print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τουρκία  |   Σεισμός  |   Κορονοϊός  |   Τζόκερ  |   Αφγανιστάν

Άρθρα και θέματα

Τριπλοεστιακός φακός καταργεί τα γυαλιά

Κατηγορία: Υγεία - 02/10/2012

/loc_mk/images/editorial/

Ένας νέος τριπλοεστιακός ενδοφθαλμικός φακός που προσφέρει μεγάλη κοντινή, ενδιάμεση αλλά και μακρινή οπτική οξύτητα, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καταρράκτη.

Μέχρι σήμερα, πολλοί ασθενείς με καταρράκτη στους οποίους τοποθετείται τεχνητός φακός για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους, μπορούν να δουν καλά μακριά αλλά για παράδειγμα η ενδιάμεση όρασή τους – όταν δηλαδή κοιτάζουν τον υπολογιστή – είναι θολή. Το αποτέλεσμα είναι τελικώς ότι χρειάζεται και πάλι να φορούν γυαλιά για να καλύψουν αυτό το κενό.

Κατάργηση της χρήσης γυαλιών

Τώρα η τοποθέτηση του τριπλοεστιακού φακού προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα καταργώντας την ανάγκη χρήσης γυαλιών, όπως αναφέρει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Μπόμπι Κιουρέσι ο οποίος χρησιμοποιεί το νέο εμφύτευμα σε ασθενείς στο London Eye Hospital. «Οι παραδοσιακοί πολυεστιακοί φακοί υπάρχουν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ωστόσο συνδέθηκαν με κακή φήμη. Και αυτό διότι ενώ προσφέρουν καλή κοντινή και μακρινή όραση δεν προσφέρουν καλή ενδιάμεση όραση, σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τη χρήση υπολογιστή. Παράλληλα μετά την τοποθέτησή τους πολλοί ασθενείς βλέπουν θαμπά. Ο νέος τριπλοεστιακός φακός υπερπηδά αυτά τα δύο βασικά εμπόδια προσφέροντας καλή ενδιάμεση όραση και σχεδόν καθόλου θάμπωμα στα μάτια».

Ο φακός διαθέτει τρία διαφορετικά μέρη εστίασης – για την κοντινή, την ενδιάμεση και τη μακρινή όραση. Ο δρ Κιουρέσι εξηγεί ότι μοιάζει με τον στόχο τοξοβολίας που διαθέτει ομόκεντρους κύκλους. «Με τον τριπλοεστιακό φακό ο κεντρικός κύκλος αφορά την εστίαση μακριά, ο επόμενος την κοντινή όραση και ο επόμενος την ενδιάμεση όραση. Ο εγκέφαλος ενστικτωδώς επιλέγει σε ποιο τμήμα του φακού πρέπει να εστιάσει και ποιο να αγνοήσει. Τελικώς ο ασθενής μπορεί να δει τόσο κοντά, όσο και μακριά αλλά και σε μέση απόσταση σε αντίθεση με το αν φορούσε πολυεστιακά ή διπλοεστιακά γυαλιά. Ο καινούργιος φακός αποτελεί επίσης μια τέλεια επιλογή για τα δραστήρια άτομα με μυωπία τα οποία θέλουν να ΅ξεφορτωθούνΆ τα γυαλιά τους».

Επέμβαση χωρίς νυστέρι

Η διαδικασία τοποθέτησης του τριπλοεστιακού φακού είναι ελάχιστα επεμβατική καθώς δεν απαιτείται νυστέρι. Διεξάγεται με τοπική αναισθησία και με τη χρήση ενός λέιζερ που καθοδηγείται από υπολογιστή ενώ δεν διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά.

Το λέιζερ θρυμματίζει τον φυσικό φακό του ματιού ενώ παράλληλα κάνει μια μικρή τομή με μέγεθος αντίστοιχο με εκείνο μιας τελείας στο μάτι. Μέσω αυτής της μικρής οπής αφαιρούνται τα μικροσκοπικά τμήματα του φυσικού φακού με έναν πολύ λεπτό σωλήνα. Στη συνέχεια γίνεται από την ίδια τομή η εισαγωγή του τριπλοεστιακού φακού στο μάτι.

Διαφορά στην όραση σε 24 ώρες

Ο δρ Κιουρέσι σημειώνει ότι «οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους την επόμενη ημέρα της επέμβασης ενώ η διαφορά στην όρασή τους φαίνεται μέσα σε 24 ώρες, αν όχι νωρίτερα. Καθώς μάλιστα ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η όραση βελτιώνεται ακόμη περισσότερο. Τα δε καλά αποτελέσματα διαρκούν εφΆόρου ζωής».

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του εμφυτεύματος κοστίζει από 2.500 λίρες (περίπου 3.100 ευρώ) για κάθε μάτι.

Περισσότερα άρθρα και θέματα >>

Σήμερα - Σαβ, 4 Δεκ 2021

Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)  Νέo φεγγάρι (Νέα σελήνη)
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο

Γιορτάζουν

Βαρβάρα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Βαρβάρα, πολυούχος της Δράμας και της Αργυρούπολης

Εορτολόγιο >>


Σήμερα δεν είναι κάποια γνωστή παγκόσμια ημέρα


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  16:49:02    881,02  +4,13  +0,47%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
04/12/2021 22:00:01
1,13130
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
04/12/2021 22:00:02
0,85503
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
04/12/2021 22:00:07
127,64800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
04/12/2021 22:00:05
1,03780
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
04/12/2021 22:00:01
1,45280

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΑΙ
  ΟΧΙ