print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Ατύχημα στα Τέμπη  |   Τζόκερ  |   Ευρωεκλογές  |   Σεισμός

Νέα - Εκδηλώσεις

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΖΑΖ

Κατηγορία: Ελλάδα και Κόσμος - 26/06/2013 14:31:00

Πάτρα, 25-6-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ «JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2013»
ΜΕ GROOVINΆ  HIGH ΚΑΙ ΤΡΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΑΝΑΔΟΛΗ

Δυναμική έναρξη θα κάνει το τριήμερο της τζαζ «Jazz+Πράξεις 2013» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής πορείας, την Πέμπτη 27 Ιουνίου και ώρα 21.00 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου με τους GroovinΆ  High και το τρίο του Νικόλα Αναδολή.



Οι GroovinΆ High, που θα ανοίξουν το τριήμερο εκπροσωπώντας την τοπική μουσική σκηνή, είναι ένα νέο συγκρότημα από την Πάτρα, που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2012 και πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό της πόλης τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Έναυσμα και βασική επιρροή του γκρουπ αποτέλεσε η gypsy jazz, μια μουσική επίκαιρη και ενδιαφέρουσα με φανατικό κοινό στην Ευρώπη και ανερχόμενο είδος τελευταία στη χώρα μας, που ξεκινά τη δεκαετία του Ά30 και εξελίσσεται δυναμικά μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα μουσικό είδος, ή καλύτερα μια μουσική έκφραση που στηρίζεται σε ρυθμούς swing, bossa nova, waltz, bolero κ.α. και αναδείχθηκε από το μεγάλο κιθαρίστα Django Reinhardt.

Το ρεπερτόριο είναι ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από τα jazz club του μεσοπολέμου και καταλήγει στο σήμερα. Περιλαμβάνει διασκευές κυρίως από jazz standards με αναφορές και σε άλλα σύγχρονα μουσικά ρεύματα σε ύφος πάντα gypsy jazz. 

H βασική φιλοσοφία των GroovinΆ High περικλείεται σε μια απλή φράση του George Gershwin: “ Life is a lot like jazz… itΆs best when you improvise ”.
Οι GroovinΆ high αποτελούνται από τους Δήμητρα Θεοφανίδη (vocals), Διονύσιο Μουζάκη (σαξόφωνα), Γιώργο Παπαβασιλείου – Κωνσταντίνο Γκολφινόπουλο (manouche guitars) και Γιώργο Κατσίκα (κοντραμπάσο).

Τη σκυτάλη θα πάρει το τρίο του 22χρονου κορυφαίου πιανίστα Νικόλα Αναδολή, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό ακολουθώντας μια θυελλώδη μουσική πορεία με έδρα τη Βοστώνη. Στο τρίο τον πλαισιώνουν ο Δημήτρης Γουμπερίτσης (κοντραμπάσο) και ο Σωτήρης Αναδολής (ντραμς), δυο από τις μυθικές φιγούρες της τζαζ στη Θεσσαλονίκη και μέλη των θρυλικών A Priori, ενός γκρουπ που σημάδεψε τη σκηνή της πόλης και της χώρας.

Η περίπτωση του Νικόλα Αναδολή είναι πραγματικά μοναδική και μας κάνει περήφανους με τη συναρπαστική πορεία του στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Αμερική, στην καρδιά της τζαζ.  

Τον Οκτώβριο  2010 ο -20χρονος τότε- Νικόλας Αναδολής, διαγωνιζόμενος ανάμεσα σε 56 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, κέρδισε παμψηφεί το 1ο Βραβείο Grand Prix de la Ville de Paris στον 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τζαζ Πιάνου Martial Solal, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια στο Παρίσι και θεωρείται ο σημαντικότερος διαγωνισμός του είδους στον κόσμο. Αυτή η μεγάλη διάκριση του άνοιξε το δρόμο για εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο και σε φημισμένα τζαζ κλαμπ, όπως το Blue Note της Νέας Υόρκης (έναν από τους χώρους που έχουν παίξει ελάχιστοι Έλληνες) επισφραγίζοντας την ήδη σπουδαία πορεία του στη μουσική, που ξεκίνησε όταν ήταν τεσσάρων ετών και άρχισε να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο. Το σχόλιο του Martial Solal στην επιθυμία του Αναδολή να κάνει μεταπτυχιακό μουσικής στην Ευρώπη ήταν: «δεν χρειάζεσαι μεταπτυχιακό...».

Ο Νικόλας Αναδολής γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1991 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου από πέντε ετών με τη Μαργαρίτα Ευφραιμίδου και από το 2002 ήταν σπουδαστής στην τάξη πιάνου της ίδιας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2004 κέρδισε το Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο-Παγκύπριο διαγωνισμό πιάνου «Φίλων», ενώ το 2005 κέρδισε το Γ΄ βραβείο στον Παγκόσμιο διαγωνισμό πιάνου «Conzerteum» στην Αθήνα. Το 2001 άρχισε και μαθήματα τζαζ πιάνου με τον Γρηγόρη Σημαδόπουλο. Το καλοκαίρι του 2005 παρακολούθησε ένα 15νθήμερο σεμινάριο τζαζ στην Perugia από καθηγητές του Πανεπιστημίου του Berklee. Παρακολούθησε master classes και σεμινάρια τζαζ μεταξύ άλλων και από τους Milcho Leviev, Pat Martino, Birrelli Lagrene, Greg Osby, Tony Lakatos, Lenny White κ.ά.

Το 2008 κέρδισε και για τα 4 χρόνια των σπουδών του την «Προεδρική» υποτροφία για τζαζ πιάνο στο φημισμένο μουσικό Πανεπιστήμιο Βerklee College of Music στη Βοστώνη (η οποία δόθηκε μόνον σε 2 ξένους μεταξύ 4.000 υποψηφίων εκείνη την χρονιά). Εκεί ολοκλήρωσε το 2012 τις σπουδές του (Bachelor) στο πιάνο, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας, με συνεχείς μάλιστα διακρίσεις (το 2009 ήταν ένας από τους πέντε νικητές του διαγωνισμού για τη σύνθεση και την ερμηνεία στο Berklee University). Συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές (Master of Music in jazz performance) στο New England Conservatory στη Βοστώνη με καθηγητές τους Fred Hersch και Jerry Bergonzi.

Ο μόλις 22 ετών σήμερα εξαιρετικά ταλαντούχος Νικόλας Αναδολής συνθέτει μουσική και εμφανίζεται σόλο ή με γκρουπ σε φημισμένα φεστιβάλ και τζαζ κλαμπ, μεταξύ των οποίων και στο Blue Note στη Νέα Υόρκη ως opening group στο τρίο του πιανίστα Michel Camilo.  Με το αμερικάνικο τρίο του έχει ηχογραφήσει με τη δισκογραφική εταιρία Jazz Revelation. Πρόσφατα άρχισε μαθήματα με τον David Callahan στην διεύθυνση ορχήστρας. Έχει συνθέσει έργα για σόλο πιάνο, για ντουέτο με σαξόφωνο, για πιάνο τρίο, για σύνολα πνευστών και εγχόρδων και πρόσφατα για μεγάλες ορχήστρες (εκτελεσμένες και ηχογραφημένες με τους σπουδαστές του Berklee).

Έχει εμφανισθεί με το τρίο του στο Rabat Jazz Festival στο Μαρόκο, ενώ το 2011 έπαιξε σόλο πιάνο στο φημισμένο Radio France Festival στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Το 2011 επελέγη με το τρίο του και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Τεχνόπολη της Αθήνας. Τον Οκτώβριο 2012  εμφανίστηκε με το τρίο του στο γνωστό Enjoy Jazz Festival στη Γερμανία, ενώ τον Φεβρουάριο 2013 έλαβε μέρος παίζοντας σόλο πιάνο στο 12 Points Festival στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Παραθέτουμε μια χαρακτηριστική κριτική για συναυλία του Νικόλα Αναδολή:
«Ο Νικόλας Αναδολής μεταμορφώθηκε σε αστέρι  σε ένα  φεστιβάλ των σταρ, δίχως να έχει ακόμα κυκλοφορήσει τη μουσική του σε δίσκο. Αν εξαιρέσουμε αυτή την μικρή λεπτομέρεια, ο 21χρονος Έλληνας έκανε μεγάλη εντύπωση. Μέχρι τον περασμένο Μάιο σπούδαζε στο Berklee college (προεδρική υποτροφία), ενώ στα 19 του ήταν ο νικητής του «Μεγάλου βραβείου της πόλης του Παρισιού» (Grand Prix de la Ville de Paris).

Όταν ακούς αυτόν τον νεαρό και το τρίο του, η εντύπωση είναι έντονη. Όλα εδώ είναι επενδεδυμένα με την πιό υψηλή ποιότητα. Είναι αδύνατο να αντιληφθεί κανείς σε ποιά από τις αμέτρητες πιθανές κατευθύνσεις θα εξελιχθεί αυτό το ανεξάντλητο δυναμικό. Μέχρι στιγμής ο Αναδολής πειραματίζεται με έντονες αναφορές, αλλά ποτέ απερίσκεπτα, αντλώντας τόσο από τους δασκάλους του ύστερου ρομαντισμού όσο και από τους μεγάλους δεξιοτέχνες της τζαζ. Οι συνθέσεις του είναι παθιασμένες, πλούσιες και με μια ειλικρινή ζωτικότητα. 

Αυτό που κάνει αυτό το παίξιμο τόσο αναζωογονητικά διαφορετικό, είναι ότι δεν δίνει καθόλου σημασία στην υποτιθέμενη Oρθότητα. Είναι ελεύθερος στην προσπάθεια να φτάσει σε κάτι ολότελα δικό του. Ο δρόμος που ο Αναδολής έχει  ήδη καλύψει ως προς αυτό, είναι για πολλούς άλλους μια απόσταση μυθική. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρήσουμε τον Αναδολή ένα εξαιρετικό ταλέντο, και όχι μόνο της ευρωπαϊκής τζαζ. Θα ευχόταν κάποιος  να συναντήσει μια λογική εταιρεία δίσκων, που να μην τον σπρώξει από πολύ νωρίς σε μια πολύ προφανή αισθητική αντίληψη. Πρέπει να αφήσουμε αυτό το αγόρι να παίξει. Το ότι κάποιες φορές ο ίδιος, μέσα στις ανεξάντλητες δυνατότητές του, δεν εμπιστεύεται εντελώς τον εαυτό του, μπορεί να τον οδηγήσει στην τάση του να παίζει πολλές νότες. Όμως παιγμένες με τον τρόπο που τις παίζει αυτός ο νεαρός Έλληνας, ακόμα κι αυτό είναι μια αποκάλυψη. Όποιοι εμπιστεύθηκαν εκείνο το απόγευμα τον διευθυντή του φεστιβάλ Rainer Kern  και αφέθηκαν σε αυτή την μουσική, την εντελώς χωρίς φήμη, έχουν κάθε δικαίωμα να ισχυρισθούν ότι ήταν παρόντες σε μια αληθινή ανακάλυψη. Το χειροκρότημα ήταν ανάλογο».

Ο Νικόλας Αναδολής το Φεβρουάριο 2013 εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ για νέους καλλιτέχνες της τζαζ "12 Points", που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, και ήταν το αστέρι του φεστιβάλ.  Ο διευθυντής του φεστιβάλ είπε ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ την λέξη "genius" (ιδιοφυΐα), αλλά σε αυτή την περίπτωση κάνει μία εξαίρεση. Τα εισιτήρια είχαν όλα προπωληθεί και ακόμα και ένας ιδιοκτήτης τζαζ κλαμπ που ήθελε οπωσδήποτε να μπει, δεν τα κατάφερε. Αφού άκουσε τα ενθουσιώδη σχόλια μετά, κάλεσε τον καλλιτέχνη από τώρα να παίξει μελλοντικά στο νέο club  του, που ακόμα δεν έχει ανοίξει! Η Irish Times έγραψε επίσης τα καλύτερα λόγια και τελειώνει με την φράση "το να βρίσκεται κανείς στο κοινό μιας συναυλίας του Νικόλα Αναδολή σε έναν τέτοιο μικρό χώρο φαντάζει σαν ένα προνόμιο που πιθανόν δεν θα επαναληφθεί ποτέ".

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 28 Ιουνίου, ώρα 21.30
Σταύρος Λάντσιας «Το Ποτάμι του Χρόνου»
Σταύρος Λάντσιας: πιάνο, Δημήτρης Χουντής: σοπράνο σαξόφωνο, Alfredo Shtuni: βιολί , Αλέξανδρος Μποτίνης: τσέλο  και Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο
Συμμετέχουν τα KROTALA
Σάββατο 29 Ιουνίου, ώρα 21.30
Michel Portal (σαξόφωνα, μπάσο κλαρινέτο) & Vincent Peirani (ακορντεόν)

Τιμές εισιτηρίων για Jazz+Πράξεις 2013: 10¤ ανά βραδιά και 22¤ ενιαίο για το τριήμερο.

Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Discover, δισκοπωλείο Musical, οπτικά Καραμούζης.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΣΚΑΙ 89,4, Μελωδία 100,4, Sentra 104,1, Mojo Radio 107,7.

Περισσότερα νέα του mykosmos.gr >>

Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  17:25:01    1.392,62  +11,55  +0,84%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
19/04/2024 09:00:01
1,06470
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
19/04/2024 08:00:02
0,85650
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
19/04/2024 08:00:03
164,05000
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
19/04/2024 08:00:05
0,96500
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
19/04/2024 08:00:05
1,46480

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  ΝΔ
  ΣΥΡΙΖΑ
  ΠΑΣΟΚ
  ΚΚΕ
  Ελληνική Λύση
  Νίκη
  Πλεύση Ελευθερίας
  Δημοκράτες (Λοβέρδος)
  Νέα Αριστερά
  Σπαρτιάτες
  ΜέΡΑ25
  Άλλο κόμμα