print email favorite thumb_up

×Σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα. Περισσότερα >>

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Εναέριος αποκλεισμός της Ευρώπης εξαιτίας της ηφαιστειακής σκόνης

Κατηγορία: Περιβάλλον και Πλανήτης - 19/04/2010

/loc_mk/images/editorial/

Απόλυτο χάος επικρατεί από την Πέμπτη το μεσημέρι σε όλες τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή σκόνη.

Οι αρμόδιες αρχές κρατούν τα αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι βρίσκονται σε απόγνωση στα διάφορα αεροδρόμια του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη (Eurocontrol), από την Πέμπτη μέχρι και χθες το βράδυ είχαν ματαιωθεί 63.000 πτήσεις με προορισμό από και προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Μόνο σε χώρες της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των νοτίων Βαλκανίων, της νότιας Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκαν πτήσεις, αλλά όχι προς το Βορρά.

Το πρόβλημα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις γιατί συνέπεσε με το τέλος των πασχαλινών διακοπών, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι βρίσκονται σε διακοπές στο Νότο της Ευρώπης αλλά και σε μακρινούς προορισμούς.

Από το Σάββατο όλα τα τρένα ταξιδεύουν με πληρότητα 100% παρά το γεγονός ότι αύξησαν τα δρομολόγια, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στη συζήτηση.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα τουριστικά λεωφορεία που μεταφέρουν επιβάτες από το Νότο της Ευρώπης, καθώς και με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που αποτελούν πλέον σπάνιο είδος παρότι οι εταιρείες ενοικιάσεων ζητούν απίστευτα ποσά.

Η ηφαιστειακή σκόνη στοιχίζει στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες μέχρι στιγμής περίπου 1,2 δισ. ευρώ από απώλειες εσόδων, ενώ υποχρεούνται επιπλέον να χρηματοδοτήσουν τη μεταφορά των επιβατών που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε διάφορα αεροδρόμια, με άλλα μέσα.

Χθες γερμανικές και ολλανδικές αεροπορικές εταιρείες πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πτήσεις χωρίς επιβάτες για να δουν κατά πόσο η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί προβλήματα στα αεροπλάνα, χωρίς να παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό άρχισαν να πιέζουν τις κυβερνήσεις να ανοίξουν αεροδρόμια.

Ενώπιον της εκρηκτικής κατάστασης που δημιουργείται, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνεργασία με την ισπανική προεδρία συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αύριο τηλεδιάσκεψη των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο Μπαρόζο αναφέρει ότι το νέφος από την ηφαιστειακή σκόνη έχει δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου κατάσταση. Για το λόγο αυτό ζήτησε, όπως αναφέρει, από τον (αρμόδιο για θέματα Μεταφορών) Ευρωπαίο επίτροπο Σιμ Κάλας να συντονίσει την αντίδραση της Κομισιόν και να αξιολογήσει πλήρως τον αντίκτυπο στην οικονομία και ειδικά στη βιομηχανία των αερομεταφορών.

Εξαιτίας του ηφαιστειακού νέφους και της αδυναμίας των περισσότερων υπουργών να ταξιδέψουν, η ισπανική προεδρία ακύρωσε χθες τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργου.

Στην έδρα της Κομισιόν επισημαίνουν επίσης ότι εξαιτίας του προβλήματος που ενέκυψε είναι πολύ δύσκολο στους κοινοτικούς υπαλλήλους να βρεθούν σήμερα στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ

Μεταξύ των «θυμάτων» της παρούσας κατάστασης είναι και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία ταξίδευε επί ένα 24ωρο αεροπορικώς και οδικώς, προκειμένου να φτάσει από την Καλιφόρνια στη Γερμανία. Τα τελευταία 1.300 χιλιόμετρα τα έκανε οδικώς και με άκρα μυστικότητα για λόγους ασφάλειας από την Ιταλία μέχρι τη Γερμανία.

Η κατάσταση χθες (18/04/2010) αργά το απόγευμα

- Γερμανία: προσωρινό για λίγες ώρες άνοιγμα 6 αεροδρομίων.

- Αυστρία: κλειστός ο εναέριος χώρες μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί τουλάχιστον.

- Βέλγιο: κλειστός ο εναέριος χώρος από την Πέμπτη το μεσημέρι μέχρι αργά χθες το βράδυ.

- Βουλγαρία: επανέναρξη πτήσεων προς τις χώρες του νότου (Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία).

- Δανία: εναέριος χώρος κλειστός μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί τουλάχιστον.

- Ισπανία: όλα τα αεροδρόμια σε ανατολικά και βόρεια της χωράς ανοικτά.

- Φινλανδία: απαγόρευση πτήσεων μέχρι σήμερα στις 5 το απόγευμα τουλάχιστον.

- Γαλλία: Προσωρινή επανέναρξη των πτήσεων χθες το απόγευμα.

- Μεγάλη Βρετανία: εναέριος χώρος κλειστός μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί τουλάχιστον.

- Ουγγαρία: εναέριος χώρος κλειστός μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι τουλάχιστον.

- Ιρλανδία: εναέριος χώρος κλειστός μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι τουλάχιστον.

- Ιταλία: κλειστά όλα τα αεροδρόμια στα βόρεια της χώρας μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί τουλάχιστον.

- Ολλανδία: εναέριος χώρος κλειστός από την Πέμπτη μέχρι χθες αργά το βράδυ.

- Χώρες Βαλτικής: εναέριος χώρος κλειστός μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί τουλάχιστον.

- Πολωνία: απαγόρευση των πτήσεων της LOT μέχρι σήμερα στις 2 το μεσημέρι. Ανοιγμα εναέριου χώρου μόνο για υπερπτήσεις.

- Ρουμανία: καμία πτήση τουλάχιστον μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα. Ανοιγμα εναέριου χώρου για υπερπτήσεις.

- Σερβία-Βοσνία-Κροατία: άνοιγμα όλων των αεροδρομίων από χθες το βράδυ.

- Σλοβακία: εναέριος χώρος κλειστός από την Παρασκευή μέχρι νεωτέρας.

- Σλοβενία: εναέριος χώρος κλειστός από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας.

- Ελβετία: εναέριος χώρος κλειστός μέχρι Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι τουλάχιστον.

- Τσεχία: εναέριος χώρος κλειστός μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι τουλάχιστον.

Στη γειτονιά μας η τέφρα

Ακυρώσεις σε «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία»

Συνεχίστηκαν και χθες στην Ελλάδα τα προβλήματα των πτήσεων εξαιτίας του νέφους ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, που έχει προκαλέσει εναέριο αποκλεισμό της Ευρώπης. Αλλες 159 πτήσεις από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ακυρώθηκαν χθες και τουλάχιστον 26 πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Και χθες παρέμεναν εγκλωβισμένοι πολλοί επιβάτες με προορισμό κυρίως χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Δύο πτήσεις που αναχώρησαν χθες το πρωί με προορισμό την Ισπανία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στην Αθήνα.

Λόγω των περιορισμών που προκαλούνται στην εναέρια κυκλοφορία, η Aegean αναγκάστηκε να ματαιώσει για σήμερα τις πτήσεις για Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Φραγκφούρτη, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Βελιγράδι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βενετία και Τίρανα.

Αντίστοιχη ανακοίνωση για τις σημερινές πτήσεις αναμενόταν και από την Olympic Air. Χθες, πάντως, δεν αναχωρούσαν οι πτήσεις της Olympic Air από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Αμστερνταμ, Βιέννη και Βρυξέλλες, Σόφια και Βουκουρέστι.

Η ηφαιστειακή τέφρα προς το παρόν δεν επηρεάζει την Ελλάδα, ωστόσο έχει φθάσει στη γειτονιά μας. Από τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) έκλεισε ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας και δεν εκτελείτο καμία πτήση μέχρι νεωτέρας, ενώ κλειστός ήταν και ο εναέριος χώρος της Αλβανίας.

Δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας η ηφαιστειακή τέφρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ελλάδα: Σε ετοιμότητα ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία παρακολουθούν σε 24ωρη βάση την εξέλιξη του φαινομένου του νέφους ηφαιστειακής τέφρας, που προς το παρόν δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

«Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο νέφος "δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας"», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι για την ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων, οι πολίτες θα ενημερωθούν εγκαίρως.

Οι ελληνικές Αρχές είναι σε συνεχή επαφή με τόσο με τον ΠΟΥ όσο και με το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ΕΜΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω συντονισμό.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  14:42:42    859,71  -11,63  -1,33%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
30/11/2021 15:00:01
1,13546
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
30/11/2021 15:00:01
0,85120
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
30/11/2021 15:00:08
128,23700
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
30/11/2021 15:00:03
1,04312
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
30/11/2021 15:00:01
1,45089

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ