαπωνικό στόλο και την περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd προκάλεσε νέα διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Ιαπωνία, που επιμένει να κυνηγά φάλαινες παρά το διεθνές μορατόριουμ, και την Αυστραλία από όπου αποπλέουν τα σκάφη των ακτιβιστών.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η αυστραλιανή πρεσβεία στο Τόκιο επανέλαβε τις ενστάσεις κατά της φαλαινοθηρίας και διαμαρτυρήθηκε για τις ιαπωνικές πτήσεις που παρακολουθούν τους ακτιβιστές. Δέχθηκε όμως και τις «πολύ έντονες ανησυχίες» της Ιαπωνίας για τα επεισόδια.

Το ταχύπλοο «Ady Gil» καταστράφηκε την Τετάρτη όταν ένα ιαπωνικό συνοδευτικό σκάφος έπεσε στην πλώρη του και ενεργοποίησε ένα κανόνι νερού, την ώρα που οι ακτιβιστές έπεφταν στο νερό για να σωθούν. Τελικά το σκάφος βυθίστηκε δύο ημέρες αργότερα όταν έσπασε το σχοινί που το συνέδεε σε ρυμουλκό.

Το πανάκριβο σκάφος με τις τρεις καρίνες, κατασκευασμένο από Kevlar και ανθρακόνημα, είχε θέσει πέρυσι παγκόσμιο ρεκόρ για το γύρο του κόσμου σε 61 ημέρες. Ήταν είναι δωρεά του επιχειρηματία του Χόλιγουντ Αντι Γκιλ, ο οποίος συμμετέχει στις πολυετείς προσπάθειες της Sea Shepherd μαζί με άλλες διασημότητες όπως ο Σον Πεν, ο Μάρτιν Σιν και ο Πιρς Μπρόσναν.

¶λλα όπλα που χρησιμοποιούν φέτος οι ακτιβιστές είναι συσκευές λέιζερ, τόξα και βόμβες δυσοσμίας, ενώ η αντίπαλη πλευρά έχει στη διάθεσή της κανόνια νερού και «Ακουστικές Συσκευές Μεγάλης Ακτίνας», μια τεχνολογία καταστολής διαδηλώσεων που βασίζεται στον εκκωφαντικό ήχο.

Παρά το διεθνές μορατόριουμ που έχει επιβληθεί από το 1986 στο κυνήγι φαλαινών, η Ιαπωνία επιμένει να κυνηγά τα κήτη εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στις διατάξεις της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, το οποίο επιτρέπει το κυνήγι για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια και όχι σε ερευνητικά εργαστήρια.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 4 Δεκ 2021

Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)  Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Βαρβάρα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Βαρβάρα, πολυούχος της Δράμας και της Αργυρούπολης

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
04/12/2021 21:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
04/12/2021 21:00:02
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
04/12/2021 21:00:05
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
04/12/2021 21:00:06
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
04/12/2021 21:00:02
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ