print email favorite thumb_up

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:  Τζόκερ  |   Σεισμός  |   Φάκελοι Έπστιν  |   Πόλεμος στο Ιράν

Νέα - Εκδηλώσεις

Regional report on IS for Western Greece

Κατηγορία: Ελλάδα και Κόσμος - 17/12/2010 14:30:00





Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου DLA: Digital Local Agenda (http://www.projectdla.eu/) του προγράμματος INTERREG IVC, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Πανεπιστήμιο Πατρών, Εργαστήριο Γραφικών, Πολυμέσων και Γεωγραφικών Συστημάτων (MMLAB) (http://mmlab.ceid.upatras.gr/mmlab) και συγκεκριμένα στο Πακέτο Εργασίας 3: "Ανταλλαγή Εμπειριών", συντάχθηκε μια Περιφερειακή Έκθεση για την Κοινωνία της Πληροφορίας στη Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση αναφέρεται στη χρήση και την επίδραση της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Οι τεχνολογίες πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών μεταβάλλoυν γρήγορα τον τρόπο που εργαζόμαστε, παίζουμε, επικοινωνούμε, και μεταβάλλουν τις βάσεις του οικονομικού ανταγωνισμού. Δημιουργούν, σε παγκόσμια κλίμακα, μια νέα κοινωνία της πληροφορίας με νέες συνθήκες και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευημερία και ποιότητα ζωής.

Σε αντίθεση με την απουσία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής καθώς και της καθυστέρησης στην εφαρμογή της  κατά τα προηγούμενα έτη, η συμμετοχή της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος στην αναδυόμενη κοινωνία της πληροφορίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη σημαντική συμπίεση των συνολικών δημοσίων δαπανών και την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα και να αξιολογηθούν οι πρωτοβουλίες βάσει της αποτελεσματικότητάς τους. Η κατάσταση έχει επηρεάσει βαθιά και την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα των  ΤΠΕ, με εμπειρία και τεχνογνωσία στην εφαρμογή μεγάλης κλίμακας έργων ΤΠΕ, πολλά από τα οποία υλοποιούνται με τη συνεργασία και τη στήριξη των πόλων έρευνας στα πανεπιστήμια. Επιπλέον, η τηλεπικοινωνιακή υποδομή έχει φτάσει σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρατηρείται περαιτέρω ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με έμφαση στις υποδομές που επιτρέπουν την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά της χώρας. Το έργο για την «Προώθηση της Ευρυζωνικής Πρόσβασης και Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» στοχεύει στην προώθηση ευρυζωνικών υπηρεσιών και υποδομών σε τεχνικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, καθώς και στην προώθηση μιας «ευρυζωνικής κουλτούρας" στη διοικητική περιφέρεια. Επιπλέον, το pc χρησιμοποιείται ευρέως από τον πληθυσμό και το ποσοστό των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αυξάνεται συνεχώς.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας υπερβολικός αριθμός επιχειρήσεων, μικρών σε μέγεθος, με έλλειψη εξειδίκευσης, παρατηρείται κατακερματισμός της αγοράς και μειωμένη Ε & Α, ενώ πολύ περιορισμένο ελληνικό περιεχόμενο έχει ψηφιοποιηθεί. Επιπλέον, υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων με έμφαση σε ομάδες όπως οι γυναίκες, οικονομικοί μετανάστες κλπ.

Προς την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Δυτικής Ελλάδας είχε προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας Επιχειρησιακά Προγράμματα, είτε όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη ή  από την άποψη της συγχρηματοδότησης με ιδίους πόρους. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από τα πιο σημαντικά προγράμματα είναι τα εξής:

- Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" (ΚτΠ), η οποία περιλάμβανε την εκπόνηση ενός περιφερειακού επιχειρησιακού σχεδίου για τη Δυτική Ελλάδα, σε σχέση με δράσεις όπως ηλεκτρονική υγεία, ηλεκτρονική μάθηση, e-διάσκεψη, e-government, e-πολιτισμός, e- τουρισμός, e-μεταφορές, ασύρματες υποδομές δικτύου, hot-spots, κλπ. (2000-2001).

- Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» που αφορά την εφαρμογή εγκεκριμένων σχεδίων για την επικύρωση των νέων τεχνολογιών και τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών (2002-2004).

- «Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας» του προγράμματος (2006 - σήμερα), σύμφωνα με την πρόσφατη πρόσκληση του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας - Υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία αφορά τη δημιουργία περιφερειακών πόλων καινοτομίας στην ελληνική περιφέρεια.

Το αρχείο της έκθεσης είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο

http://mmlab.ceid.upatras.gr/Regional_Report_Western_Greece.pdf.


  

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ, ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ & ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Περισσότερα νέα του mykosmos.gr >>

Σήμερα - Σαβ, 25 Ιουλ 2026

Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος  Αύξων Αμφίκυρτος – Γεμάτη Ημισέληνος
Σήμερα η σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειο

Γιορτάζουν

Αννα, Αννούλα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα, Ευπράξιος, Εύπραξος, Ολυμπιάς, Ολυμπιάδα, Ολυμπία, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα

Σήμερα γιορτάζει επίσης και η Αγ. Παρασκευή, πολυούχος της Κομοτηνής και της Χαλκίδας

Εορτολόγιο >>


Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων


Εφημερεύουν


Χρηματιστήριο

Ελληνική σημαία  Αθήνα  Αγορά Κλειστή 24/07/2026 17:19    2.492,71  +36,55  +1,49%

Αγορά και μετοχές ΕΧΑΕ >>

Βασικές ισοτιμίες Ευρώ

Νόμισμα Ισοτιμία
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αμερικής Δολλάριο ΗΠΑ
25/07/2026 22:00:02
1,13759
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Αγγλίας Λίρα Αγγλίας
25/07/2026 09:00:05
0,85325
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ιαπωνίας Γιέν Ιαπωνίας
24/07/2026 23:00:06
186,28800
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Ελβετίας Ελβετικό Φράγκο
25/07/2026 21:00:05
0,92972
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώ/Σημαία Καναδά Δολλάριο Καναδά
25/07/2026 22:00:03
1,60186

Μετατροπέας νομισμάτων >>

Ψηφίστε


  Ναι - Γλίτωσε το λαό της Βενεζουέλας από έναν δυνάστη και τους προσέφερε ελπίδα
  Όχι - Δεν τηρήθηκε το διεθνές δίκαιο και όλα έγιναν για το πετρέλαιο
  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ