print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Τελικά, το κέντρο του λόγου είναι αλλού...

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 31/01/2012

/loc_mk/images/editorial/

Τα βιβλία της ιατρικής για τον εγκέφαλο θα πρέπει να ξαναγραφτούν, αφού αμερικανοί επιστήμονες μόλις έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που αναθεωρεί τα έως τώρα παραδεδεγμένα: το κέντρο του λόγου βρίσκεται σε άλλη εγκεφαλική περιοχή, από αυτήν που πίστευαν ως τώρα οι νευρολόγοι.

Μάλιστα, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν και κάτι άλλο αξιοσημείωτο: το νέο κέντρο του λόγου ουσιαστικά βρίσκεται στο ίδιο σημείο και στους πιθήκους, συνεπώς η καταγωγή της γλώσσας στους πιθήκους και στους ανθρώπους έχει μάλλον πολύ πιο κοινές ρίζες από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζόζεφ Ραουσέκερ, οι οποίιοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εντόπισαν μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με την επεξεργασία του λόγου.

Έως τώρα το κέντρο του λόγου εθεωρείτο η λεγόμενη ''περιοχή του Βέρνικε'', που έχει πάρει το όνομα του γερμανού νευρολόγου του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας σε ένα σημείο στο πίσω μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, πίσω από τον ακουστικό φλοιό, ο οποίος επεξεργάζεται τους ήχους.

''Τα ιατρικά εγχειρίδια θα πρέπει να ξαναγραφτούν. Βγάλαμε νοκ-άουτ τις παλιές θεωρίες που κράτησαν τόσο καιρό'', δήλωσε ο Ραουσέκερ, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, ανέλυσε και συνέκρινε 115 μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου, είτε λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) είτε εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

Τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κέντρο του λόγου στην πραγματικότητα βρίσκεται τρία εκατοστά πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον αριστερό κροταφιαίο λοβό, μπροστά και όχι πίσω από τον ακουστικό φλοιό.

Η μετακίνηση της περιοχής του Βέρνικε (που τώρα πια μάλλον θα έπρεπε να λέγεται ''περιοχή του Ραουσέκερ''!) θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν σε διαταραχές του λόγου.

''Αν ένας ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει ή να καταλάβει (τον λόγο), τώρα έχουμε μια καλύτερη ένδειξη για το πού έχει συμβεί η ζημιά'', δήλωσε ο αμερικανός επιστήμονας.

Η νέα ανακάλυψη έχει και άλλη μια ''παρενέργεια'', καθώς ρίχνει νέο φως στην προέλευση του λόγου στους ανθρώπους, αλλά και στους πιθήκους, καθώς οι τελευταίοι είναι ήδη γνωστό ότι επεξεργάζονται τους ήχους της γλώσσας τους στο ίδιο σημείο του εγκεφάλου όπου τώρα ανακαλύπτεται ότι υπάρχει και στους ανθρώπους το κέντρο του λόγου.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, ''η αρχιτεκτονική και η επεξεργασία του λόγου ανάμεσα στα δύο είδη είναι πιο παρόμοια από ό,τι πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν ως τώρα''.

Όπως είπε ο Ραουσέκερ, ''οι επιστήμονες μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι ο λόγος είναι μοναδικός στους ανθρώπους. Έλεγαν ότι οι μαϊμούδες και οι πίθηκοι κάνουν επικοινωνιακούς ήχους, όμως το ότι δεν έχουν μια εξίσου εξελιγμένη γλώσσα, οφείλεται στο ότι έχουν διαφορετικά κέντρα επεξεργασίας στον εγκέφαλο. Όμως η νέα ανακάλυψη ανατρέπει αυτή την αντίληψη''.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:20:04    858,93  -40,04  -4,45%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
27/11/2021 22:00:01
1,13180
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
27/11/2021 22:00:02
0,84855
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
27/11/2021 22:00:05
128,23600
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
27/11/2021 22:00:05
1,04337
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
27/11/2021 22:00:01
1,44806

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ