print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Τα εγκώμια εναλλάσσονται με την απογοήτευση για το νέο iPad της Apple

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 31/01/2010

/loc_mk/images/editorial/

Λίγες ημέρες μετά τα αποκαλυπτήρια της νέας πρότασης της Apple, πολλοί δηλώνουν πεπεισμένοι ότι το iPad θα καταφέρει να παντρέψει τους φορητούς με τα κινητά και να γίνει έτσι το πρωτότυπο μιας νέας κατηγορίας συσκευών. Αλλοι, πάλι, βλέπουν μόνο ένα άβολο κατασκεύασμα χωρίς κάμερα, USB, τηλέφωνο και multitasking.

«Η αντίδραση στο iPad ήταν πολύ λιγότερο θετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει στα ντεμπούτα νέων προϊόντων της Apple» εκτιμά το CΝet τρεις ημέρες μετά τα αποκαλυπτήρια της νέας δημιουργίας του Στιβ Τζομπς.

Ο δημοφιλής δικτυακός τόπος δέχτηκε πολλά αρνητικά σχόλια χρηστών, κατέγραψε τις γκρίνιες τους στο Τwitter και στο Facebook και διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους 22.000 επισκέπτες που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπησή του απάντησαν ότι δεν θα αγόραζαν το iPad «με τίποτα».

O συντάκτης του άρθρου εκτιμά ότι, με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 500 έως τα 830 δολάρια, η ταμπλέτα της Apple είναι απίθανο να επαναλάβει την επιτυχία του iPhone. Ίσως όμως αποδειχθεί η ιδανική λύση για ανθρώπους με λίγες τεχνικές γνώσεις, οι οποίοι θέλουν απλώς να διαβάζουν τα email τους, να βλέπουν ταινίες και να διαβάζουν τις ειδήσεις στο Διαδίκτυο. Εκτιμά ακόμα ότι η Apple εσκεμμένα εστιάζεται περισσότερο στην άνεση χρήσης -ο Τζομπς έδειξε τη συσκευή καθισμένος για πρώτη φορά σε μια αναπαυτική πολυθρόνα- και όχι στις τεχνικές προδιαγραφές.

Δείτε το βίντεο του Reuters για το ντεμπούτο της συσκευής εδώ.

Και το επίσημο βίντεο της Apple εδώ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του iPad φαίνεται να προβληματίζουν πολλούς. To γνωστό ιστολόγιο τεχνολογίας Gizmodo, για παράδειγμα, από τη μία χαρακτηρίζει τη συσκευή «το γκάτζετ που ποτέ δεν γνωρίζαμε ότι θέλαμε», από την άλλη όμως εντοπίζει σημαντικές ατέλειες:

Δεν μπορεί να τρέξει δύο εφαρμογές ταυτόχρονα, δεν έχει κάμερα, δεν παίζει flash, το εικονικό πληκτρολόγιο δεν βολεύει, δεν έχει θύρα USB (απαιτεί αντάπτορα), η αναλογία οθόνης 4:3 είναι άβολη και η λειτουργία 3G απαιτεί τις εξωτικές κάρτες MicroSIM.

Ένα άλλο έγκυρο ιστολόγιο, το Ars Techica, αποκαλύπτει ότι η Apple σκόπευε αρχικά να εφοδιάσει το iPad με κάμερα, τελικά όμως ακύρωσε το σχέδιο (οι ενδείξεις εντοπίστηκαν στο πακέτο λογισμικού που διέθεσε η Apple στους προγραμματιστές για την ανάπτυξη εφαρμογών).

Εκτιμά πάντως ότι η έλλειψη κάμερας «δεν θα επηρεάσει τη δημοφιλία και τις πωλήσεις της συσκευής».

Θετική και η κριτική του Guardian την Παρασκευή. H βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι το iPad έχει πράγματι το δυναμικό να «αλλάξει το παιχνίδι».

Επισημαίνει ότι τα μειονεκτήματα του iPad 1.0 θα μπορούσαν να εκλείψουν στις μελλοντικές εκδόσεις, όπως συνέβη και με τις βελτιώσεις στις νεώτερες εκδόσεις του iPhone. Η ταμπλέτα δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποκτήσει διπλή κάμερα για βιντεοδιασκέψεις, GPS και «ποιος ξέρει τι άλλο».

Υπενθυμίζει ακόμα ότι η Apple έχει ήδη κατακτήσει μια πολυσχιδή αγορά ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φορητών συσκευών παγκοσμίως.

Θα καταφέρει άραγε η αμερικανική εταιρεία να αλλάξει το τοπίο στα παραδοσιακά έντυπα μέσα; Ο Guardian εκτιμά ότι «δεν θα σώσει τις εφημερίδες, ίσως όμως μας δείξει το δρόμο προς τα εμπρός».

Στην παρουσίαση του iPad στις 27 Ιανουαρίου το αφεντικό της Apple έδειξε μόνο μια εφαρμογή για την ανάγνωση της ηλεκτρονικής έκδοσης των New York Times, ωστόσο το καλά ενημερωμένο ιστολόγιο Media Decoder της εφημερίδας αναφέρει ότι αντίστοιχες εκδόσεις θα προσφέρει και ο εκδοτικός όμιλος της Conde Nast (Vanity Fair, GQ, Wired) και το περιοδικό Sports Illustrated της Time Warner.

Όσον αφορά το νέο κατάστημα ηλεκτρονικών βιβλίων iBooks, ο Economist εκτιμά ότι η ταμπλέτα της Apple θα αλλάξει το παιχνίδι. Η εταιρεία έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τους πέντε μεγάλους εκδότες των ΗΠΑ (Penguin, Harper Collins, Simon and Schuster, MacMillan και Hachette).

Όλοι, εξάλλου, συμφωνούν ότι το iPad έχει το δυναμικό να ξεπεράσει κατά πολύ την επιτυχία της συσκευής ανάγνωσης βιβλίων Kindle της Amazon και να καταφέρει καίριο πλήγμα στην αγορά των netbook.

Και για το τέλος, ένα αστείο: πολλοί επισήμαναν τους συνειρμούς που δημιουργεί το όνομα iPad, δεδομένου ότι στα αγγλικά η λέξη pad σημαίνει μεταξύ άλλων και σερβιέτα.

Όσοι δεν πίστεψαν στην καινούργια επανάσταση που υπόσχεται η Apple, προτιμούν πλέον τον όρo iTampon.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Κυρ, 5 Δεκ 2021

Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι  Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαβούλη, Σαββούλα, Σαβούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
05/12/2021 15:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
05/12/2021 15:00:01
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
05/12/2021 15:00:09
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
05/12/2021 15:00:03
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
05/12/2021 15:00:01
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ