print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν ποιος έβαλε τη βόμβα στο Μετρό

Κατηγορία: Ειδησεογραφία - 28/02/2012

/loc_mk/images/editorial/

Απαντήσεις από τα στοιχεία του ίδιου του εμπρηστικού μηχανισμού αλλά και από τις κάμερες των σταθμών του Μετρό, αναζητά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι διωκτικές Αρχές φέρονται να έχουν αρκετά στοιχεία για τους δράστες της επίθεσης που είχε σχεδιαστεί σε βαγόνι του Μετρό το απόγευμα του Σαββάτου.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζονται ο μηχανισμός που βρέθηκε τελικά άθικτος και η σακούλα μέσα στην οποία ήταν τοποθετημένος, για να εντοπιστούν τυχόν αποτυπωμάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει εντοπιστεί βιολογικό υλικό, όπως αναφέρθηκε σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού. Πάντως, η έρευνα συνεχίζεται αφού το γεγονός πως ο μηχανισμός βρέθηκε άθικτος γεννά ελπίδες ότι είναι πιθανό να κρύβει αξιοποιήσιμο υλικό. Η έκρηξη πάντως απετράπη από λάθος που έκαναν οι δράστες στη συνδεσμολογία, αφού ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος.
Η Αντιτρομοκρατική εστιάζει τις έρευνες σε νεαρό άνδρα, ο οποίος φέρεται ότι μπήκε στο Μετρό από τον σταθμό του Συντάγματος και αποβιβάστηκε στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω στις 17.18 το Σάββατο. Ο νεαρός κουβαλούσε την πράσινη χάρτινη σακούλα, μέσα στην οποία είχε κρυμμένη τη βόμβα σε σακ βουαγιάζ. Στο τηλεφωνικό κέντρο που έχει διατεθεί στους πολίτες για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τον βομβιστή του Σαββάτου έχουν φτάσει πληροφορίες για νεαρό άνδρα, ο οποίος έβγαλε τη σακούλα λίγο προτού σταματήσει το Μετρό στον σταθμό του Αιγάλεω. Φεύγοντας από το βαγόνι ενεργοποίησε τον μηχανισμό ανάφλεξης της βόμβας, ο οποίος ευτυχώς δεν λειτούργησε.
«Ένα λάθος στην κατασκευή της βόμβας είναι αυτό που αποσόβησε την έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό χτύπημα, ακόμη και αν έμεινε ανολοκλήρωτο», επισημαίνει στα «Νέα» ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στην Αστυνομία είναι πως δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τη βόμβα, αντίθετα από τις πρακτικές άλλων οργανώσεων του παρελθόντος που ειδοποιούσαν για τέτοιας μορφής επιθέσεις ώστε να μην υπάρξουν θύματα, ασχέτως του μεγέθους της καταστροφής που θα προκαλούσε ο εμπρηστικός μηχανισμός.
Όπως εκτιμά η Αντιτρομοκρατική, οι δράστες είχαν στόχο να προκαλέσουν εμπρηστική επίθεση στο Μετρό όταν αυτό θα ήταν άδειο. «Εκτιμούμε πως πρόθεση ήταν να ξεσπάσει φωτιά στον τελευταίο συρμό προτού ανοίξουν οι πόρτες για να γίνει η επιβίβαση πολιτών. Οι συρμοί σταματούν και ύστερα από μερικά λεπτά επανέρχονται στην κυκλοφορία. Στο μεσοδιάστημα ελέγχεται από τον υπεύθυνο κυκλοφορίας του αν όλα είναι εντάξει και ύστερα από λίγα λεπτά ανοίγουν οι πόρτες του και πάλι για το κοινό. Είναι πιθανό οι δράστες να έκαναν το ίδιο δρομολόγιο αρκετές φορές για να διαπιστώσουν πόσα λεπτά της ώρας απαιτούνται προτού ανοίξουν και πάλι οι πόρτες και επιβιβαστούν εκ νέου επιβάτες», αναφέρει στα «Νέα» αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
Ο εμπρηστικός μηχανισμός τελικά εντοπίστηκε από τον μηχανοδηγό στο τελευταίο βαγόνι του συρμού. Η βόμβα αποτελούνταν από ένα τετράλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι, οκτώ μπαταρίες, διακόπτη. Η βασική διαφορά του εμπρηστικού μηχανισμού σε σχέση με τους «συνηθισμένους» είναι ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί γκαζάκια, αλλά βενζίνη και μάλιστα σε ποσότητα ικανή να προκαλέσει μεγάλη φωτιά. Το ηλεκτρικό μέρος της βόμβας βρισκόταν σε τάπερ, ενώ όλος ο εμπρηστικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε πράσινη χάρτινη σακούλα. «Η συνδεσμολογία ήταν συνηθισμένη και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά χτυπήματα στο παρελθόν. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι το τυφλό χτύπημα σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Πόσο μάλλον, σε ένα μέσο το οποίο φυλάσσεται πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα», αναφέρει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.Η Ελληνική Αστυνομία κάνει έκκληση προς τους πολίτες όποιος από τους επιβάτες του Μετρό αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το θέμα αυτό, να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 170, 1014 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 4 Δεκ 2021

Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)  Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Βαρβάρα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Βαρβάρα, πολυούχος της Δράμας και της Αργυρούπολης

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
04/12/2021 22:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
04/12/2021 22:00:02
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
04/12/2021 22:00:07
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
04/12/2021 22:00:05
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
04/12/2021 22:00:01
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ