print email favorite thumb_up

Άρθρα και θέματα

Ανακάλυψη: βρέθηκε γονίδιο που μπλοκάρει τον καρκίνο στο πάγκρεας

Κατηγορία: Υγεία - 01/05/2012

/loc_mk/images/editorial/

Οι ερευνητές από την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Αυστραλία και την Ολλανδία, βρήκαν ότι το εν λόγω γονίδιο USP9X βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων στο πάγκρεας των ποντικιών και, στη συνέχεια, ανακάλυψαν ότι μπορεί να δράσει ανάλογα και στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν επίσης ότι όταν το συγκεκριμένο γονίδιο απενεργοποιείται, τότε τα κύτταρα του παγκρεατικού καρκίνου προστατεύονται απέναντι στις φυσικές άμυνες του οργανισμού, γίνονται πιο επιθετικά και εξαπλώνονται ταχύτερα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου. Αν και σταδιακά βελτιώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, λιγότεροι από ένας στους πέντε ασθενείς ζουν για ένα χρόνο ή περισσότερο μετά τη διάγνωση της ασθένειας. Περίπου το 96% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε μία πενταετία μετά τη διάγνωση, πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των διαφόρων ειδών καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου στο πάγκρεας είναι δύσκολη, γι' αυτό όταν ανακαλύπτεται, η νόσος έχει συνήθως πια εξαπλωθεί.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω γονίδιο δυσλειτουργεί στο 15% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, οπότε μία πιθανή νέου τύπου θεραπεία που στοχεύει σε αυτό το γονίδιο, θα μπορούσε να βοηθήσει περίπου το 15% των ασθενών.

Γονίδια όπως το USP9X συνιστούν μία κατηγορία που ονομάζονται καταστολείς των όγκων, επειδή λειτουργούν ως «φρένα» για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Όταν τα συγκεκριμένα γονίδια απενεργοποιούνται, τότε ο όγκος πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που έχουν απενεργοποιημένο αυτό το γονίδιο, είναι εκείνοι που εμφανίζουν πολλές μεταστάσεις και πεθαίνουν πολύ γρήγορα μετά την αφαίρεση του όγκου στο πάγκρεας. Το γονίδιο USP9X ήταν ήδη γνωστό, όμως τώρα μόνο οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι λειτουργεί και ως καταστολέας των όγκων.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  Τελ. Ενημέρωση 17:19    2.701,69  -4,96  -0,18%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
09/09/2026 17:00:01
1,16539
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
06/09/2026 22:00:08
0,85878
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
08/09/2026 18:00:08
179,10500
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
04/09/2026 19:00:02
0,94051
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
08/09/2026 19:00:02
1,60246

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Γλίτωσε το λαό της Βενεζουέλας από έναν δυνάστη και τους προσέφερε ελπίδα
  Όχι - Δεν τηρήθηκε το διεθνές δίκαιο και όλα έγιναν για το πετρέλαιο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ