print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Βρέθηκε μεγαλύτερη σχολή μονομάχων

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 06/09/2011

/loc_mk/images/editorial/

Η μεγαλύτερη σε παγκόσμια κλίμακα, μεγαλύτερη και εκείνης στο Κολοσσαίο της Ρώμης, σχολή μονομάχων της ρωμαϊκής εποχής, ανακαλύφτηκε στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, στη σημερινή αυστριακή πόλη Πετρονέλ, ανατολικά της Βιέννης.

Τα αποτελέσματα της εντυπωσιακής ανακάλυψης, στο υπέδαφος του Καρνούντουμ δίπλα στο ένα από τα δύο ρωμαϊκά αμφιθέατρά του, παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέντευξη Τύπου, παρουσία του κυβερνήτη του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Ερβιν Πρελ.

Όπως τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του αρχαιολογικού τμήματος του διεθνώς γνωστού Ινστιτούτου Λούντβιχ Μπόλτσμαν, Βόλφγκανγκ Νόιμπαουερ, μια «λευκή κηλίδα» σε αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού πάρκου στο Καρνούντουμ, οδήγησε σε εντατικοποίηση των ερευνών με τη χρησιμοποίηση των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων ραντάρ εδάφους.

Από τις τρισδιάστατες φωτογραφίες, στις οποίες εμφανίζονται οι κατόψεις με τους τοίχους και λεπτομέρειες του εσωτερικού ενός κτιρίου με μοναδική ευκρίνεια που κανονικά είναι γνωστή μόνο από το χώρο της ιατρικής, οι επιστήμονες, συγκρίνοντας με ανάλογη σχολή στην Πομπηία, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή σχολή μονομάχων, που έχει εντοπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, η σχολή δεν πρόκειται προς το παρόν, να ανασκαφεί, αλλά θα ακολουθηθεί αρχικά μέθοδος που θα κάνει δυνατή την «πρόσβαση» στο ευρύ κοινό με εικονική παράστασή της, μέσα από ένα τρισδιάστατο μοντέλο.

Στο Καρνούντουμ, τη σημερινή αυστριακή πόλη Πετρονέλ, είχε πραγματοποιηθεί το 308 μ.Χ. η αποκαλούμενη «Σύνοδος των Αυγούστων», η οποία αποτέλεσε καμπή στην ιστορία της Ανθρωπότητας, καθώς σε αυτή επισφραγίσθηκε η ανάδειξη σε καίσαρα, του αργότερα πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η ανάδειξη του σημαδιακού αυτού ρόλου του Καρνούντουμ στην μετέπειτα μετάβαση, ουσιαστικά, από τους θεούς της Αρχαιότητας στον Χριστιανισμό, έγινε έπειτα από έρευνες του Ελληνοιταλού εικαστικού καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Πιέρο Μπορντίν, ο οποίος πριν από 21 χρόνια ίδρυσε στο Καρνούντουμ, και διευθύνει μέχρι σήμερα, το διεθνώς γνωστό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ.

Με τη συμπλήρωση, στις 11 Νοεμβρίου 2008, 1700 χρόνων από τη Σύνοδο των Αυγούστων και την θεμελίωση του ομώνυμου μνημείου στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρνούντουμ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε μήνυμά του τόνιζε μεταξύ άλλων πως «στην Ευρώπη του 21ου αιώνα όπου η πολυμορφία των πολιτισμών και των θρησκειών θεωρείται ως πολύτιμος εμπλουτισμός, μπορούμε να βρούμε τις ρίζες αυτού του ιδεώδους στο Καρνούντουμ, στο οποίο τέθηκαν το 308 μ.Χ. τα θεμέλια του Χριστιανικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Το Καρνούντουμ, όπου για ένα διάστημα είχε την έδρα του ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μαθητής του Ηρώδου του Αττικού, είχε γνωρίσει την άνθησή του τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα, από τον οποίο χρονολογούνται και τα ερείπια των δύο ρωμαϊκών θεάτρων του, στα οποία και δίνονται κάθε χρόνο οι παραστάσεις του ομώνυμου Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Κυρ, 5 Δεκ 2021

Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι  Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαβούλη, Σαββούλα, Σαβούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
05/12/2021 16:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
05/12/2021 16:00:01
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
05/12/2021 16:00:08
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
05/12/2021 16:00:04
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
05/12/2021 16:00:01
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ