print email favorite thumb_up

Άρθρα και θέματα

Συγκίνηση προκαλεί ο χαμός του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Κατηγορία: Ειδησεογραφία - 26/01/2012

/loc_mk/images/editorial/

Τη θλίψη τους για τον θάνατο του Έλληνα σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, εξέφρασαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.

«Φωτεινό κομμάτι της πατρίδας μας» χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα σκηνοθέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Στη συλλυπητήρια δήλωσή του, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ατμόσφαιρα των ταινιών του, οι συμβολισμοί και η ιστορικότητα της κινηματογραφικής του αφήγησης πήγαν πιο πέρα την 7η τέχνη και βοήθησαν τους νέους κινηματογραφιστές να βρουν τους δικούς τους δρόμους. Η ξαφνική του απώλεια συνέβη σε μια στιγμή που ο ίδιος ήταν εξαιρετικά δημιουργικός και η πατρίδα χρειαζόταν τη ματιά του, γι' αυτό πιο οδυνηρή η απουσία του» καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «του σκηνοθέτη που με την πρωτοπόρα ματιά του άνοιξε νέους δρόμους και αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου».

«Στις ταινίες του, αποτύπωσε το δράμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και συνέβαλε στην βαθύτερη κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, χάνει έναν μεγάλο δημιουργό της. Το έργο που αφήνει ως παρακαταθήκη θα αποτελεί πάντα ένα πολύτιμο κεφάλαιο στην πολιτιστική μας ιστορία» πρόσθεσε.

«Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης και κορυφαίος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού χάθηκε απρόσμενα χθες βράδυ» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Έλληνα σκηνοθέτη.

«Το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ομότεχνούς του σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για κάθε άνθρωπο που αναζητεί στην Τέχνη ερεθίσματα για να σκεφτεί και να νιώσει» προσθέτει.

12 φωτογραφίες
«Μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει την τελευταία ταινία της ζωής του, την "¶λλη θάλασσα", αλλά ο Αγγελόπουλος μάς ταξίδεψε ίσως όσο κανένας άλλος Έλληνας σκηνοθέτης με το έργο του. Του οφείλουμε όλοι μας ένα τεράστιο "ευχαριστώ".

» Στην περίπτωσή του, η λέξη "αναντικατάστατος" αποκτά πραγματικό περιεχόμενο» ανέφερε.

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε πολίτης του κόσμου, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινηματογράφου και πρωτίστως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
«Το έργο του συνιστά ένα μείζον ποιητικό αφήγημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στο κέντρο της οποίας ο Αγγελόπουλος τοποθετεί τον άνθρωπο ως αυτόπτη μάρτυρα και πρωταγωνιστή» είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Θ.Αγγελόπουλου και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένας μεγάλος δημιουργός, ένας μεγάλος Έλληνας, έφυγε από κοντά μας. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, με το έργο του παρακολούθησε βήμα - βήμα και σε βάθος την ανθρώπινη πορεία και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ανέδειξε την κοινωνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο».

«Και μαζί, διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον ελληνικό κινηματογράφο, έθεσε νέους κανόνες, σήκωσε ψηλά το μέτρο των απαιτήσεών μας» είπε.

«Με τις αναζητήσεις του, για τον άνθρωπο και την τέχνη, μέσα από το "μάτι της κινηματογραφικής μηχανής", έσπασε τα όρια του μικρόκοσμού μας και κατέκτησε την προσοχή και τον σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.

«Μέσα από τις ταινίες του, ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης ανήκει σε εκείνους που κράτησαν το όνομα της πατρίδας μας ψηλά και μετέφεραν σε όλη την υφήλιο τον πολιτισμό της» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Η Ελλάδα έχασε, έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της στο εξωτερικό. Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, τέτοιες απώλειες κάνουν πιο πυκνή την "ομίχλη" που έχει πλημμυρίσει τη ζωή μας» ανέφερε, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του σκηνοθέτη.

«Το ελληνικό, ουμανιστικό σύμπαν του σπουδαίου αυτού κινηματογραφιστή υπέδειξε, μέσα από την γλώσσα των εικόνων, μια διαφορετική ανάγνωση της ελληνικότητας» πρόσθεσε.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΛΑ.Ο.Σ. Σε αυτήν αναφέρει: «Ένας μεγάλος άνθρωπος της Έβδομης Τέχνης, πρωτοπόρος του ποιοτικού κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή. Ο αδόκητος θάνατός του συγκλονίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο.

» Το "μετέωρο βήμα του Πλούτωνα" στη μέση της οδού, μας πήρε έναν άνθρωπο που μας είχε συγκλονίσει, συγκινήσει και προβληματίσει βαθιά».

Τη θλίψη της για «τον τραγικό και αναπάντεχο χαμό» του Θ.Αγγελόπουλου εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Το έργο του έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο κινηματογράφος έχασε την ποιητική ματιά και την πραγματική αφήγηση. «Η χώρα έχασε έναν από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς της σε διεθνές επίπεδο» πρόσθεσε.

«"Αν κάνω ένα βήμα, είμαι αλλού" λέει ένας χαρακτήρας του στο Μετέωρο βήμα του πελαργού. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μπορεί να είναι πια αλλού, αλλά πήγε πολλά βήματα μπροστά τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα» συμπλήρωσε.

«Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του μέγιστου σκηνοθέτη, του παγκόσμιου κινηματογραφιστή, του γνήσιου δημοκράτη, που περπάτησε συνεπής πάντα τους δρόμους της αριστεράς, μας γεμίζει θλίψη, οδύνη» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Η Ελλάδα πενθεί» πρόσθεσε.

«Δημιουργικός και πρωτοπόρος (ο Θ.Αγγελόπουλος) έφτιαξε σχολή σκέψης για το σύγχρονο κινηματογράφο» ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε χωρίς αμφιβολία, ο Έλληνας σκηνοθέτης με τη μεγαλύτερη διεθνή αποδοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελετών και αφιερωμάτων» πρόσθεσε.

Τη βαθιά θλίψη της κυπριακής Βουλής των αντιπροσώπων, για τον θάνατο του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, εκφράζει με γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος του σώματος, Γιαννάκης Ομήρου.

«Η απώλεια για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη» αναφέρει ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας πως «η καλλιτεχνική δημιουργία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και οι ταινίες του αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας δημιουργίας της έβδομης τέχνης».
«Χάθηκε ένας άνθρωπος που κουβαλούσε την Ελλάδα μέσα του σε κάθε του βήμα, που τιμούσε τον Ελληνισμό στην πράξη, που ήταν μια όαση σκέψης και αντίστασης και μάλιστα σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πατρίδα περίοδο» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου ¶ρματος Πολιτών, Γ.Δημαράς.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου. Το έργο του συνομίλησε ισάξια με το έργο σπουδαίων δημιουργών. Οι αλληγορικές του εικόνες, αποτύπωσαν μέσα από μικρές ανθρώπινες ιστορίες, τη μεγάλη Ιστορία, τη συλλογική μνήμη, την πολιτική» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ.

«Μας χάρισε έναν κινηματογράφο ανεκτίμητων συναισθημάτων και ιδεών. Διανοούμενος, στοχαστής, ποιητής των εικόνων, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, μας αφήνει πιο πλούσιους με το έργο του, πιο φτωχούς με την απουσία του» προσθέτει το Φεστιβάλ.


Η είδηση του θανάτου του Θ.Αγγελόπουλου κάνει τον γύρο του κόσμου
Έφυγε από τη ζωή ο Θ.Αγγελόπουλος έπειτα από τροχαίο

Ο 77χρονος σκηνοθέτης κατέληξε το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο που σημειώθηκε στην Δραπετσώνα, όπου πραγματοποιούσε γυρίσματα για τη νέα του ταινία.

Βιογραφικό

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ίσως ο πιο γνωστός Έλληνας κινηματογραφιστής στο εξωτερικό, γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 στην Αθήνα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Το 1961 μετέβη στη Γαλλία όπου σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογραφική τέχνη. Από το 1964, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε αρχικά με την κριτική και αργότερα με την σκηνοθεσία.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η «Αναπαράσταση» (1970) που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε ξένα φεστιβάλ.

Τη δεκαετία του 1970 σκηνοθέτησε μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του: τις «Μέρες του ΅36» (1972), τον πολυβραβευμένο «Θίασο» (1974) και τους «Κυνηγούς» (1977). Ο «Μεγαλέξαντρος» το 1980 απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία.

Ακολούθησαν το «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), ο «Μελισσοκόμος» (1986) και το «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988) και το «Μετέωρο βήμα του Πελαργού» (1991), όλες πολυβραβευμένες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1995 «Το βλέμμα του Οδυσσέα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1998, το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες κέρδισε η «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».

Το 2004 παρουσίασε το πρώτο μέρος της τριλογίας που ετοίμαζε, το «Λιβάδι που δακρύζει».

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Τετ, 7 Ιουν 2023

Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Φθίνων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Ζηναΐς, Ζηναΐδα, Παναγής, Πανάγος, Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:03    1.244,75  +26,89  +2,21%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
06/06/2023 22:00:01
1,06940
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
06/06/2023 22:00:01
0,86043
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
06/06/2023 22:00:02
149,34900
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
06/06/2023 22:00:02
0,97062
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
06/06/2023 22:00:05
1,43327

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Νέα Δημοκρατία
  ΣΥΡΙΖΑ
  ΠΑΣΟΚ
  ΚΚΕ
  Ελληνική Λύση
  ΜέΡΑ25
  Άλλο κόμμα
  Λευκό/Ακυρο