print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Πονάει ο λαιμός σας; κρυώσατε ενώ κάνετε διακοπές;

Κατηγορία: Υγεία - 17/08/2012

/loc_mk/images/editorial/

Λίγο η ζέστη και η υγρασία, λίγο τα παγωτά και τα παγωμένα αναψυκτικά και το... κακό δεν αργεί να γίνει. Ξυπνάμε την επόμενη ημέρα και νιώθουμε έναν κάκτο να μας πονάει, την ώρα που καταπίνουμε. Μπορεί και να ανεβάσουμε και πυρετό. Και είμαστε και σε διακοπές. Τι να κάνουμε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το κρυολόγημα ( η ιογενής φαρυγγίτιδα) είναι υπεύθυνη για αυτά που νιώθουμε όταν μας πονά ο λαιμός και με μια “χαλαρή” φαρμακευτική αγωγή σε λίγες μόνο ημέρες τα συμπτώματα υποχωρούν και αποτελούν παρελθόν. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν όταν πονάει ή μας ενοχλεί ο λαιμός και δυσκολευόμαστε να καταπιούμε;

Πρώτα από όλα να ενημερώσουμε τον γιατρό μας. Εάν του πούμε πόσο πονάμε και του περιγράψουμε την ένταση του πονόλαιμου, το πιθανότερο είναι να κρίνει και να μας δώσει για ήπιο πόνο ένα απλό αναλγητικό (πχ ασπιρίνη) και για εντονότερο πόνο θα μας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη. Για το γδάρσιμο που μας ταλαιπωρεί θα μας χορηγήσει κάποιο αντισταμινικό σκεύασμα.

Επίσης καλό θα είναι να κάνουμε γαργάρες με κάποιο αντισηπτικό διάλυμα που θα “σκοτώσει” τα μικρόβια στην περιοχή του στόματος και του λαιμού. Παλαιότερα συμβούλευαν πλύσεις με αλατόνερο ή νερό και σόδα που έχουν και αυτά αντισηπτική δράση αλλά βοηθούν στο να ξεπρηστεί ένας πρησμένος λαιμός.

Καραμέλες και παστίλιες δεν έχουν κάποια θεραπευτική δράση, αλλά βοηθούν το λαιμό να “μαλακώσει” και κατά συνέπεια μας ανακουφίζουν για λίγο από τον πόνο. Υπάρχουν μάλιστα και παστίλιες με λιδοκαίνη που λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό και μας ανακουφίζουν για περισσότερη ώρα.

Ζεστά ροφήματα. Ναι κάντε την καρδιά σας πέτρα και πιείτε ζεστά ροφήματα μέσα στο καλοκαίρι. Εκτός από την αντισηπτική δράση που έχουν (πχ τσάι, ή φασκόμηλο, ή χαμομήλι) τα ζεστά αφεψήματα ενυδατώνουν την περιοχή του λαιμού, προκαλούν υπεραιμία και κατά συνέπεια λειτουργούν σαν ...αναλγητικά αφού περιορίζουν τον πόνο. Μπορούμε λοιπόν να πιούμε ένα ζεστό ποτήρι γάλακτος και μέσα να βάλουμε μέλι. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε να πίνουμε πορτοκαλάδες (φρέσκο στυμμένο χυμό), αφού η βιταμίνη C είναι ένας απίστευτος σύμμαχος κατά του κρυολογήματος και ενισχύεται και η άμυνα του οργανισμού.

Σημαντικός, αλλά σε δεύτερο πλάνο, είναι ο τρόπος που κοιμόμαστε, τρώμε και ντυνόμαστε. Όταν έχουμε κρυώσει πρέπει να αναπαυόμαστε καλά, να ξεκουράζεται ο ταλαιπωρημένος οργανισμός μας, και να τρώμε υγιεινά.

Υπάρχουν και πράγματα σημαντικά που δεν πρέπει να κάνουμε. Το πρώτο είναι να τρώμε κρύα πιάτα ή φαγητά που θα ερεθίσουν την περιοχή του λαιμού, όπως πικάντικα φαγητά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνουμε τον ιατρό μας και όταν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν πρέπει να μας εξετάσει. Μπορεί για παράδειγμα να διαγνώσει πύον στις αμυγδαλές και να πρέπει να μας χορηγήσει συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 4 Δεκ 2021

Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)  Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Βαρβάρα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Βαρβάρα, πολυούχος της Δράμας και της Αργυρούπολης

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
04/12/2021 22:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
04/12/2021 22:00:02
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
04/12/2021 22:00:07
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
04/12/2021 22:00:05
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
04/12/2021 22:00:01
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ