print email favorite thumb_up

Άρθρα και θέματα

Ποδηλασία: Τα οφέλη από μία υγιή νέα μόδα

Κατηγορία: Υγεία - 13/12/2011

/loc_mk/images/editorial/

Η ποδηλασία είναι ένα από τα πιο φθηνά και ενδιαφέροντα αθλήματα. Για τους περισσότερους ήταν μια από τις πιο όμορφες δραστηριότητες όταν ήμασταν παιδιά. Μήπως όμως ήρθε ο καιρός να το ξαναθυμηθούμε;

Τα τελευταία χρόνια, το ποδήλατο πόλης έχει γίνει της μόδας. Μπορεί η Αθήνα - αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας - να μην ενδείκνυται για ποδηλασία, ωστόσο πάντα υπάρχει μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε το ποδήλατο.

Ποια τα οφέλη της ποδηλασίας;

Η ποδηλασία είναι μια πραγματική "ευλογία" για την υγεία (σωματική και ψυχική) και τη φυσική κατάσταση.

Δυναμώνει τις κλειδώσεις, όπως επίσης μυϊκό και καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, ενώ ανακουφίζει από τυχόν προβλήματα με την πλάτη. Βοηθάει επίσης στο κάψιμο θερμίδων και την ψυχολογία, μειώνει τα επίπεδα του στρες, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει πολύ τα πόδια (τετρακέφαλοι, γλουτοί, μηριαίοι δικέφαλοι, γάμπες) αλλά και τους κοιλιακούς.

Βοηθάει επίσης στην μείωση της υπέρτασης και ελαττώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Βελτιώνει την ευκαμψία, την αντοχή και την δύναμη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών νοσημάτων.

Μειώνεται η κυτταρίτιδα, η χοληστερίνη, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, όπως και συμπτώματα ευρυαγγείας (κιρσοί – φλεβίτιδα κ.α.), ενώ ρυθμίζεται η ισορροπία των ορμονών και του μεταβολισμού.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια και την ψυχική υγεία. Η ποδηλασία προσφέρει ενεργητικότητα, καλή διάθεση και διαύγεια.

Καλό θα ήταν πριν βγούμε για ποδήλατο, να κάνουμε λίγες ασκήσεις stretching, προκειμένου να ζεσταθούν οι μύες.

Ένα καλό ξεκίνημα είναι να πηγαίνουμε στη δουλειά με το ποδήλατο, εφόσον αυτή βρίσκεται σε μία λογική απόσταση από το σπίτι σας.

Εκτός από το κράνος, καλό θα ήταν να αγοράσετε και τις ειδικές δέστρες με ανακλαστίρες για το παντελόνι, έτσι ώστε να μη πιάνεται στα πετάλια. Όσο για τους βραδινούς ποδηλάτες, μη ξεχνάτε ποτέ να ανάβετε τα ειδικά φωτάκια ασφαλείας του ποδηλάτου.

Freeday: το κίνημα των ποδηλατών

Το Freeday είναι μια απλή ποδηλατοβόλτα, που γίνεται μια φορά την εβδομάδα και στην οποία συμμετέχει πλήθος ποδηλατών.

Η συνάντηση γίνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, απ' όπου οι ποδηλάτες - κατά εκατοντάδες - ξεκινούν τη βόλτα τους συντεταγμένα σε μεγάλους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων. Δεν υπάρχουν ούτε διοργανωτές ούτε αρχηγοί.

Στόχος τους είναι να διεκδικήσουν ένα τμήμα του δρόμου για το δικαίωμά τους να μετακινούνται με ποδήλατα, ένα μέσο που βοηθάει στην ψυχική και σωματική υγεία και το κυριότερο... δεν ρυπαίνει.

"Η ιδέα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1992 στο Σαν Φρανσίσκο, όταν οι ποδηλάτες αποφάσισαν πως, αφού κυκλοφορούν τόσα ποδήλατα στη πόλη αλλά είναι οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες, θα έπρεπε να μαζεύονται μια φορά τον μήνα και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους" διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της κίνησης.

"Η ονομασία «critical mass» προήρθε από το ποδηλατικό ντοκιμαντέρ «Return to the Scorcher», όπου παρουσίαζε τη διάσχιση διασταυρώσεων σε μεγάλες πόλεις της Κίνας ως θέμα σημαντικής μάζας (=critical mass) : όσοι ήθελαν να διασχίσουν μια διασταύρωση περίμεναν μέχρι να μαζευτούν αρκετοί και, όταν μαζευόταν ένα σημαντικό πλήθος, ξεχυνόταν στο δρόμο, κλείνοντας και ακινητοποιώντας τους διερχόμενους, μέχρι εκείνοι να μαζευτούν πάλι περισσότεροι και να σπάσουν τη μάζα".

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Τετ, 7 Ιουν 2023

Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Ζηναΐς, Ζηναΐδα, Παναγής, Πανάγος, Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:03    1.244,75  +26,89  +2,21%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
06/06/2023 22:00:01
1,06940
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
06/06/2023 22:00:01
0,86043
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
06/06/2023 22:00:02
149,34900
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
06/06/2023 22:00:02
0,97062
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
06/06/2023 22:00:05
1,43327

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Νέα Δημοκρατία
  ΣΥΡΙΖΑ
  ΠΑΣΟΚ
  ΚΚΕ
  Ελληνική Λύση
  ΜέΡΑ25
  Άλλο κόμμα
  Λευκό/Ακυρο