print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τζόκερ  |   Σεισμός  |   Φάκελοι Έπστιν  |   Πόλεμος στο Ιράν

Νέα - Εκδηλώσεις

32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων-22/23/24 Ιουνίου

Κατηγορία: Ελλάδα και Κόσμος - 02/07/2012 17:12:00



Τεράστια επιτυχία σημείωσε το 3ο πανελλήνιο αντάμωμα Σαρακατσαναίων που είχε τα χαρακτηριστικάεθνικού αναγεννητικού προσκλτηρίου κόντρα στην κρίση και στην κούραση των ελλήνων.
Το πάθος των μελών τη νέας διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η οποία έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, να γίνει φωτεινό ορόσημο για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Το φετινό αντάμωμα στο Περτούλι Τρικάλων έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα. Από τη ρίζα τους πεισματάρηδες, δουλευταράδες και αγωνιστές, οι Σαρακατσαναίοι αντιλήφθηκαν ότι το φετινό αντάμωμα θα έπρεπε να σαλπίσει ένα εθνικό προσκλητήριο  για μια αναγεννητική προσπάθεια, ξεπερνώντας τα εμπόδια που έβαλε μπροστά στους αιφνιδιασμένους από τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά τη οικονομική και όχι μόνο κρίσης, Έλληνες.
Ούτε τους υπέδειξε κανείς, ούτε ρώτησαν κανέναν. Όταν γίνεται «σχολείο» η πραγματικότητα, ο καθείς αναμετριέται μαζί της και χρεώνεται με το μερίδιο των ευθυνών που αντέχουν οι ώμοι του. ¶λλωστε, τι είναι το αντάμωμα;  είναι ο θυσαυρός της Παράδοσης που εποπτεύει τη ζωή μας, μας θυμίζει ποιοι είμαστε και μας εμποδίζει να ξεχάσουμε αλλά και να τα χάσουμε…
Τα μέλη της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας είχαν πάρει μέρος πολλές φορές στα ετήσια ανταμώματα και ακριβώς γι΄αυτό το λόγο αισθάνθηκαν ότι ειδικά φέτος πρέπιε να μπει όσο το δυνατόν ψηλότερα ο πήχης. Τεράστια προσπάθεια συντονισμού και υλοποίησης ενός τριήμερου προγράμματος σε χρονικά περιθώρια ενός διμήνου! Τεράστια, ευτυχώς, υπήρξε και η επιτυχία.
Το 32ο Αντάμωμα πήρε το χαρακτήρα ενός συμβολισμού και μηνλυματος των Πανελλήνων, ενότητας, κοινής προσπάθειας, δύναμης, πίστης, και αισιοδοξίας. Οι Σαρακατσαναιοι, με τις τελετές και τις γιορτές τους, αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνοντας να μην λυγίζουν και να μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντάς τα με αυτά που πέρασαν οι πρόγονοί τους, από την προ Χριστού περίοδο, καθότι πρωτοέλληνες, στα χρόνια της Μεγάλης Νύχτας(Τουρκοκρατία) και μέχρι τους καιρούς μας. Αυτό το πνέυμα κατήυθηνε τις ατέλιωτες ώρες δουλειάς αλά και τους έδινε φτερά να πετούν προς τον ευγενέστατο σκοπό τους με το πύρωμα τη καρδιάς τους. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντικό και να εμπνεύσει το φετινό πρόγραμμα, η διοίκηση έδωσε διακιοδοσία στους νέους, οι οποίοι αποδείχτηκαν αντάξιοι ντης εμπιστοσύνης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας, αλλά και ακούραστοι, αφού ήταν αυτοί, ως καλλιτέχνες, ως τραουδιστές και χορευτές, που πρωταγωνίστησαν στο άνοιγμα του Ανταμώματος και στο Σαρακατσάνικο γλέντι στα περτουλιώτικα λιβάδια, σε υψόμετρο 1100 μέτρων.
Ο αριθμός των επισκεπτών την πρώτη μέρα του ανταμώματος ξεπέρασε κάθε προσδοκούμενο. Οι Πανέλληνες αυτοί δεν ξέχασν την κρίση, θυμήθηκαν όμως ότι είναι ανθρώπινο να σε καταβάλουν οι περιστάσεις, αλλά δεν είναι γνώρισμα της πανάρχαιας ελληνικής ράτσας των Σαρακατσαναίων να παραδινόμαστε στη μοίρα μας. Το Αντάμωμα, με κύριο γνώρισμα την ελληνική λεβεντιά των Σαρακατσαναίων, σάλπισε το εθνικό προσκλητήριο για μια καινούρια αρχή.
Το τριήμερο πρόγραμμα σηματοδοτήθηκε με το περιεχόμενο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Βασιλούδης, που ανήκει στη νεολαία, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στη φιλοσοφία που εμπνέει και κινεί τα μέλη της νέας Διοίκησης. Τον ενθουσιαμό της νεολαίας εξέφρασε εμπνευσμένα στο δικό της χαιρετισμό η επικεφαλής της επιτροπής Νεολαίας, κ. Ειρήνη Καρατάσιου.
Η συνάντηση των επισκεπτων στο εξαιρετικά προνομιούχο φυσικό οπίο της περιοχής διαμόρφωσε την εικόνα μιας μεγάλης οικογένειας, που απέδιδε αυθεντικά αυτό που αποτελεί ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του οικουμενικού Ελληνισμού, οι κοινότητες του οποίου-όπω λέει και το γνωστό τραγούδι-κάνουν άλλο Γαλαξία.
Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο μεγάλο γλέντι με συμμετοχή 3000 περίπου επισκεπτών και το οποίο έφερε τη σφραγίδα της Σαρακατσάνικης ταυτότητας που έχει γνώρισμά της την αναθρωπιά, την οικιότητα χωρίς τίποτα προσποιητό, της γνήσιας ελληνικής λεβεντιάς, της περηφάνειας, αλά και της ευδαιμονίας που γεννά ο συνδυασμός της μουσικής, των τραγουδιών και της όλης ατμόσφαιρας, με το ανθρώπινο στοιχείο να προσαρμόζεταικαι να γίνεται μέρος της σπουδαίας και γνήσιας αυτής ελληνικής βραδιάς.
Κατά την έναρξη του γλεντιού, χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γεώργιος Μουτσιάνας καθώς και ο ομόλογός του της Ομοσπονδίας των Σαρακατσαναίων που μένουν(λόγω του γνωστού προβλήματος με το κλείσιμο των συνόρων) στη Βουλγαρία, κ. Κωνσταντίνος Μπαλέσδραβος, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από όλους.
Η κύρια εκδήλωση του προγράμματος του Ανταμώματος, με τη συμμετοχής πολλώς επίσημωνπροσκεκλημένων, πραγματοποίηθηκε το πρωί της Κυριακής, 24 Ιουνίου, και περιελάμβανε αρχιερατικό αγιασμό, κατά τον οποίο ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος μίλησε με θερμά λόγια για την βαθιά πίστη και φιλοπατρία των Σαρακατσαναίων και για την ευαισθησία τους στα ιδανικά της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονίας κ Γεώργιος Μουτσιάνας όλους για την προσέλευσή τους στην κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας και αναφέρθηκε, ακριβώς, στο σκεπτικό που προσανατόλισε τις σκέψεις και τις ενέργειες της Διοίηκησης, ώστε το το Αντάμωμα να διευρύνει τον ορίζοντά του, βάζοντας μπροστά τις απεριόριστες δυνατότητες του Ελληνισμού κι αφήνοντας πίσω την κρίση ως τεχνητό κατασκέυασμα μιας εποχής με ανατροπές χωρίς την έγκριση των λαών.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Πύλης, τοπικοί άρχοντες και διοικητές υπηρεσιών, εκπρόσωποι κομμάτων. Τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά εκπροσώπησε ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Σκρέκας Κωνσταντίνος.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έγινε η απονομή των βραβείων(χρηματική επιταγή) Ρουπακιά-Μπασδάνη στους δύο Σαρακατσαναίους που αρίστευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του προηγούμενου έτους, την  Σιάπκα Αναστασία(19,83) και Καλφούντζο Κωνσταντίνο(19,73) .
Βραβεύτηκε επίσης ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Τρικάλων κ. Μόρφος Χρήστος για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στην προετοιμασία των ανταμωμάτων. Την απονομή της τιμητικής πλακέτας έκανε ο επί σειρά ετών χορηγός την Ομοσπονδίας και όλων των Συλλόγων, χαλκέντερος και αγαπητός Σαρακατσάνος από όλους, κ. Μπομπότας Βασίλειος.
Στο πλαίσιο της κύριας εκδήλωσης του 32ου Ανταμώματος,παρουσιάστηκε το δρώμενο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου στην οποία συμμετείχαν πολλοί Σαρακατσαναίοι οπλαρχηγοί και απλοί πολίτες και στην οποία ήταν αφιερωμένο το 32ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων.
Το Αντάμωμα προσέλκυσε περισσότερο από 10000 Σαρακατσαναίους και φίλους αυτών από όλη την Ελλάδακαι έβαλε τις βάσεις για μια ακόμη καλύτερη οργάνωση την οποία οφείλουν οι νεότεροι και την οποία υποσχέθηκαν στους ηλικιωμένους Σαρακατσαναίους κατά τον χορό Σαρακατσάνων γερόντων με τον οποίο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.

Περισσότερα νέα του mykosmos.gr >>

Σήμερα - Σαβ, 25 Ιουλ 2026

Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειο

Γιορτάζουν

Αννα, Αννούλα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Ευπράξιος, Εύπραξος, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολυμπία, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Παρασκευή, πολυούχος της Κομοτηνής και της Χαλκίδας

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  Αγορά Κλειστή 24/07/2026 17:19    2.492,71  +36,55  +1,49%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
25/07/2026 11:00:03
1,13757
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
25/07/2026 09:00:05
0,85325
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
24/07/2026 23:00:06
186,28800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
25/07/2026 09:00:06
0,92974
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
25/07/2026 08:00:02
1,60188

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Γλίτωσε το λαό της Βενεζουέλας από έναν δυνάστη και τους προσέφερε ελπίδα
  Όχι - Δεν τηρήθηκε το διεθνές δίκαιο και όλα έγιναν για το πετρέλαιο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ