print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τζόκερ  |   Σεισμός  |   Φάκελοι Έπστιν  |   Πόλεμος στο Ιράν

Νέα - Εκδηλώσεις

Τα 12α Καβάφεια τον Δεκέμβριο στην Αλεξάνδρεια

Κατηγορία: Ψυχαγωγία - 07/12/2011 11:46:00

Τα 12α Καβάφεια τον Δεκέμβριο στην Αλεξάνδρεια


Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχει στα 12α Καβάφεια που οργανώνονται στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο (12-14 Δεκεμβρίου) σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού- Παράρτημα Αλεξανδρείας και την Όπερα  Καΐρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, των Γενικών Προξενείων της Ελλάδος σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξάνδρειας, του Σ.Α.Ε και της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.
Το Παράρτημα του ΕΙΠ στην Αλεξάνδρεια παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό, έργα εικαστικά εμπνευσμένα από  το βίο του Αλεξανδρινού ποιητή- που φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου και πρόσφεραν  αφιλοκερδώς στο Μουσείο Καβάφη τα τελευταία δύο χρόνια. Μέρος της παρουσίασης αποτελεί και η έκθεση δέκα χαρακτικών του Κροάτη καλλιτέχνη Στάνισλαβ Μαριάνοβιτς, τα οποία ο ίδιος θα δωρίσει στο Σπίτι-Μουσείο Καβάφη μετά το πέρας της έκθεσης.
Η έκθεση αποτελείται από δύο τμήματα: πρώτον, από περισσότερα από τριάντα εικαστικά έργα (ζωγραφικής, υδατογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, μικτής τεχνικής κ.λπ) διαφορετικών καλλιτεχνών ανά τον κόσμο, οι οποίοι έχουν προσφέρει ένα ή περισσότερα έργα τους στο Σπίτι-Μουσείο Καβάφη και τα οποία φανερά ή υπόρρητα εμπνέονται από το καβαφικό έργο. Η ιδέα της συλλογής ξεκίνησε στα Καβάφεια του 2009 όταν ο βουλγαρικής καταγωγής Stoian Donev και ο Ρουμάνος Anghel Gheorghe χάρισαν έργα τους. Η προσπάθεια συγκίνησε ιδιαίτερα τον θεσσαλονικιό ζωγράφο Σαράντη Γκάγκα, ο οποίος τη διέδωσε σε γνωστούς του καλλιτέχνες διαφορετικών εθνοτήτων. Η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. Μια ετερογενής παραγωγή συνδιαλέγεται με την καβαφική ποιητική δημιουργία αποδεικνύοντας ότι αυτή κατορθώνει να εμπνέει όχι μόνο ομότεχνους αλλά και σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς.
Το δεύτερο τμήμα συντίθεται από δέκα χαρακτικά πάνω σε ισάριθμα ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή που φιλοτέχνησε ο Κροάτης ζωγράφος Στάνισλαβ Μαριάνοβιτς, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη.
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 12-14 Δεκεμβρίου 2011
 

Περισσότερα νέα του mykosmos.gr >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  Αγορά Κλειστή 29/04/2026 17:19    2.200,69  -2,40  -0,11%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
29/04/2026 23:00:02
1,16818
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
29/04/2026 11:00:08
0,86678
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
29/04/2026 07:00:07
186,77300
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
28/04/2026 07:00:03
0,92139
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
29/04/2026 23:00:03
1,59738

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Γλίτωσε το λαό της Βενεζουέλας από έναν δυνάστη και τους προσέφερε ελπίδα
  Όχι - Δεν τηρήθηκε το διεθνές δίκαιο και όλα έγιναν για το πετρέλαιο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ