print email favorite thumb_up

Άρθρα και θέματα

Παράγοντας κινδύνου το επιπλέον ύψος και βάρος

Κατηγορία: Υγεία - 05/04/2012

/loc_mk/images/editorial/

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ της Μονάδας Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησαν και επαναξιολόγησαν όλα τα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το θέμα. Συγκεκριμένα ανέλυσαν 47 επιδημιολογικές έρευνες σε 14 χώρες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 25.000 με καρκίνο των ωοθηκών και 81.000 υγιείς γυναίκες.

«Συνδυάζοντας όλα τα διεθνή δεδομένα, κατέστη φανερό ότι το ύψος αποτελεί παράγοντα κινδύνου», δήλωσε η Μπέρναλ, η οποία πρόσθεσε ότι επίσης διαφαίνεται να υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στον καρκίνο των ωοθηκών. «Ο καρκίνος των ωοθηκών πρέπει σίγουρα να τοποθετηθεί στον κατάλογο των καρκίνων που συνδέονται με το πάχος», όπως είπε.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε πέντε εκατοστά παραπάνω ύψους, αυξάνεται ελαφρώς ο κίνδυνος του καρκίνου. Το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση του δείκτη σωματικής μάζας ιδίως για τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ ορμονική θεραπεία εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με τον δρ. Πολ Φάροου από το τμήμα επιδημιολογίας καρκίνου του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η αύξηση του κινδύνου είναι αξιοσημείωτη μεν σε σχετικούς όρους, αλλά μικρή σε απόλυτους. Για παράδειγμα, ανάμεσα σε δύο γυναίκες που έχουν διαφορά ύψους γύρω στα 14 εκατοστά, η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών είναι 23% για την πιο ψηλή. Όμως η διαφορά του απόλυτου κινδύνου είναι πολύ μικρότερη, καθώς η πιο κοντή έχει πιθανότητες περίπου 16 στις 1.000 να πάθει καρκίνο των ωοθηκών, ενώ η πιο ψηλή 20 πιθανότητες στις 1.000. Μία ανάλογη διαφορά κινδύνου υπάρχει ανάμεσα σε δύο γυναίκες με δείκτη σωματικής μάζας 20 και 30 αντίστοιχα.

Η σχέση του ύψους και του βάρους με τον καρκίνο των ωοθηκών παραμένει ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, ακόμα και αφού συνυπολογισθούν οι άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία της γυναίκας, η ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου, το οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου (των ωοθηκών ή των μαστού), η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα κ.α.

Το μέσο ύψος και βάρος των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες έχει σταθερά αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πάντως επισήμαναν ότι η ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο ύψος-βάρος και τον καρκίνο δεν σημαίνει ότι το να είναι μία γυναίκα ψηλότερη ή βαρύτερη, αυτό προκαλεί καρκίνο.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Πεμ, 10 Σεπ 2026

Γιορτάζουν

Εράστη, Εραστή, Έραστος, Πουλχερία, Πουλχερίνα, Πουλχερίτσα, Πουλχέρω, Πουλχέρη, Κλημεντίνη, Κλημεντίνα, Κλεμεντίνη, Κλεμεντίνα, Κλήμης, Μηνοδώρα, Μητροδώρα, Νυμφοδώρα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  Αγορά Κλειστή 10/09/2026 17:19    2.697,58  -4,11  -0,15%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
10/09/2026 18:00:06
1,16322
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
06/09/2026 22:00:08
0,85878
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
08/09/2026 18:00:08
179,10500
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
10/09/2026 18:00:07
0,94332
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
09/09/2026 20:00:02
1,60642

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Γλίτωσε το λαό της Βενεζουέλας από έναν δυνάστη και τους προσέφερε ελπίδα
  Όχι - Δεν τηρήθηκε το διεθνές δίκαιο και όλα έγιναν για το πετρέλαιο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ