print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που πυροδοτεί την ανδρική φαλάκρα

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 23/03/2012

/loc_mk/images/editorial/

Ένα νέο βιολογικό στοιχείο για την ανδρική αλωπεκία ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, δημιουργώντας ελπίδες για μια μελλοντική θεραπεία ή και πρόληψης της τριχόπτωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής τον Δρ Γεώργιο Κοτσαρέλη, έκαναν πειράματα σε ποντίκια αλλά και άνδρες με αλωπεκία (φαλάκρα) και εντόπισαν μια πρωτεΐνη που προκαλεί την τριχόπτωση. Στόχος τους είναι να χαρτογραφήσουν το πρότυπο λειτουργίας της και να αναπτύξουν φάρμακα που θα στοχεύουν ακριβώς αυτό. Ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δώσουν στην θεραπεία τη μορφή μιας εύχρηστης κρέμας που θα εφαρμόζουν οι άνθρωποι απευθείας στο σημείο του κεφαλιού που εμφανίζεται η αραίωση της τριχοφυΐας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι άνδρες καταλήγουν με φαλάκρα λίγο μετά την μέση ηλικία, με το 80% να έχει έκδηλο πρόβλημα μετά την ηλικία των 70 ετών.

Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη παίζει καθοριστικό ρόλο, όπως επίσης και γενετικοί παράγοντες. Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί συρρίκνωση των θυλάκων της τρίχας, οι οποίοι τελικά μικραίνουν, γίνονται σχεδόν αόρατοι και προκύπτει η αλωπεκία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα γονίδια που είναι ενεργοποιημένα όταν οι άνδρες αρχίζουν να εμφανίζουν έντονη τριχόπτωση. Παρατήρησαν ότι μια βασική πρωτεΐνη, η συνθάση της προσταγλανδίνης D είναι αυξημένη στα κύτταρα των θυλάκων της τρίχας των φαλακρών σημείων του κρανίου, αλλά όχι στις περιοχές με τριχωτό.

Τα ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά να έχουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης ήταν τελείως φαλακρά, ενώ οι μεταμοσχευμένες ανθρώπινες τρίχες σταμάτησαν να αναπτύσσονται όταν τους χορηγήθηκε η πρωτεΐνη.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κοτσαρέλης, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου «Αποδείξαμε ότι η προσταγλανδίνη ήταν αυξημένη στα φαλακρά σημεία των ανδρών, ενώ ανέστειλε και την ανάπτυξη της τριχοφυΐας. Εντοπίσαμε λοιπόν έναν στόχο για την μελλοντική θεραπεία της ανδρικής αλωπεκίας. Το επόμενο βήμα μας είναι να ελέγξουμε τα συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν αυτόν τον υποδοχέα και να δούμε αν η εμπλοκή του υποδοχέα μπορεί να αναστρέψει την φαλάκρα ή απλά να την αναστρέψει, ερώτημα που θα χρειαστούμε χρόνο μέχρι να το απαντήσουμε».

Η αναστολή της ανάπτυξης της τρίχας προκαλείται όταν η πρωτεΐνη προσδένεται σε έναν υποδοχέα των κυττάρων των θυλάκων της τρίχας. Αρκετά φάρμακα που στοχεύουν αυτό ακριβώς το στάδιο της αλωπεκίας έχουν ήδη αναπτυχθεί και βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 4 Δεκ 2021

Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)  Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Βαρβάρα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Βαρβάρα, πολυούχος της Δράμας και της Αργυρούπολης

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
04/12/2021 21:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
04/12/2021 21:00:02
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
04/12/2021 21:00:05
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
04/12/2021 21:00:06
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
04/12/2021 21:00:02
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ