print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Αυτόν τον μήνα αγοράζω κυδώνι

Κατηγορία: Υγεία - 25/09/2012

/loc_mk/images/editorial/

Το κυδώνι είναι ένα φρούτο το οποίο καλλιεργείται εδώ και αιώνες από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Οι αναφορές που γίνονται στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία για το κυδώνι είναι τεράστιες, όσον αφορά στις ιδιότητές του – δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως «χρυσό μήλο». Από εκείνη την εποχή συμβολίζει τη γονιμότητα και τον έρωτα, αφού λέγεται πώς το δώρισε ο Πάρις στη θεά Αφροδίτη, για να του δοθεί ως αντάλλαγμα η ωραία Ελένη και καθιερώθηκε ως έθιμο να δίνεται στη νύφη, την πρώτη ημέρα του γάμου. Καλλιεργείται πλέον, κυρίως σε Μεσογειακές χώρες, αυτή την εποχή.

Αποτελεί το μόνο είδος του γένους Κυδωνία και είναι κάτι μεταξύ μήλου και αχλαδιού. Οι διατροφικές του ιδιότητες θα μπορούσαν να το κατατάξουν στην καθημερινή μας διατροφή. Ένα κυδώνι μέτριου μεγέθους έχει μόνο 52 θερμίδες, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι υψηλό σε βιταμίνη C, κάλιο, χαλκό και περιέχει βιταμίνη Α. Είναι ιδανικό για τη μείωση χοληστερόλης και για τους διαβητικούς, αφού ένα από τα κύρια συστατικά του είναι η πηκτίνη. Η πηκτίνη ανήκει στις φυτικές ίνες που διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας την χοληστερόλη και καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.

Γενικότερα, η πηκτίνη συμβάλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλούδα του κυδωνιού είναι σκληρή, με πικρή γεύση, γιΆ αυτό και πολλοί δεν το καταναλώνουν φρέσκο, αλλά μαγειρεμένο. Είναι κατάλληλο για την παρασκευή μαρμελάδας, κομπόστα και γλυκό του κουταλιού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να πήζει εύκολα και να δημιουργεί την υφή που μοιάζει με ζελέ. Επίσης, πολλοί από εμάς το έχουμε δοκιμάσει σε φαγητά κατσαρόλας ή στιφάδο, αφού συνδυάζεται υπέροχα με χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Το εξωτικό του άρωμα μπορεί να προσφέρει μια υπέροχη μυρωδιά στους χώρους του σπιτιού, αν το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες.

Το «χρυσό μήλο» είναι ένας θησαυρός της ελληνικής γης. Καλό θα ήταν να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού τώρα είναι και η εποχή του, και να επωφεληθούμε από τις πολλαπλές ευεργετικές, γευστικές και αισθητικές του ιδιότητες. ΓιΆ αυτό όλοι αυτήν την εποχή αξίζει να αγοράσουμε κυδώνια!!!

Ευχαριστίες στις φοιτήτριες του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας Χρίστια Γκρέκου και Αγάθη Μιχαήλ για τη βοήθειά τους στην έρευνα και συγγραφή του άρθρου.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 4 Δεκ 2021

Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)  Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Βαρβάρα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Βαρβάρα, πολυούχος της Δράμας και της Αργυρούπολης

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
04/12/2021 22:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
04/12/2021 22:00:02
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
04/12/2021 22:00:07
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
04/12/2021 22:00:05
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
04/12/2021 22:00:01
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ