print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Μακρινοί πρόγονοί μας τρέφονταν με… ξύλα!

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 04/07/2012

/loc_mk/images/editorial/

Ένας πρόγονος του ανθρώπου, ο «Αυστραλοπίθηκος σεντίμπα», που ζούσε πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, έτρωγε φλούδες δέντρων και φύλλα, σύμφωνα με την ανάλυση των απολιθωμένων υπολειμμάτων τροφών που βρέθηκαν στα δόντια του.

Η διατροφή αυτή αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες, καθώς πίστευαν ότι οι πρόγονοί μας εκείνη την εποχή τρέφονταν με πιο μαλακές τροφές, όπως χορτάρια, θάμνους και φρούτα.

Ποτέ έως τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν ανακαλύψει κάποιον από τους προγόνους μας να έχει τέτοια δίαιτα (μέχρι σήμερα έχουν γίνει αναλύσεις για 81 συνολικά ανθρωπίδες).

Οι ερευνητές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Αυστραλία, με επικεφαλής τη δρα Αμάντα Χένρι του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι η δίαιτα του συγκεκριμένου προγόνου διαφέρει σαφώς από τους άλλους ανθρωπίδες, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε μία εξελικτική ποικιλία στο θέμα της διατροφής.

Τα πρώτα απολιθώματα του εν λόγω Αυστραλοπίθηκου είχαν ανακαλυφθεί το 2008 στη Νότια Αφρική και είχαν τότε θεωρηθεί σημαντική ανακάλυψη.

Τώρα η νέα έρευνα, που μελέτησε την απολιθωμένη φυτική ύλη (τους λεγόμενους φυτόλιθους) που είχε παγιδευτεί στα δόντια δύο ατόμων του είδους αυτού, δείχνει ότι ο συγκεκριμένος πιθηκοειδής πρόγονός μας έτρωγε ό,τι έβρισκε στο δάσος, από φρούτα και φύλλα (όταν η τροφή ήταν άφθονη) έως τον φλοιό και το ξύλο των δέντρων (όταν ζοριζόταν να βρει κάτι πιο νόστιμο και θρεπτικό).

Μερικοί σημερινοί πίθηκοι, όπως οι χιμπατζήδες της αφρικανικής σαβάνας, καταφεύγουν κατά καιρούς σε αυτή τη σκληρή φυτική τροφή, όπως και άλλα ζώα (π.χ. οι καμηλοπαρδάλεις).

Οι παλαιοανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι οι ανθρωπίδες εκείνης της εποχής αναζητούσαν διάφορα στιλ ζωής και διαφορετικά ενδιαιτήματα.

Κάθε προανθρώπινο είδος είχε βρει τη δική του οικολογική «γωνιά», εωσότου εμφανίστηκε ο «όρθιος άνθρωπος» (Homo erectus), ο οποίος εξαπλώθηκε από την Αφρική σε διάφορα μέρη του κόσμου και τελικά έδωσε τη θέση του στον σύγχρονο «σοφό άνθρωπο» (Homo sapiens).

Οι «Αυστραλοπίθηκοι σεντίμπα» -ένα είδος που ανήκει σε ένα από τα ευρύτερα γένη ανθρωπιδών, τους Αυστραλοπίθηκους- περπατούσαν στα δύο πόδια τους και όχι στα τέσσερα, αλλά επίσης περνούσαν αρκετό καιρό σκαρφαλωμένοι πάνω στα δέντρα για λόγους προστασίας και εύρεσης τροφής.

Ήταν κοντοί, είχαν μακριά χέρια και πολύ μικρό εγκέφαλο, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι αποτελούσαν συγγενείς μας.

Πάντως η ακριβής θέση τους στο ανθρώπινο «οικογενειακό δέντρο» είναι αβέβαιη, καθώς οι επιστήμονες διαφωνούν αν υπήρξαν άμεσοι πρόγονοι του γένους Homo ή απλώς στενοί συγγενείς. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ήταν ένα είδος από την ευρύτερη οικογένεια των Αυστραλοπιθήκων που τελικά εξελίχτηκε στους ανθρώπους.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Κυρ, 5 Δεκ 2021

Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι  Κηρώνοντας ημισεληνοειδές φεγγάρι
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαβούλη, Σαββούλα, Σαβούλα

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
05/12/2021 17:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
05/12/2021 17:00:01
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
05/12/2021 17:00:09
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
05/12/2021 17:00:04
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
05/12/2021 17:00:02
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ