print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

To ίντερνετ μας τρελαίνει;

Κατηγορία: Επιστήμη και Τεχνολογία - 17/07/2012

/loc_mk/images/editorial/

Μέσα σε μόνο μια γενιά ο κόσμος ενώθηκε με τις μηχανές του: βρισκόμαστε μπροστά σε μια οθόνη για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα, περισσότερο κι από όσο χρόνο αφιερώνουμε στον ύπνο. Οι έφηβοι της Αμερικής καταφέρνουν και στριμώχνουν 7 ώρες στον υπολογιστή κατά μέσο όρο, ακόμα και όταν έχουν σχολείο, 11 ώρες αν προστεθούν και οι υπόλοιπες συσκευές.Ένα άρθρο του Newsweek εξετάζει το φαινόμενο και καταλήγει στο ότι μια νέα ψυχική ασθένεια αρχίζει και σχηματίζεται: το σύνδρομο Internet Addiction Disorder θα συμπεριληφθεί του χρόνου στον κατάλογο των ψυχικών νόσων που ανακοινώνεται από την Ένωση Αμερικανών Ψυχιάτρων με σκοπό να ερευνηθεί περισσότερο.


Οι πρώτες χώρες που πρόσφατα αναγνώρισαν το σύνδρομο Internet Addiction Disorder ως πραγματικότητα είναι η Κίνα, η Ταϊβάν και η Κορέα. ΣΆ αυτές τις χώρες δεκάδες εκατομμύρια (και το 30% των εφήβων) θεωρούνται εξαρτημένοι από το ίντερνετ, κυρίως από online παιχνίδια και social media.Ύστερα από μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν με ποιο σημείο του εγκεφάλου συνδέεται η διαδικτυακή δραστηριότητα. Το 2008, ο Gary Small που είναι επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Μνήμης και Γήρανσης στο UCLA, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να καταγράψει τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ακόμα και μετά από μια μέτρια χρήση του διαδικτύου. Αυτό που έκανε ήταν να συγκεντρώσει 24 ανθρώπους, εκ των οποίων οι μισοί ήταν έμπειροι χρήστες, ενώ το υπόλοιπο 50% αρχάριοι. Στη συνέχεια πέρασε τον καθένα ξεχωριστά από ένα σαρωτή εγκεφάλου και η διαφορά ήταν εμφανής. Οι διαδικτυακοί χρήστες είχαν ένα ριζικά διαμορφωμένο προ-μετωπιαίο κέλυφος, αλλά οι εκπλήξεις δεν είχαν ακόμα τελειώσει. Ο Small, έχοντας δώσει την οδηγία στους αρχάριους χρήστες να αφιερώνουν καθημερινά πέντε ώρες στο ίντερνετ για μια εβδομάδα, ανακάλυψε αργότερα ότι ο εγκέφαλος τους είχε αλλοιωθεί. Με τα αποτελέσματα αυτά ο ίδιος προβληματίζεται για τις συνέπειες μιας εκτεταμένης χρήσης του ίντερνετ.Δεν φταίει το ίντερνετ, ούτε το περιεχόμενό του. Το ίντερνετ τροφοδοτεί τις εμμονές μας, τις εξαρτήσεις μας και προκαλεί στρες. Τα συνεχόμενα like που συνοδεύονται από απανωτές απορρίψεις ή αρνητικά σχόλια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του facebook, του twitter και σε σχόλια blog μας κάνουν να είμαστε συνδεδεμένοι ακόμα και όταν η οθόνη είναι σβηστή. Τα σημερινά cyborgs είναι οι καθημερινοί άνθρωποι που αναφέρουν ότι αισθάνονται το κινητό τους να δονείται ακόμα και όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάτι που οι ερευνητές τώρα ονομάζουν "phantom-vibration syndrome."


Μοιάζει σα να είναι επιλογή μας η χρήση της τεχνολογίας αλλά στην πραγματικότητα μας ρουφάει με υποσχέσεις άμεσης ανταμοιβής. Κάθε κλικ μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινωνική, επαγγελματική ή σεξουαλική ευκαιρία και εμείς νιώθουμε μια άμεση και γρήγορη ευχαρίστηση, μια ένεση ντοπαμίνης, όταν ανταποκρινόμαστε. «Αυτές οι επιβραβεύσεις λειτουργούν ως μοχλοί ενέργειας που επαναφορτίζουν τη μηχανή καταναγκασμού» είπε η Judith Donath του MIT στο Scientific American. «Το φαινόμενο λειτουργεί συσσωρευτικά και είναι δύσκολο να αντισταθείς.»

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 4 Δεκ 2021

Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)  Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Βαρβάρα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Βαρβάρα, πολυούχος της Δράμας και της Αργυρούπολης

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
04/12/2021 22:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
04/12/2021 22:00:02
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
04/12/2021 22:00:07
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
04/12/2021 22:00:05
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
04/12/2021 22:00:01
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ