print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Ατύχημα στα Τέμπη  |   Τζόκερ  |   Ευρωεκλογές  |   Σεισμός

Άρθρα και θέματα

Αστροναύτης της NASA προσγειώνεται για λίγο στην Αθήνα

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 20/09/2011

/loc_mk/images/editorial/

Μοιάζει οξύμωρο, αυτές τις μέρες που η Αθήνα βυθίζεται στην οικονομική δίνη, η πόλη να φιλοξενεί το Διεθνές Συνέδριο Διαστημικής Τεχνολογίας.

Από τους σύνεδρους που ξεχώρισαν, ο καθηγητής Φυσικής και βετεράνος αστροναύτης της NASA, Δρ Τζιμ Νιούμαν, ο οποίος μίλησε στο in.gr για το τέλος του διαστημικού λεωφορείου -του σκάφους με το οποίο πέταξε όχι μία, αλλά τέσσερις φορές από το 1992 μέχρι το 2002-, για το μέλλον του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, αλλά και για το μέλλον της ανθρωπότητας πέρα από τη Γη.

Στο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου θα έδινε λίγο αργότερα ομιλία με τίτλο Αναμνήσεις ενός Αστροναύτη, ο Νιούμαν μας εξηγεί ότι δεν λυπάται που πήραν σύνταξη τα γερασμένα διαστημικά λεωφορεία, τα οποία θεωρεί «ακριβά και επικίνδυνα, όπως έχουμε διαπιστώσει».

Παραδέχεται ωστόσο ότι ήταν «ατυχές» το γεγονός ότι η NASA δεν έχει ήδη έτοιμο ένα νέο σκάφος για επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα.

«Ευτυχώς όμως οι συνεργάτες μας οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους, τους Ιάπωνες και τους Καναδούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [ISS]».

»Επομένως, παρά το ατυχές γεγονός ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στην εκτόξευση αστροναυτών, αυτό δεν θα καθυστερήσει καθόλου το πρόγραμμα του ISS» καθησυχάζει.

Πίσω στο φεγγάρι

Θα περίμενε κανείς ότι ο Νιούμαν, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 44 ώρες διαστημικών περιπάτων, μια εξτρίμ εμπειρία στο εχθρικό κενό, θα επέλεγε τον πιο περιπετειώδη δρόμο αν μπορούσε να διαλέξει ο ίδιος το μέλλον της NASA.

Περιέργως όμως ο βετεράνος αστροναύτης απορρίπτει το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο προβλέπει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή την επόμενη δεκαετία.

Τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να πολιτικοποιήσει το ζήτημα, ο Νιούμαν δηλώνει ότι θα προτιμούσε την επιστροφή στη Σελήνη που είχε προτείνει ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους.

«Το να πάμε σε κάποιον αστεροειδή θα ήταν μεν συναρπαστικό, δεν θα προσέφερε όμως τα οφέλη της μόνιμης διαβίωσης πέρα από τη Γη».

Μια μόνιμη βάση στη Σελήνη, όπως αυτή που σχεδίαζε η NASA επί Μπους για την επόμενη δεκαετία, θα προετοίμαζε τους ανθρώπους για μια αποστολή μεγάλης διάρκειας στον ¶ρη, αλλά και το δρόμο για τη μεγάλη έξοδο της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.

«Όπως σκοπεύω να πω και στην ομιλία μου, πιστεύω ότι τα είδη που περιορίζονται σε έναν πλανήτη είναι καταδικασμένα» λέει ο Νιούμαν.

«Έχουμε ήδη μια επιστημονική βάση στην Ανταρκτική [...] Υπάρχουν ημέρες, στη μέση του καταχείμωνου στην Ανταρκτική, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από εκεί για εβδομάδες».

«Το φεγγάρι, όμως, απέχει πάντα μόλις δύο ημέρες. Υπάρχουν επομένως ημέρες που η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά από την Ανταρκτική. Είναι ένας καταπληκτικός προορισμός για να μάθουν οι άνθρωποι για τη ζωή σε άλλους πλανήτες» προτείνει.

Απελευθέρωση στις διαστημικές μεταφορές

Ο Νιούμαν, που είναι σήμερα 56 ετών και διδάσκει Τροχιακή Μηχανική στη Μεταπτυχιακή Σχολή του Αμερικανικού Ναυτικού, έχει θετικά λόγια μια άλλη απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία ανέθεσε τις διαστημικές μεταφορές στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εστιαστεί σε αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

«Ελπίζω ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση σε χαμηλή γήινη τροχιά, όπως για παράδειγμα στον ISS. Με την απόσυρση όμως του διαστημικού λεωφορείου, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να αναπτύξουμε τον διαστημικό τουρισμό στη χώρα μας, όχι μόνο για υποτροχιακές αλλά και για τροχιακές πτήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι μια θετική συνέπεια από τη συνταξιοδότηση του διαστημικού λεωφορείου» προβλέπει.

«Η ίδια η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει σε αυτό που πιστεύω εγώ ότι πρέπει να κάνει: να ανοίγει νέους δρόμους εκεί που οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν να φτάσουν. Για να φτάσουν οι άνθρωποι πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά». Δηλαδή πίσω στη Σελήνη και στον ¶ρη.

Είναι όμως αισιόδοξος ο βετεράνος αστροναύτης για τις εταιρείες που σχεδιάζουν να προσφέρουν διαστημικές πτήσεις αναψυχής, όπως η Virgin Galactic και η Blue Origin; Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι θα μπορέσει να ξαναταξιδέψει στο Διάστημα, ο Δρ Νιούμαν απαντά:

«Αν οι εμπορικές εταιρείες πετύχουν και κερδίσω και το λαχείο, τότε ίσως θα έχω αρκετά χρήματα για να το κάνω. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πόδια μου πατούν καλά στο έδαφος».

»Έπειτα από τέσσερις διαστημικές πτήσεις, η οικογένεια μου είναι ευτυχής που βρίσκομαι στη Γη».

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  10:42:38    1.454,7  +3,46  +0,24%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
13/06/2024 09:00:00
1,08050
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
13/06/2024 08:00:01
0,84540
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
13/06/2024 08:00:09
169,70800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
13/06/2024 08:00:01
0,96740
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
13/06/2024 08:00:11
1,48490

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Έχει επιδεινωθεί το κλίμα στον πλανήτη και τη χώρα μας
  Όχι - Είναι τυχαίο φαινόμενο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ