print email favorite thumb_up

Άρθρα και θέματα

Επιτυχής η πρώτη δοκιμαστική θεραπεία για τύφλωση

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 24/01/2011

/loc_mk/images/editorial/

Για πρώτη φορά στον κόσμο οι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν εν μέρει δύο ανθρώπους που έπασχαν από μια εκφυλιστική μορφή τύφλωσης, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο εισαγωγής στα μάτια τους εμβρυικών βλαστικών κυττάρων και μάλιστα χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε παρενέργειες.

Το επίτευγμα που επέφερε μερική αποκατάσταση της όρασης, χαιρετίστηκε ως ελπιδοφόρο από τη διεθνή ιατρική κοινότητα, ενώ δημιουργεί προσδοκίες για την ευρύτερη αξιοποίηση των βλαστοκυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς στο μέλλον.

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology (ACT) και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος ¶ντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ώστε να αποδείξουν σε λίγους εθελοντές (προς το παρόν δύο γυναίκες στις ΗΠΑ) ότι η θεραπεία είναι εφικτή και ασφαλής.

Η θετική έκβαση ανοίγει τον δρόμο για να διευρυνθεί σε δεύτερο στάδιο η εφαρμογή της τεχνικής στις ΗΠΑ και παράλληλα να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο στην Ευρώπη, όπου μόλις άρχισαν οι πρώτες δοκιμές.

Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα λαμβάνονται από έμβρυα, γεγονός που έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις εντός και εκτός της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Πρόκειται για πολυδύναμα κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδους εξειδικευμένα κύτταρα, όπως εν προκειμένω του ματιού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου 50.000 εμβρυικά βλαστικά κύτταρα εμφυτεύθηκαν στον επιθηλιακό ιστό του αμφιβληστροειδούς δύο εθελοντριών, μιας γυναίκας μέσης και μιας τρίτης ηλικίας, που ήταν νομικά τυφλές. Η επέμβαση δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα.

Η δεύτερη ασθενής έπασχε από ξηράς μορφής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας (την συχνότερη μορφή τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες) και η πρώτη από τη λεγόμενη νόσο Stargard, μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια. Για καμία από τις δύο παθήσεις δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν.

Μετά από έξι εβδομάδες ανοσοκατασταλτικής φαρμακευτικής θεραπείας, ώστε να μην απορριφθούν τα εισαχθέντα βλαστοκύτταρα από τον οργανισμό, και μέσα στο πρώτο τετράμηνο από την εμφύτευση των κυττάρων, οι δύο ασθενείς δεν είχαν σημάδια καρκίνου, ούτε άλλα προβλήματα ασφάλειας, ενώ είχαν βρει ξανά ένα μέρος της χαμένης όρασής τους.

Η μια γυναίκα αρχικά μπορούσε να δει μόνο κινήσεις των χεριών, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να βλέπει και γράμματα του αλφαβήτου, καθώς επίσης κάποια χρώματα.

Τελικά άρχισε να χρησιμοποιεί τον κομπιούτερ της, να βλέπει την ώρα στο ρολόι χειρός της και ακόμα να περνά την κλωστή στη βελόνα και να ράβει ένα κουμπί! Η άλλη ασθενής μπορεί πλέον να περπατά μόνη της χωρίς βοήθεια σε ένα εμπορικό κέντρο.

Η βελτίωση μάλιστα έλαβε χώρα σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο των παθήσεων τους, συνεπώς η προοπτική για όσους βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, είναι ακόμα πιο ενθαρρυντική στο μέλλον.

Η νέα θετική επιστημονική ανακοίνωση έρχεται μόλις δύο μήνες μετά από μια αρνητική εξέλιξη, όταν η αμερικανική εταιρία Geron Corp ανακοίνωσε ότι σταματά ξαφνικά την πρώτη στον κόσμο κλινική δοκιμή με βάση τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, που αφορούσε την θεραπεία τραυμάτων του νωτιαίου μυελού.

Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι εγκαταλείπει τελείως τις δοκιμές με βλαστοκύτταρα, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη απογοήτευση σε όλους τους ερευνητές σε αυτό το πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο ακόμα δεν έχει αποδώσει τις "μαγικές" θεραπείες που κάποτε είχε υποσχεθεί.

Όμως η διαφαινόμενη θετική έκβαση από τη δεύτερη διεθνώς κλινική δοκιμή με βλαστοκύτταρα, από την εταιρία ACT, δημιουργεί ξανά συγκρατημένη αισιοδοξία.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Τετ, 7 Ιουν 2023

Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Ζηναΐς, Ζηναΐδα, Παναγής, Πανάγος, Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:03    1.244,75  +26,89  +2,21%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
06/06/2023 22:00:01
1,06940
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
06/06/2023 22:00:01
0,86043
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
06/06/2023 22:00:02
149,34900
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
06/06/2023 22:00:02
0,97062
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
06/06/2023 22:00:05
1,43327

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Νέα Δημοκρατία
  ΣΥΡΙΖΑ
  ΠΑΣΟΚ
  ΚΚΕ
  Ελληνική Λύση
  ΜέΡΑ25
  Άλλο κόμμα
  Λευκό/Ακυρο