print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τζόκερ  |   Σεισμός  |   Φάκελοι Έπστιν  |   Πόλεμος στο Ιράν

Άρθρα και θέματα

«Χρονιά πρωτοφανούς βίας» το 2011 κατά των ακτιβιστών του Διαδικτύου

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 13/03/2012

/loc_mk/images/editorial/

Το 2011 ήταν «χρονιά πρωτοφανούς βίας» σε βάρος των ενεργών πολιτών στο Διαδίκτυο, τονίζει στη φετινή της έκθεση η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας τη Δευτέρα. Πέρυσι καταγράφηκαν μεταξύ άλλων πέντε θάνατοι ακτιβιστών και τουλάχιστον 200 συλλήψεις.

«Οι ενεργοί πολίτες του Διαδικτύου βρέθηκαν το 2011 στην καρδιά των πολιτικών αλλαγών που επηρέασαν τον αραβικό κόσμο. Προσπάθησαν, στο πλευρό των δημοσιογράφων, να εμποδίσουν τη λογοκρισία, πλήρωσαν όμως βαρύ τίμημα» αναφέρει η RSF.

Σε όλο τον κόσμο, «τουλάχιστον 120 ενεργοί πολίτες του Διαδικτύου έχουν φυλακιστεί μέχρι σήμερα» καταγγέλλει η οργάνωση, προειδοποιώντας ότι «η τυφλή βία» στη Συρία απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τον απολογισμό.

Ειδικά το 2011 «το 2011 θα μείνει ως η χρονιά πρωτοφανούς βίας κατά των ενεργών πολιτών χρηστών του διαδικτύου. Πέντε μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους, ενώ βρίσκονταν σε αποστολή ενημέρωσης».

Σχεδόν 200 συλλήψεις blogger και ενεργών πολιτών στο Διαδίκτυο αναφέρθηκαν το 2011, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας, η RSF και η Google θα απονείμουν το Βραβείο RSF του Ενεργού Πολίτη στο Διαδίκτυο. Πέρυσι είχε απονεμηθεί στον blogger Astrubal, συνιδρυτή του τυνησιακού ιστολογίου Nawaat.

Εχθροί του Διαδικτύου

Στον κατάλογο των χωρών που η οργάνωση θεωρεί «εχθρούς του Διαδικτύου», επειδή επιδίδονται σε διαδικτυακή λογοκρισία και καταστολή των αντιφρονούντων προστέθηκαν φέτος το Μπαχρέιν και η Λευκορωσία. Από την άλλη, η Βενεζουέλα και η Λιβύη εγκαταλείπουν τον κατάλογο των χωρών που βρίσκονται «υπό επιτήρηση» από την RSF, στον οποίο παραμένει η Γαλλία. Φέτος προστίθεται επίσης η Ινδία και το Καζακστάν.

Οι αλλαγές στον κατάλογο «αντανακλούν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελευθερία της πληροφόρησης στο Διαδίκτυο».

Στον κατάλογο των «εχθρών» περιλαμβάνονται ακόμα η Σαουδική Αραβία, η Μιανμάρ, η Κίνα, η Βόρειος Κορέα, η Κούβα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν, η Συρία, το Τουρκμενιστάν και το Βιετνάμ.

Στον κατάλογο των χωρών που τελούν «υπό επιτήρηση» περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Νότιος Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Γαλλία, η Ινδία, το Καζακστάν, η Μαλαισία, η Ρωσία, η Σρι Λάνκα, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Τουρκία.

«Χώρες που αποκαλούνται δημοκρατικές συνεχίζουν να ενδίδουν στις προκλήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας ή να λαμβάνουν μέτρα δυσανάλογα για την προστασία του δικαιώματος του χρήστη» επισημαίνουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Τέλος, η οργάνωση δηλώνει ότι μένει επιφυλακτική όσον αφορά την κατάσταση της ελευθερίας της πληροφόρησης στο Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο και το Τατζικιστάν, παρόλο που οι χώρες αυτές δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 25 Ιουλ 2026

Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειο

Γιορτάζουν

Αννα, Αννούλα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Ευπράξιος, Εύπραξος, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολυμπία, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Παρασκευή, πολυούχος της Κομοτηνής και της Χαλκίδας

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  Αγορά Κλειστή 24/07/2026 17:19    2.492,71  +36,55  +1,49%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
25/07/2026 11:00:03
1,13757
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
25/07/2026 09:00:05
0,85325
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
24/07/2026 23:00:06
186,28800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
25/07/2026 09:00:06
0,92974
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
25/07/2026 08:00:02
1,60188

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Γλίτωσε το λαό της Βενεζουέλας από έναν δυνάστη και τους προσέφερε ελπίδα
  Όχι - Δεν τηρήθηκε το διεθνές δίκαιο και όλα έγιναν για το πετρέλαιο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ